Belastingvrij

Appelsientje ontwijkt 'suikertaks' door toevoegen beetje zuivel

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPAppelsientje ontwijkt 'suikertaks' door toevoegen beetje zuivel
RTL

Appelsientje weet dankzij een maas in de wet te ontkomen aan de verplichte verbruiksbelasting, in de volksmond ook wel suikertaks genoemd. Het fruitsappenbedrijf voegt melk toe aan de dranken, en dat scheelt 26 cent belasting per liter.

Dat ontdekte nieuwszender BNR. Het gaat om de pakken waarop staat 'Appelsientje Fruitdrink'. Die worden in verschillende varianten aangeboden zoals appel-, peren- en sinaasappelsap. 

De pakken zijn op dit moment voor 1,99 euro te koop bij Albert Heijn. Ter vergelijking: een gewoon pak sinaasappelsap van hetzelfde merk kost 2,89 euro.

'Met een kleine twist'

De sappen smaken volgens het bedrijf zo fruitig als 100 procent sap 'met een kleine twist door een vleugje zuivel'. Ook DubbelFrisss en CoolBest krijgen dit soort varianten.

Op de lijst van ingrediënten staat vermeld dat het gaat om melkpermeaat. Dit is een restproduct dat overblijft bij het maken van onder andere kwark. 

© Riedel

Demissionair staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst, Marnix van Rij, laat aan BNR weten dat deze werkwijze op basis van de huidige wetgeving is toegestaan. Hij gaat de uitzondering 'onder de loep nemen'.

Zuivel uitgezonderd van taks

Vanaf dit jaar geldt een extra belasting op alcoholvrije dranken. De overheid wil daarmee iets doen tegen overgewicht. De belasting heet eigenlijk verbruiksbelasting.

Zuiveldranken zijn uitgezonderd van deze belasting. Een deskundige meldt aan de nieuwszender dat sappen al uitgezonderd zijn als deze slechts 0,02 procent melkvet bevatten. 

Bij de pakken van Appelsientje gaat het om een grotere hoeveelheid, volgens de ingrediëntenlijst 10 procent. Volgens een woordvoerder gaat het daarom ook echt om een ander drankje. De prijs is mede zo laag omdat er minder fruit nodig is.

Ondenkbaar

Andere fruitsappenmerken gebruiken de truc vooralsnog nog niet. Voor fruitsappenfabrikant Schulp is zo'n stap ondenkbaar, meldt BNR, onder andere omdat dit product in de markt wordt gezet onder de noemer 'puur sap'. 

Fruittelers en fabrikanten van fruitsappen komen al langer in verweer tegen de suikertaks. Zij vinden dat er onderscheid gemaakt zou moeten worden tussen toegevoegde en natuurlijke suikers.

Ook voor plantaardige alternatieven van melk, zoals havermelk en kokosmelk, wordt vanaf dit jaar extra belasting geheven.

Lees meer over
SuikerSuikertaksGroente en fruitGezondheidGezond levenEditie NL Link in bio