Interesse in elektrische auto's neemt af: grootste nadeel blijft de prijs
De interesse voor elektrische auto's is aan het dalen. Terwijl elektrisch rijden voor een kleine groep steeds normaler wordt, is er ook een steeds groter wordende groep die zich afzet tegen deze trend. Dat concludeert de ANWB na onderzoek. De prijs blijkt voor veel mensen de grootste drempel.
De ANWB vraagt elk jaar zo'n 2000 mensen naar hun mening over elektrisch rijden. Voor het eerst in jaren is de groep die niet van plan is elektrisch te gaan rijden, groter dan de groep die dit binnen vijf jaar wel van plan is.
De houding van Nederlanders ten aanzien van elektrisch rijden lijkt te polariseren, concludeert de ANWB in het rapport Elektrisch Rijden Monitor.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Vooral de hoge aanschafprijs van een elektrische auto wordt door velen als drempel genoemd. 71 procent vindt elektrische auto’s te duur.
Gemiddeld kost een nieuwe elektrische auto 45.850 euro. Het bedrag dat kopers gemiddeld willen uitgeven ligt fors lager, 31.699 euro. Wel moet gezegd dat het aanbod van tweedehands elektrische auto's groter wordt. Zo zijn auto's met een actieradius van 300 kilometer er ook al voor 18.000 euro, laat Marktplaats zien.
Kosten per kilometer
Wie interesse heeft in een elektrische auto, doet er overigens goed aan om niet alleen naar de aanschafprijs te kijken, maar ook naar de total cost of ownership (TCO). De kosten per kilometer bepalen of het gunstig is voor de portemonnee.
Bij een elektrische auto ben je minder kwijt aan onderhoud en energie. Je bent wel meer kwijt aan afschrijving, met andere woorden: een nieuwe elektrische auto wordt sneller minder waard dan een nieuwe brandstofauto. Volgens de ANWB komt dat omdat tweedehands elektrische auto's op dit moment niet zo populair zijn.
71 cent per kilometer
Volgens de ANWB is elektrisch rijden het afgelopen jaar vooral door die afschrijving duurder geworden. Waar een elektrische auto in 2022 nog gemiddeld 61 cent per kilometer kostte, is dat nu 72 cent per kilometer. Ter vergelijking, een benzineauto zit op 64,8 cent per kilometer.
Wie redelijk veel rijdt en goedkoop kan laden, bijvoorbeeld door een overvloed aan zonnepanelen of via dynamische energietarieven, kan met een elektrische auto uiteindelijk toch goedkoper uit zijn. Daar komt wel wat rekenwerk aan te pas.
De ANWB heeft een speciale tool ontwikkeld waarin kosten van auto's met elkaar vergeleken kunnen worden. Hierin wordt uitgegaan van een elektriciteitsprijs van 0,46 euro per kWh en een benzineprijs van 2,01 euro per liter. Je kunt zelf invullen hoeveel kilometers je verwacht te rijden en hoelang je de auto in bezit houdt.
Vergelijking VW ID3 en een Golf
Hieronder een voorbeeld van twee vergelijkbare nieuwe auto's: een elektrische Volkswagen ID3 en een Golf. Ga je ervan uit dat je de auto voor tien jaar aanschaft en je zo'n 20.000 kilometer per jaar rijdt, dan is de Golf goedkoper. Maar kun je goedkoop laden, dan verandert de zaak:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Subsidie
In werkelijkheid zijn de kosten van elektrische auto's overigens wat lager. Zo is onlangs bekend geworden dat eigenaren van elektrische auto's langer kunnen blijven genieten van een korting op de motorrijtuigenbelasting, ook wel wegenbelasting genoemd. Dat is in de ANWB-tool en de grafiek hierboven nog niet verwerkt. De belastingkorting wordt de komende jaren langzaam afgebouwd en verdwijnt pas in 2031. Ook de aanschafsubsidie is in de rekenmodule niet meegenomen. Dit levert enkele duizenden euro's korting op.
Kijkend naar bovenstaande voorbeeldberekening is het niet verrassend dat elektrisch rijden op dit moment vooral populair is bij mensen die beschikken over een eigen parkeerplek en zonnepanelen. 31 procent van de Nederlanders beschikt over deze combinatie, aldus de ANWB. Deze mensen kunnen in principe goedkoop laden. 11 procent van de Nederlanders met zonnepanelen en een eigen parkeerplek rijdt momenteel al elektrisch.
Actieradius
Naast de aanschafprijs en het niet beschikken over een eigen laadplek, wordt in het onderzoek van de ANWB ook de actieradius als drempel genoemd. Hoewel de gemiddelde actieradius steeds groter wordt, dit jaar 395 kilometer, zijn Nederlanders niet overtuigd, is de conclusie van de ANWB. Het merendeel van de ondervraagden heeft de wens voor een minimale actieradius van 400 kilometer.
Bijna half miljoen elektrische auto's
In Nederland reden in 2023 ruim 442.000 elektrische personenauto’s rond. Daarmee is 5 procent van het totaal aantal personenauto’s nu elektrisch.
De positieve impact van elektrische auto’s op het klimaat en de omgeving worden in het onderzoek van de ANWB als belangrijkste voordelen voor het elektrisch rijden genoemd.
Volgens Milieu Centraal is een elektrische auto stiller, schoner en heeft ie minder CO2-uitstoot dan een brandstofauto. Over de hele levensduur zorgt een elektrische auto voor flink minder CO2-uitstoot dan een benzineauto, ruim 60 procent. Daarbij is de productie van de batterij, auto en het gebruik meegerekend. Wie laadt op momenten dat er veel duurzame energie beschikbaar is, kan nog meer CO2 besparen.