Zonkracht 5, en meer huidkanker dan ooit: Charrel leeft met de gevolgen
Snel vermoeid, zware benen, pijn, en soms steunkousen moeten dragen. Charrel Jalving (36) uit het Noord-Hollandse Schagerbrug leeft nog dagelijks met de gevolgen van huidkanker. Hij was vaak op het strand, en kreeg een melanoom. "Ik was vanochtend nog bij de huisarts, want ik kreeg weer wat meer last."
Het is al een tijd geleden dat Charrel de diagnose kreeg. Hij was 19 toen hij het plekje op zijn been ontdekte. De huid werd weggehaald, maar na een uitzaaiing moesten ook de lymfeklieren in zijn onderbuik en benen worden verwijderd. "Dat was puur voor de veiligheid."
'Ik kon nooit fantaseren over de toekomst'
"Het gaat goed met mij", zegt hij positief. Charrel heeft een vrouw, twee kinderen en geniet volop. "Ik kon nooit zo fantaseren over de toekomst, dit is wel echt een droom die is uitgekomen."
In onderstaande video vertelt Charrel over zijn ziekte:
Charrel houdt van de zon, hij zat bij de reddingsbrigade, maar kent nu ook de gevaren, al wil hij niemand bang maken. Zijn boodschap: ga er bewust mee om. En zo staat KWF Kankerbestrijding er ook in: "Geniet ervan, maar bescherm jezelf ook goed."
Zonkracht 5
Dat is deze week weer van extra groot belang. De zonkracht stijgt naar het cijfer 5, wat volgens het KNMI een 'groot risico op huidschade' betekent. Vanaf komende donderdag tot zeker volgende week woensdag is dat het geval.
Volgens KWF kennen mensen de gevaren, maar handelen we er niet altijd naar. Het aantal mensen met huidkanker stijgt ook nog altijd. Afgelopen jaar hoorden 8343 mensen dat ze een melanoom hadden, in 2022 waren dat er nog 8059. Als we iets verder teruggaan in de tijd wordt het helemaal duidelijk dat het probleem groter en groter wordt: in 2010 kwam melanoom 4777 keer voor.
Smeren met zonnebloemolie
Dat de cijfers stijgen, komt niet alleen maar doordat we ons in de huidige tijd niet goed beschermen. "In de jaren 70 en 80 lagen we op het strand en smeerden we ons in met zonnebloemolie. Sommige van die mensen krijgen nu pas huidkanker."
Maar er is ook nu nog genoeg te winnen. Zo zijn we geneigd om tussen 12.00 en 15.00 uur lekker in de zon te gaan zitten, zegt Annebel Schipper van KWF. "Precies de uren dat de zon het scherpst is."
'Kleren, weren, smeren'
Melanoom is de gevaarlijkste soort huidkanker, dat komt doordat het sneller uitzaait dan andere vormen. "Het is een agressievere vorm van huidkanker en komt vaak door verbranding door de zon op jonge leeftijd, een lichte huid of erfelijkheid", zegt Schipper.
Schipper heeft een ezelsbruggetje om je goed te beschermen: "Kleren, weren, smeren." Met kleren bedoelt ze uv-werende kleren voor kinderen, weren doe je door de schaduw op te zoeken en smeren spreekt voor zich: zonnebrand.
Wat niet iedereen weet is dat smeren vooral zinvol is als je dat iedere twee uur doet, met factor 30.
De focus van KWF ligt dit jaar op de kustprovincies. Vorig jaar bleek uit de 'kankeratlas' van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) dat huidkanker in de kustprovincies veel vaker voorkomt dan in andere provincies.
Smeerpalen bij het strand
KWF heeft dit jaar 4,6 miljoen euro beschikbaar gesteld voor projecten in de kustprovincies die de bewustwording voor huidkanker moeten vergroten. "Je moet denken aan schaduwdoeken, uv-werende kleding, gastlessen op scholen en smeerpalen."
Smeerpalen? Ja, palen waar zonnebrand in zit in de buurt van het strand. Vorig jaar waren er al een paar te zien, bijvoorbeeld in Ouddorp, zoals je kunt zien op de foto hierboven. De eerste KWF-smeerpaal wordt op 17 mei in Noordwijk neergezet. Want als je het zelf niet meeneemt, heeft KWF zonnebrand voor je.