Voorkom extra examenstress bij je kind: 'Stel ruzie met je partner even uit'
Eten, slapen, leren, examen maken… En opnieuw. Dat is het schema waar ruim 191.000 middelbare scholieren aan zijn overgeleverd de komende twee weken. De eindexamens zijn namelijk in volle gang. Maar hoe kan je als ouder het beste omgaan met de examenstress van je kind? Wij vroegen het aan opvoeddeskundige Marina van der Wal.
Laten we voorop stellen dat elke scholier anders omgaat met de stress rondom de eindexamens. Bovendien staat elke scholier er anders voor qua cijfers. Toch zijn er mogelijkheden voor alle ouders om de examenperiode net wat makkelijker te maken voor je kind.
Rust behouden
Het belangrijkste startpunt is het behouden van de rust. "Het is helemaal fijn als je het goede voorbeeld geeft als je zelf in stressvolle periodes zit", zegt Van der Wal. Ze benadrukt daarbij dat dit eigenlijk al vanaf de brugklas geldt. "Laat zien hoe je op een positieve manier om kan gaan met stressvolle situaties."
Het ergste wat je in deze drukke periode als ouder kan doen, is zorgen voor extra stress. "Stel bijvoorbeeld een ruzie met je partner even uit", zegt Van der Wal. "En maak je in zo'n examenperiode ook niet druk over de klusjes in huis. Het is beter dat een kind gaat sporten, dan dat hij of zij de vaatwasser uitruimt."
Een bepaalde structuur helpt daarbij. "Zorg heel ouderwets voor rust, rein en regelmaat in huis", zegt de opvoeddeskundige. Zo is het goed om elke dag rond hetzelfde tijdstip een goed, stevig ontbijt te eten. "We weten dat als je goed ontbijt, dat je brein beter op gang komt. Zorg dat ontbijten prettig en lekker is en echt een boost geeft voor die dag."
Actieve ontspanning
Die rust is ook tussen de examens door belangrijk, weet Van der Wal. Zo is het niet goed als een kind urenlang achter elkaar blijft leren. "Als je moe bent neem je helemaal niks meer op en vergeet je alles wat je daarvoor hebt geleerd", zegt ze. Het is dus belangrijk dat een kind ook genoeg slaapt en voldoende pauzes tussen het leren door neemt.
Bij die pauzes is het wel belangrijk dat ze goed worden besteed. Met andere woorden: niet eindeloos scrollen op sociale media of bingewatchen op Netflix. "Je kan dan tot wel 25 procent vergeten van wat je geleerd hebt", zegt Van der Wal. Het is beter om bijvoorbeeld een rondje te lopen of een hazenslaapje te doen, zodat het brein echt even rust krijgt. Dat bingen en swipen kan wel, maar zorg dan dat je kind het pas ná thuiskomst van een examen doet.
Neem zorgen serieus
Tijdens de examenperiode is het ook belangrijk om in te checken bij je kind en te vragen hoe het gaat. Zeker als je kind het gevoel heeft dat de examenperiode niet goed gaat. Van der Wal geeft als tip om in zo'n geval ook met je kind samen het desbetreffende boek door te nemen, om te kijken wat gevoelsmatig goed en slecht is gegaan. "Het voordeel is dat je kind op dat moment alsnog aan het leren is, mocht er een herkansing in zitten. De emoties om de teleurstelling heen gebruik je dan eigenlijk om alsnog te leren."
Het is bij die teleurstelling wel van belang om je kind perspectief te bieden: er is leven na de examenperiode. Probeer dus die grote examenberg in stukjes op te breken en te focussen op de (leuke) dingen die na de examens komen. Ook is het goed om te benadrukken dat slagen niet het belangrijkste ter wereld is. "Het kan best zijn dat het voor een kind juist heel goed is om nog een jaartje over te doen."
Hoe dan ook is de komende periode spannend voor middelbare scholieren. De laatste examens zijn op 29 mei en op 12 juni krijgen de scholieren te horen of ze in één keer geslaagd zijn, mogen herkansen of zijn gezakt.