Ali B breekt bij begin rechtszaak: 'Ik heb nooit een vrouw verkracht'
De rechtszaak tegen rapper Ali B, die verdacht wordt van twee aanrandingen en twee verkrachtingen, is begonnen in de rechtbank in Haarlem. De artiest las een verklaring voor, waarin hij de aantijgingen ontkent. Op de publieke tribune moest een onruststoker verwijderd worden. RTL Nieuws-redacteur Machiel Rebergen doet vanuit de rechtbank verslag.
Ali B is zelf aanwezig in de rechtbank, gekleed in een lichte broek, sportschoenen en een groene jas. Kort nadat hij is gaan zitten, kijkt hij even achterom naar de publieke tribune en zwaait naar iemand.
Bekijk hier de aankomst van Ali B bij de rechtbank in Haarlem:
Na een korte introductie door de voorzitter van de rechtbank gaf Ali antwoord op de vragen van de rechtbank.
'Nooit een signaal gekregen'
"Ik heb nooit een signaal gekregen, achteraf ook niet, dat er iets is gebeurd tegen de zin van iemand", zei de verdachte. "Een zaak is tien jaar geleden. Ik heb in die tien jaar nooit een signaal gekregen. Ik geloof dat alles wat er is gebeurd, met respect en goedkeuring van twee mensen is gebeurd."
Daarna las hij een verklaring voor, waarbij hij emotioneel werd en zijn tranen niet kon bedwingen. "Er wordt gezegd dat ik tijdens mijn werk mensen aangerand en verkracht heb", zei hij met brekende stem. "Die suggestie wordt gewekt. Ik ben volop gestraft voor de suggestie. Dat is niet eerlijk."
Bekijk hier zijn verklaring bij het begin van de rechtszaak:
"Twee jaar lang moest ik mijn mond houden, zonder dat ik begrijp waarom het zo lang moest duren..." Dan zegt hij binnensmonds: "Kutzooi."
Doodeng om te horen
"Zolang ik leef, ben ik nooit beschuldigd van een zedenmisdrijf. Ik vind het doodeng om dat te horen, dat ik iets strafbaars had gedaan. Dat ik moest horen dat ik mijn gezin had bedrogen. Ik was bang mijn gezin kwijt te raken, maar wist ook zeker dat ik nooit een vrouw had verkracht."
Ali B zegt vervolgens dat hij de makers van de BOOS-uitzending, waarin de eerste beschuldigingen werden geuit, heeft 'gesmeekt' om de uitzending uit te stellen, zodat er eerst goed onderzoek gedaan kon worden naar de aanklachten. "Die tijd werd me niet gegund."
De mensen om hem heen behandelden hem 'alsof ik een besmettelijke ziekte ben', zei hij. "Sindsdien probeer ik een weg te vinden in een doolhof zonder uitgang. Ik kreeg slapeloze nachten. Niemand in de media durfde kritisch te kijken naar de verhalen van de aangeefsters en de verhalen in de media. Terwijl er aantoonbare onwaarheden waren."
De artiest hintte er ook op dat er gedachten over zelfdoding bij hem opkwamen in de afgelopen 2,5 jaar. "Zelf had ik nooit begrepen waarom mensen zelfmoord plegen. Maar de laatste 2,5 jaar ben ik gaan denken dat het beter was voor mijn gezin als ik er niet meer was."
Ook hier hield hij het met moeite droog.
Heb jij vragen over zelfdoding?
Stichting 113: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl
24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week
Kort na de verklaring moest de behandeling kort onderbroken worden vanwege een opstootje op de publieke tribune. Een man schreeuwde naar de verdachte en moest met fysieke kracht verwijderd worden door de parketpolitie.
Er is veel belangstelling van de pers voor de zaak: er is een aparte zaal ingericht waar verslaggevers via een videoverbinding mee kunnen kijken.