Deze thuisbatterij met stekker werkt supersimpel, maar terugverdienen blijft 'lastig verhaal'
Thuisbatterijen: je kunt ze gebruiken om overtollige zonne-energie in op te slaan, of er geld mee verdienen op de energiemarkt. Eén ding hebben die apparaten gemeen: het is een flinke investering en er moet een installateur voor langskomen. Er is nu een new kid in town: een goedkopere batterij die je gewoon in het stopcontact kunt steken. Een nuttige en goede investering?
Het spreekt veel mensen aan: zo zelfvoorzienend mogelijk leven zonder afhankelijk te zijn van een energiemaatschappij. Een batterij in combinatie met zonnepanelen is een kleine stap in die richting. Je bent op zonnige dagen zo goed als verzekerd van eigen opgewekte duurzame energie. Ook 's nachts.
Een Nederlands bedrijf komt nu met een batterij specifiek voor die doelgroep.
Eerste batterij met een stekker
Bijzonder is dat deze batterij relatief weinig vermogen heeft: het apparaat laadt en ontlaadt met maximaal 800 watt en biedt capaciteit aan 2,7 kWh.
De reden dat de batterij weinig vermogen heeft, is een bewuste keuze, zegt Paul Straathof van het bedrijf, HomeWizard. "Veel thuisbatterijen zijn te groot. Hierdoor betaal je voor opslag die je in de zomer niet leeg krijgt en in de winter niet vol. Bij een gemiddelde woning is een opslag tussen de 2 kWh en 5 kWh perfect om alle apparaten in huis van stroom te voorzien gedurende de nacht."
In het stopcontact
Nog opvallender: het bedrijf beweert het eerste te zijn dat een batterij levert die je gewoon in het stopcontact kunt steken. Plug and play dus. Er hoeft geen installateur langs te komen.
Het apparaat kost 1395 euro. Een stuk minder dan andere thuisbatterijen met meer vermogen. Maar is het ook een goede investering?
'Lastig verhaal'
Eerder schreef RTL Nieuws al dat je een thuisbatterij onmogelijk kunt terugverdienen, sommigen beweren dat je dat wel kunt met een batterij die handelt op de onbalansmarkt (zie kader). De conclusie was: accu's zijn te duur (of de stroomprijs is te laag) om eraan te kunnen verdienen.
Dat is hier ook het geval. "We proberen daar open en transparant naar te kijken. Door het salderen is het terugverdienen een lastig verhaal", zegt Straathof. Salderen is het wegstrepen van (goedkope) overtollige zonne-energie tegen (dure) energie die je later van het net haalt.
Energienet als virtuele batterij
De vraag is of batterijen interessanter worden als de salderingsregeling per 1 januari 2027 stopt, zoals aangekondigd is in het hoofdlijnenakkoord. Dan krijg je alleen nog een kleine vergoeding voor de zonne-energie.
Dat betekent dat het slim kan zijn om je eigen goedkope energie op te slaan en zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Het is echter niet te voorspellen wat de elektriciteitsprijzen rond die tijd zullen zijn. Bij hoge leveringsprijzen en lage terugleverprijzen wordt een batterij een stuk interessanter.
Batterijen die handelen op de onbalansmarkt
Inmiddels zijn er ook batterijen die, via een dynamisch contract bij een energieleverancier, handelen op de onbalansmarkt. De batterij werkt dan als een soort mini-energiecentrale die, geautomatiseerd, de hele dag laadt en ontlaadt naar gelang de prijzen op die onbalansmarkt.
Vooralsnog lijkt het erop dat je deze investering terugverdient, al valt er lastig in de toekomst te kijken. De vraag is ook of zo'n batterij het net helpt stabiliseren, zoals wordt beweerd: als veel huishoudens allemaal tegelijk laden of ontladen, kan dit voor nieuwe problemen zorgen op het (lokale) elektriciteitsnet.
Terugleverboete minimaliseren
Het zoveel mogelijk zonne-energie direct zelf gebruiken is overigens sowieso verstandig. Je ontlast het energienet als je de wasmachine laat draaien op de zon of een batterij oplaadt.
Het is óók beter voor de portemonnee omdat energieleveranciers tegenwoordig een vergoeding vragen voor het terugleveren - door tegenstanders terugleverboete genoemd. Als je direct zelf de zonne-energie gebruikt, minimaliseer je deze terugleverboete.
Je verdient 120 euro per jaar
Als je nu op jaarbasis 3500 kWh teruglevert en je weet dit terug te brengen naar 2500 kWh door gebruik van een thuisaccu, dan bespaar je daarmee zo'n 120 euro per jaar. Dan zou je de batterij in zo'n 11 jaar hebben terugverdiend.
Positief
Goed, geld levert deze batterij je dus wellicht niet op. Positief is wél dat je gegarandeerd het elektriciteitsnet een beetje ontlast, dat op veel plekken kampt met spanningsproblemen door de enorme opwek van zonne-energie. Volgens Straathof gebruiken zonnepanelenbezitters gemiddeld 22 procent van de zonne-energie direct zelf. "Wij beweren dat we dit met deze batterij op kunnen krikken naar 60 procent."
En last but not least: je bespaart CO2. Als het 's nachts windstil is, draait je koelkast toch mooi op groene stroom: van je zonnepanelen. Al moet gezegd dat bij de productie van de batterij ook CO2 is vrijgekomen.
Met een stekker, is dat wel veilig?
Ja, een batterij mag ontladen met een stekker, laat HomeWizard weten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vastgesteld dat je als consument gelimiteerd mag terugleveren op een stopcontact. De limiet is door de Europese Unie vastgesteld op 800 watt. De batterij wordt automatisch uitgeschakeld bij een netstoring, zodat een monteur bijvoorbeeld niet onder spanning komt te staan.
Is een batterij met een stekker de toekomst? Henry Lootens, elektrotechnisch specialist, heeft wat kritische kanttekeningen vanwege de veiligheid. "Ik ben tegen stekkers als energiebron", zegt hij. "Wat als iemand straks bijvoorbeeld een goedkoop stekkerblok koopt en er vier van die accu's aanhangt?"
De batterij van HomeWizard heeft hiervoor beveiligingen ingebouwd. De batterij controleert op overbelasting. Lootens houdt echter vol: "Andere fabrikanten doen dat misschien niet. Hier moeten gewoon regels voor komen."