Lastminute kaartje scoren voor Nederland-Turkije? Dit zijn je kansen
Het Nederlands voetbalelftal strijdt aanstaande zaterdag met Turkije om een plaats in de halve finale van het EK voetbal. Veel Oranjefans willen daarbij zijn, maar wie nog gauw een kaartje voor de wedstrijd wil kopen, moet opletten.
Wie op de zwarte markt nog even snel een kaartje koopt voor de kwartfinale Nederland-Turkije, moet zich voorbereiden op een teleurstelling, zegt Theo Pouw, voorzitter van de Supportersclub Oranje, de officiële supportersvereniging van het Nederlands elftal. "Grote kans dat je het stadion niet in komt."
En ook KNVB-woordvoerder Daan Schippers raadt het ten stelligste af: "Koop alleen kaarten via het officiële UEFA-kanaal. Bij alle andere verkopers kan je kaartje geblokkeerd worden."
Uitverkocht
De officiële kaarten zijn uitverkocht, schrijft voetbalbond KNVB op de website. Niet alleen voor de kwartfinale van aanstaande zaterdag, maar ook voor een eventuele halve finale, én voor de eventuele eindstrijd van het EK.
Theo Pouw legt uit hoe dat zit: "De UEFA gaat over de kaarten. Een groot deel gaat naar sponsors. Een ander deel wordt, ongeveer een jaar voordat het toernooi begint, verkocht aan het algemene publiek. Meestal lokale bewoners, want je hebt op dat moment nog geen idee welke landen spelen. Je weet alleen de dag en het stadion."
Voor elke EK-wedstrijd houdt de UEFA kaarten achter, tot bekend is welke landen in actie komen. Voor deze kwartfinale krijgen de nationale bonden van beide landen, in dit geval de Nederlandse KNVB en de Turkse TFF, allebei 7000 kaarten om verder te verspreiden.
Voor een eventuele halve finale zou de KNVB nog 8000 kaarten krijgen, voor de finale nog 11.500. Hiervan is ten minste 70 procent voor Oranje ClubCardhouders. De overige kaarten gaan naar sponsors en relaties van de KNVB, onder wie ex-internationals.
Trouwe fans meer kans
Wie deze kaarten mag kopen, wordt bepaald door een loting door een notaris, legt Theo Pouw uit. Leden van de Supportersclub krijgen voor elke bezochte wedstrijd van Oranje punten. Hoe meer punten, hoe meer kans dat je wordt ingeloot voor de beschikbare kaarten. Trouwe fans hebben dus meer kans. "Zo weet je zeker dat er fans op de tribunes zitten en geen toeschouwers", zegt Pouw.
Deze loting heeft in december al plaatsgevonden. Mochten fans besluiten niet te gaan, dan komen die tickets beschikbaar voor andere Oranje ClubCardhouders die eerder waren uitgeloot. "Er worden daarom geen nieuwe aanvragen meer in behandeling genomen", aldus de KNVB.
Toch worden via andere kanalen vaak nog wel kaarten aangeboden. Wie het via de officiële weg wil doen, moet zoeken via het officiële kanaal van de UEFA: euro2024.com/tickets. "Wij raden fans aan dit kanaal in de gaten te houden", zegt Schippers, "want soms geven sponsors kaartjes terug voor de verkoop. Iedereen mag deze vrijgekomen kaarten kopen."
Voor joker bij de ingang
Wie elders kaarten koopt, is lang niet zeker van toegang, waarschuwt zowel Schippers als Pouw. "De toegangsbewijzen zijn namelijk persoonlijk", zegt die laatste. "Het is een QR-code die is gekoppeld aan je naam en paspoort. Bij controle word je dan resoluut tegengehouden. Ik heb het meegemaakt in Leipzig, daar had iemand 500 euro voor een kaartje betaald, maar die stond mooi voor joker. Ik zou zelf die gok nooit nemen."
Schippers vult aan: "Via zulke verkopers betaal je veel te veel, én je neemt een groot risico. Bij thuiswedstrijden van Oranje komen we het ook vaak tegen. Vaak moeten we tussen de 200 en 400 illegaal verkochte kaarten blokkeren."
Ook de UEFA waarschuwt er nadrukkelijk voor dat EK-kaarten gekocht via andere kanalen ongeldig worden verklaard. Dat zou tijdens dit toernooi al meer dan 10.000 keer gebeurd zijn.
Dat betekent overigens niet dat Pouw Oranjefans afraadt naar Berlijn af te reizen voor de kwartfinale: "Ook buiten het stadion is het fantastisch om mee te maken. Van de 40.000 fans die meelopen in de fanwalk viert ongeveer de helft het feest in de stad. Daar kijken ze op grote schermen. En dat is evengoed een geweldige belevenis."