Veel huurwoningen nog steeds te duur: zo krijg je de prijs omlaag

Er worden nog steeds woningen en kamers voor een te hoge prijs aangeboden op internet. Over een paar maanden mogen gemeentes hierop gaan handhaven, maar woningzoekers kunnen nu zelf ook al actie ondernemen. Wie een peperduur huurhuis tegenkomt, kan de prijs flink omlaag krijgen. Die route loopt via de Huurcommissie en is sinds 1 juli een stuk interessanter geworden.
Woningmarktexpert Gert Jan Bakker van Stichting !Woon deelde de 'truc' eerder deze week in een bericht op X. Daar schreef hij over een peperdure kamer in Amsterdam-Zuid. Het ging om een ruimte van 11 vierkante meter voor - hou je vast - 1500 euro per maand.
De tip kort en bondig: "Huur deze kamer, ga meteen dezelfde dag naar de Huurcommissie, wacht een paar maanden, en dan komt de uitspraak dat de maximale huur misschien 300 euro is. Doe er je voordeel mee!"
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
We bellen Bakker nog even op. Waarom deelt hij opeens deze tip? En is het echt zo simpel?
"Ik deel dit om aan te tonen dat de wooncrisis nog lang niet opgelost is. Dat er nog allerlei misstanden zijn", zegt hij. Voor zijn werk houdt hij zich bezig met de ontwikkeling van de verhuursector. 'Dan zie je vaker dit soort uitwassen", zegt hij.
De genoemde huurprijs van 1500 euro noemt hij 'absurd'. "Mijn advies is echt: ga naar de Huurcommissie. Dan heb je binnen een aantal maanden een betaalbare kamer."
Wet betaalbare huur
Bakker vertelt dat op 1 juli nieuwe wetgeving is ingegaan waardoor een stap naar de Huurcommissie nog aantrekkelijker is geworden.
Ten eerste: verhuurders kunnen nu bijna alleen nog maar vaste huurcontracten aanbieden, dat is het gevolg van Wet vaste huurcontracten die op 1 juli in werking is getreden. Vaste huurcontracten zijn nu weer de norm, in tegenstelling tot alle tijdelijke huurcontracten van de afgelopen jaren. Wie dus nu naar de Huurcommissie stapt, hoeft niet te vrezen dat-ie op straat komt te staan als het contract afloopt.
De tweede reden dat een stap naar de Huurcommissie kansrijker is geworden, is dat veel meer woningen sinds 1 juli vallen onder 'gereguleerde huur'.
Belangrijk om te weten: het gaat niet alleen om huizen van een woningbouwstichting, zoals sommigen denken, maar ook huurhuizen die door particulieren worden aangeboden.
Kwaliteit bepaalt prijs
Dat zit zo: iedere woning of kamer krijgt punten voor kwaliteit, bijvoorbeeld voor het aantal vierkante meters, het energielabel en welke voorzieningen er in de keuken aanwezig zijn. Het aantal punten bepaalt de maximale huurprijs. Dat was al zo voor woningen tot en met 143 punten. Sinds 1 juli is die grens omhooggegaan en geldt dat voor alle woningen tot en met 186 punten.
Dit was een wens van de Tweede Kamer na onderzoek van RTL Nieuws over hoge huurprijzen.
Bij alle nieuwe huurcontracten moeten verhuurders zich dus houden aan de maximale prijs. Kom je bijvoorbeeld op 153 punten, dan betaal je maximaal 944 euro. Hoe minder punten, hoe minder je hoeft te betalen. Klopt de huur niet met het puntenaantal? Dan moet de huur in sommige gevallen direct omlaag. Als verhuurders zich hier niet aan houden, kunnen die een boete krijgen.

Gert Jan Bakker constateert dat verhuurders nog steeds de fout in gaan. Ook vandaag ziet hij ze weer voorbijkomen: huurprijzen van ruim 1000 euro voor 30 vierkante meter. Dat kan gewoon niet, zegt hij. Gemeentes gaan vanaf 1 januari handhaven, maar je kunt zelf nu al actie ondernemen.
Redelijke prijs
Een woordvoerder van de Huurcommissie bevestigt dat de verhuurder volgens de wet een redelijke prijs moet vragen. "Dus ja, dit soort bedragen kun je dan niet vragen." Al zegt ze er wel bij dat ze de precieze advertenties niet heeft bekeken. Een stap naar de Huurcommissie noemt ze 'in algemene zin' een goede tip.
En dan komen we ook gelijk bij het antwoord op de vraag hoe dat nou gaat, zo'n stap naar de Huurcommissie. Bakker adviseert allereerst de huur te blijven betalen tot er een uitspraak is. Dat kan zomaar een half jaar duren.
Check het zelf
De stap naar de Huurcommissie begint door zelf te checken hoeveel punten de woonruimte heeft. Op de website van de Huurcommissie is dit via een tool te berekenen. Er is een rekentool voor zelfstandige woonruimtes en onzelfstandige woonruimtes. Voor een bad krijg je bijvoorbeeld 6 punten, een gedeelde keuken is 4 punten.
Wie denkt een zaak te hebben, betaalt 25 euro aan legeskosten aan de Huurcommissie. Als je wint, krijg je dit geld weer terug, inclusief het teveel aan huur dat je hebt betaald in de maanden tussen de klacht en de uitspraak, vult Bakker aan.
De Huurcommissie stelt bij onzelfstandige woningen, zoals kamers, de huurprijs opnieuw vast op het wettelijk maximum volgens het woningwaarderingsstelsel, ofwel het puntensysteem.
Van 1855 naar 95 euro
Woningmarktexpert Gert Jan Bakker deelt soms uitspraken van de Huurcommissie op zijn X-account. Zoals in februari dit jaar, toen een huurprijs van 1375 euro naar 448 euro werd bijgesteld. Vanwege onderhoudsgebreken werd de huurprijs zelfs tijdelijk verlaagd naar 179 euro.
Soms bereikt een uitspraak bij de Huurcommissie ook de media. De Amsterdamse stadszender AT5 schreef in januari over een zaak waarbij de huur naar 95 euro werd gebracht. De huurder betaalde aanvankelijk 1855 euro voor 20 vierkante meter.
Wie een stap naar de Huurcommissie spannend vindt, kan eerst terecht bij een van de vele woonstichtingen zoals Stichting !Woon waar Bakker voor werkt. Daar kun je advies krijgen. Hij verwacht het de komende maanden druk te krijgen. Ook de woordvoerder van de Huurcommissie verwacht 'zeker' meer drukte. "Omdat meer mensen vanuit de middensector nu een beroep op ons kunnen doen. Er vallen dus meer woningen onder het puntensysteem."
Voor wie overigens geïnteresseerd is in de advertentie in Amsterdam: de aanbieder meldde aanvankelijk aan alle benodigde vergunningen te voldoen, maar na vragen van RTL Nieuws heeft de eigenaar de kamer toch teruggetrokken. Per mail laat die weten: "Momenteel zijn wij druk bezig om te onderzoeken wat de impact van de nieuwe wet betaalbare huur voor deze woning gaat betekenen."