Opgeluchte reacties

Jaar gewacht op uitlevering zoon Taghi: 'Hele rits rechters naar gekeken'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© JBMediaJaar gewacht op uitlevering zoon Taghi: 'Hele rits rechters naar gekeken'
RTL

Bijna een jaar nadat hij werd gearresteerd, is de oudste zoon van Ridouan Taghi vanuit Dubai uitgeleverd aan Nederland. Dat het zo lang duurde, is niet gek. "Taghi heeft alle rechtsmiddelen die hij had gebruikt", zei het Openbaar Ministerie (OM) vandaag. Uiteindelijk werd hij met een privéjet naar Rotterdam gevlogen.

De 23-jarige Faissal Taghi is gisteravond gearriveerd in Rotterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het een jaar na zijn arrestatie voor elkaar gekregen dat de man naar Nederland kwam. Zijn vader, Ridouan Taghi, werd in 2019 gearresteerd in Dubai en kwam toen ook naar Nederland. Hij zit sindsdien vast in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

Tweede man

Faissal is volgens het OM 'de tweede man binnen de organisatie van Taghi'. Hij zou de afgelopen jaren ook bezig zijn geweest met een plan om zijn vader te bevrijden uit de gevangenis. 

Volgens misdaadjournalist Paul Vugts duurde het 'langer dan verwacht' voordat Nederland de uitlevering van Faissal Taghi voor elkaar kreeg. "In Nederland hoopten ze op soepelheid vanuit Dubai", zegt hij tegen RTL Nieuws. 

Oudste zoon Ridouan Taghi uitgeleverd vanuit Dubai
Lees ook

Oudste zoon Ridouan Taghi uitgeleverd vanuit Dubai

"De uitlevering is in het begin afgewezen, omdat Dubai vond dat er onvoldoende argumenten en bewijzen door Nederland ingebracht waren voor de uitlevering. Er heeft een hele trits rechters in Dubai naar gekeken om te kijken of het rechtmatig is", zegt Vugts. 

'Topprestatie'

Faissal wordt in Nederland verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel, witwassen en het voorbereiden van geweldsmisdrijven. Vorig jaar schreven we al een portret over hem. 

Korpschef Janny Knol van de Nationale Politie roemt de uitlevering. Ze spreekt van een 'topprestatie van alle betrokken collega's'. De uitlevering laat volgens haar zien 'dat criminelen die de rechtsstaat ondermijnen uiteindelijk tegen de lamp lopen'.

De zoon van Taghi kwam aan op het vliegveld van Rotterdam.© JBMedia
De zoon van Taghi kwam aan op het vliegveld van Rotterdam.

Ook premier Dick Schoof is tevreden. "Het is goed dat duidelijk is dat uiteindelijk niemand aan het recht ontsnapt", zei de premier vanuit Parijs tegen NPO Radio 1. "En dat we de samenwerking met de Verenigde Arabische Emiraten op zo'n goed niveau hebben dat die uitlevering plaats heeft gevonden."

Volgens misdaadjournalist Vugts getuigt het van een groot verschil met vroeger. "Dubai was heel lang een plek waar criminelen ongestoord een luxeleven konden leiden. De arrestatie van Ridouan Taghi in 2019 was de eerste stap tot een snellere en soepele samenwerking."

Dat de uitlevering toch zo lang duurde, kwam door Taghi zelf, zei een persofficier van justitie tegen NPO Radio 1. "Hij heeft zich verzet tegen zijn uitlevering, bij de rechtbank, bij het hof, en uiteindelijk bij de hoogste instantie in Dubai. Daarom heeft het een jaar geduurd."

Ridouan Taghi was van plan te ontsnappen uit de gevangenis in Vught.
Lees meer over
Ridouan TaghiDienst Justitiële InrichtingenCriminaliteitDrugsVerenigde Arabische Emiraten