Harig, groot en snel: waarom je nu zoveel dikke spinnen in huis hebt
Het is niet de beste tijd van het jaar voor mensen die bang zijn voor spinnen. De kans is namelijk groot dat je de afgelopen tijd al een dik exemplaar in je huis hebt gezien, of de komende tijd nog eentje tegenkomt. En dat is niet zomaar: het heeft te maken met de jaarlijkse cyclus.
De laatste weken circuleren er veel video's op het internet van grote spinnen in Nederlandse huizen. Zo deelt Lonneke van Krimpen op TikTok een video van een spin op haar muur, die lange harige poten heeft en snel lijkt te bewegen. Ze titelt de video 'Ik ga verhuizen', en de mensen in de reacties zijn ook niet over de achtpotige te spreken.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Waar iemand reageert met 'rustig maar', reageert een ander met: 'Rustig? Ik zou mijn huis platbranden.'
Voedzaam voorjaar
De spinnen die je nu in huis tegenkomt, zijn volwassen spinnen. "Ze komen vaak in het voorjaar als babyspinnetje uit het ei", legt spinnenexpert Sjef van Overdijk uit. Gedurende de lente en zomer vangen en eten ze insecten, waardoor ze 'lekker groot' worden.
Afgelopen voorjaar was bovendien erg nat. Daardoor waren er volgens Van Overdijk veel insecten, bijvoorbeeld muggen en zweefvliegen. "Dat is gunstig voor spinnen. Die kunnen daardoor meer eten", zegt de spinnenkenner. "Het natte voorjaar heeft er wellicht voor gezorgd dat er meer prooien waren en de spinnen meer mogelijkheid tot groeien hadden."
Op zoek naar liefde
De aanwezigheid van spinnen in huis heeft verder te maken met – je verwacht het niet – de zoektocht naar liefde. "Ze doen alles voor de liefde, waaronder in onze huizen komen", zegt Van Overdijk.
Van Overdijk zegt dat volwassen mannetjes maar één ding aan hun hoofd hebben: een vrouwtje vinden. "Dat doen ze door geuren te volgen. De spinnenwebben van vrouwtjes zitten namelijk vol geuren." Ze komen door een wirwar aan geurtjes ook in huizen terecht. Geen zorgen: "Dat betekent niet dat er allemaal vrouwtjesspinnen in je muren zitten waar ze op afkomen."
Angst niet nodig
Bang zijn voor spinnen is volgens Van Overdijk überhaupt niet nodig. Sterker nog, we zouden de diertjes volgens hem moeten koesteren. "We hebben ruim 600 soorten in Nederland en er is er niet één gevaarlijk voor mensen", zegt hij. "Spinnen in huis zijn er niet op uit om je angst aan te jagen."
Daar voegt hij wel aan toe dat elke spin in Nederland gif heeft. Dat dat is ongevaarlijk voor mensen. Van Overdijk is zelf in de 25 jaar dat hij met de spinnen werkt nog nooit gebeten. Spinnen die wel bijten, zitten over het algemeen bekneld voor ze toeslaan. Maar zelfs als je wordt gebeten, is er volgens de spinnenexpert geen reden tot paniek: "Het geeft misschien jeuk of een irriterend gevoel, maar dat is nog steeds minder erg dan twintig muggenbulten."
Hij begrijpt wel dat spinnen in huis indrukwekkend kunnen zijn. Zo komt de grote huisspin veel voor in Nederland. "Huisspinnen zijn vrij imposant, groot en hebben harige poten", zegt Van Overdijk. "Maar als je blaast, zal hij altijd van je af rennen en nooit naar je toe. Verplaats je ook in zijn positie: hij is tienduizenden keren kleiner dan jij als mens."
Dat geldt ook voor de kruisspin en de valse wolfspin. "Die spinnen willen alleen zichzelf verdedigen", zegt hij. "Ze kunnen ook geen overlast veroorzaken. Het zijn kannibalen, dus als er te veel spinnen zijn, zullen ze elkaar opeten in plaats van de mens iets aandoen."
Glas en papiertje
Mocht je écht niet kunnen leven met een spin in je huis, dan raadt Van Overdijk de eeuwenoude methode aan van een glas waar je een papiertje onder schuift. Op die manier kan je een spin makkelijk naar buiten dragen.
"Als dat niet lukt en je buurman is ook niet thuis om te helpen, dan heb je tegenwoordig ook allerlei vangapparaten die van een afstand werken", vervolgt hij. Die apparaten hebben niet zijn voorkeur, maar ziet hij wel liever dan dat iemand spinnen opzuigt met een stofzuiger.
Verder adviseert hij mensen met veel angst om zich in te lezen over de dieren. "Kennis is macht", zegt hij. "Als je meer van het dier weet, heb je er automatisch meer respect en ontzag voor."
Spinnen kunnen ook als grijpmachines worden gebruikt, ontdekten Amerikaanse onderzoekers. Hoe dat in zijn werk gaat, zie je in deze video: