'Pijnlijk dat hij geen berouw toont'

Boaz over modemakelaar Martijn N.: 'Ik ben door hem seksueel misbruikt'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTLBoaz over modemakelaar Martijn N.: 'Ik ben door hem seksueel misbruikt'
RTL

Als 17-jarige werd Boaz door Martijn N. uitgenodigd voor een kopje koffie in Amsterdam. "We praatten over mode en ik zocht er niks achter", vertelde Boaz. Hij werd naar eigen zeggen seksueel misbruikt door de modemakelaar. "Ik heb lang gedacht dat het mijn schuld was en het zeven jaar voor mij gehouden."

Het misbruik waar Boaz over vertelde, zou hebben plaatsgevonden in 2011 en dient als context in de zaak tegen Martijn N. Gisteravond deed Boaz aan tafel bij Renze voor het eerst op televisie zijn verhaal.

N. wordt verdacht van zes verkrachtingen, twee pogingen tot verkrachting, tweemaal ontucht met een minderjarige en dus een zware mishandeling. Er is acht jaar celstraf tegen hem geëist. 

'Het voelde heel vertrouwd'

Boaz vertelde dat hij via Facebook met N. in contact kwam. "Ik kende zijn reputatie als modeman, hij zat vaak vooraan bij modeshows. Ik wilde aan de kunstacademie studeren en hij zette zichzelf neer als iemand die je verder kon helpen." 

N. nodigde de 17-jarige Boaz uit voor een kopje koffie in Amsterdam, die daarvoor de trein vanuit Apeldoorn nam. "Het voelde heel vertrouwd, het ging over mode en wie hij kende. Het was een leuke afspraak en ik had het idee dat hij er niks achter zocht." 

Acht jaar cel geëist in zedenzaak modemakelaar Martijn N.
Lees ook

Acht jaar cel geëist in zedenzaak modemakelaar Martijn N.

Later volgde een tweede afspraak, opnieuw bij de Coffee Company. "Het was later op de dag en hij zei dat hij thuis nog iets op moest halen en mij dan terug naar het station zou brengen", vertelde Boaz. 

'Wild en beestachtig'

Eenmaal bij N. thuis was Boaz onder de indruk van stapels modetijdschriften. "Hij zoende mij, dat overviel mij, maar ik zocht er niks achter." Het was inmiddels zo laat op de avond geworden dat Boaz de laatste trein terug naar Apeldoorn had gemist. "N. zei dat hij een logeerkamer had en ik kon blijven logeren."

Er bleek echter geen logeerkamer te zijn en Boaz belandde tegen zijn zin bij N. in bed. "Er zijn dingen gebeurd die ik absoluut niet wilde", vertelde Boaz. "Je verstijft. Ik vond Martijn behoorlijk wild en beestachtig, ik durfde niks. Ik had weg kunnen rennen, maar dat is niet gebeurd." 

Bekijk hier hoe Boaz zijn verhaal deed: 

"Ik heb gebeden tot het ochtend werd en ik de eerste trein kon pakken, toen ben ik ook snel weggegaan", vertelde hij. Nadien probeerde N. hem een schuldgevoel aan te praten door te zeggen dat er vlekken bloed in het matras zaten. 

Vlekken bloed in matras

"Hij zei dat hij het matras aan de straat had moeten zetten vanwege mij. Vanaf dat moment is hij begonnen met een soort emotionele chantage. 'Heb het hier maar niet met mensen over, want je gaat nergens meer aan de bak komen', klonk het. En: 'Die toelating tot de modeacademie kun je wel vergeten'. Ik dacht echt dat het mijn schuld was."

Boaz hield het jarenlang voor zich. Hij realiseerde zich pas echt wat hem was overkomen, toen hij een paar jaar geleden een stuk in de krant las. "Dan zie je dat zestig andere jongens hetzelfde is overkomen."

Zaak geseponeerd

Boaz deed aangifte, maar uiteindelijk werd zijn zaak geseponeerd. "Voor een zedenzaak moet er voldoende bewijs zijn", legde advocaat Margreet de Boer bij Renze uit. Dat bewijs ontbrak in de zaak van Boaz omdat hij zo lang wachtte erover te praten. "Als je er wel over praat, kan een getuigenverklaring van een ander dienen als steunbewijs." 

De rechtszaak heeft Boaz de afgelopen week wel gevolgd. "Dat was pittig", zei hij. "Hij toont geen berouw. Dat is pijnlijk. Maar ik voel me daardoor extra gehoord door de media die aandacht aan dit verhaal besteden." 

De 36-jarige N. ontkent dat hij enige dwang heeft toegepast bij de mannen die hem beschuldigen van seksueel misbruik. Wel geeft hij toe dat hij 'misschien te weinig ruimte (heeft) gegeven om ja en nee te zeggen'. 

Uitspraak in de zaak tegen Martijn N. volgt op 23 oktober. Bekijk hier een getuigenverklaring van een ander slachtoffer in de zaak:

Om zijn herinneringen te verdrijven, sloeg slachtoffer V. zichzelf hard op zijn hoofd. Het kostte hem uiteindelijk ook zijn danscarrière. "Je hebt me mentaal gebroken."
Lees meer over
Seksueel misbruikVerkrachtingMode