Nieuwe cijfers

Minder jongeren in gevangenis (die nog altijd even vol is)

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP Minder jongeren in gevangenis (die nog altijd even vol is)
RTL

Het aantal jongeren dat vastzit, is vorig jaar gedaald. In Nederlandse gevangenissen zaten vorig jaar 2800 gedetineerden tussen de 18 en 23 jaar, in 2022 waren dat er nog 3400. Het totale aantal gevangenen in Nederland bleef wel ongeveer gelijk.

In totaal zaten vorig jaar zo'n 30.000 mensen op enig moment in detentie, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers. Dat zijn er ongeveer net zoveel als in de jaren daarvoor.

Vooral mannen

Hoe het kan dat het aantal jongeren dat vastzat daalde, is niet bekend. Voor bijna drie op de tien jongeren was het niet de eerste keer dat ze in volwassenendetentie zaten.

De meeste gedetineerden in Nederlandse cellen zijn mannen (94 procent). Van alle gevangenen in Nederland zat 60 procent al eens eerder vast. 

Staatssecretaris wil Nederlandse gevangenen naar Estland sturen
Lees ook

Staatssecretaris wil Nederlandse gevangenen naar Estland sturen

Iets meer dan de helft van de gedetineerden (53 procent) is geboren in Nederland. Het aandeel mensen in detentie dat buiten Nederland is geboren nam de afgelopen jaren toe. Van deze groep zat de helft al eens eerder vast, meldt het CBS. 

Het CBS onderzocht ook het opleidingsniveau van de mensen achter de tralies: 62 procent heeft een opleiding op mbo-niveau en 8 procent een hbo- of universitair niveau.

De laatste jaren zitten er relatief meer mensen in de gevangenis met een straf van drie jaar of langer.

Lees meer over
CBSGevangenis