Personeelstekort

Staatssecretaris wil Nederlandse gevangenen naar Estland sturen

Door Stephan Koole··Aangepast:
© Estlandse overheidStaatssecretaris wil Nederlandse gevangenen naar Estland sturen
RTL

Staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie en Veiligheid) wil veroordeelde criminelen opsluiten in gevangenissen in Estland. Met dat plan is de PVV-bewindsvrouw bezig, melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Eerder dit jaar bleek dat er voor duizenden veroordeelde criminelen geen plek is vanwege personeelstekort in gevangenissen.

Staatssecretaris Coenradie wil op korte termijn verkennen of vanaf 2026 honderden gevangenen in Estland terechtkunnen. Ambtenaren van het ministerie zijn al in Estland geweest. De Esten zijn positief over het plan. De gevangenis in Tartu zou het meest geschikt zijn, zeggen ingewijden.

Maximaal 500 gedetineerden

Na de eerste gesprekken met Estland ziet het ernaar uit dat er maximaal 500 gedetineerden vanuit ons land in een Estlandse gevangenis terecht zouden kunnen. Volgens betrokkenen is dit nog een eerste inschatting.

Coenradie wil op korte termijn zelf naar Estland om met eigen ogen te zien wat er mogelijk is. Op het ministerie weten ze dat ook andere landen geïnteresseerd zijn in het huren van cellen. "Snel een vervolgstap zetten is daarom van belang", zegt een betrokkene. Ook in het Verenigd Koninkrijk is er discussie of gevangenen naar Estland kunnen worden gestuurd. 

PVV-minister pleit voor méér geld ontwikkelingssamenwerking, tegen standpunt partij in
Lees ook

PVV-minister pleit voor méér geld ontwikkelingssamenwerking, tegen standpunt partij in

Nederland zou wel een voorsprong hebben omdat wij al ervaring hebben met internationale samenwerking rond gevangenen. Al eerder zijn er cellen gehuurd van Noorwegen en België. Maar voordat het zover is, moeten er nog veel zaken worden uitgewerkt.

Vreemdelingen

Zo moeten gevangenissen in Estland wel voldoen aan de eisen die het Nederlandse recht stelt. Dan gaat het onder meer om dagprogramma's voor gedetineerden en het toelaten van organisaties die zich bezighouden met rechtsbescherming.

Volgens de ingewijden is het logisch om, wat in juridische termen heet, 'vreemdelingen in het strafrecht' in Estland op te sluiten. Dat zijn mensen zonder Nederlandse nationaliteit. Dat is makkelijker, aldus ambtenaren, omdat zij minder bezoek krijgen en ook niet hoeven te re-integreren in de Nederlandse samenleving.

Een andere optie is om langgestraften aan het begin van hun straf in Estland op te sluiten. Een bepaalde periode voordat ze gaan re-integreren kunnen ze dan worden teruggeplaatst naar Nederland.

Verdrag met Estland? 

Verder moet bekeken worden of het opsluiten van gevangenen in het buitenland wel past binnen de principes van de Nederlandse rechtsstaat. En ook moet duidelijk zijn hoeveel deze operatie zal kosten. Nederland moet immers alles betalen.

Als na de eerste verkenningen blijkt dat het opsluiten van in Nederland veroordeelde criminelen in Estland kansrijk is, moet worden uitgezocht hoe dit wordt betaald. Pas daarna kan het kabinet goedkeuring geven en kunnen formele onderhandelingen met Estland beginnen.

Dat zou moeten leiden tot een verdrag met Estland. Ook zullen Eerste en Tweede Kamer een wet moeten goedkeuren die het verplaatsen van gevangenen naar het buitenland regelt. Coenradie streeft ernaar dit volgend jaar te regelen, zodat in 2026 de eerste gedetineerden een Estlandse gevangenis van binnen kunnen bekijken.