'Opvallend pleidooi'

PVV-minister pleit voor méér geld ontwikkelingssamenwerking, tegen standpunt partij in

Door Fons Lambie en Roel Schreinemachers··Aangepast:
© ANPPVV-minister pleit voor méér geld ontwikkelingssamenwerking, tegen standpunt partij in
RTL

PVV-minister Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) heeft bij de begrotingsonderhandelingen geprobeerd een bezuiniging op ontwikkelingshulp tegen te houden. Klever wilde meer geld voor het ontwikkelingsbudget, maar dat is niet gelukt. Dat melden Haagse bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Het pleidooi is opvallend, want de PVV wil al jaren de budgetten fors verlagen.

Komende jaren zou het budget in totaal met zo'n twee miljard euro omhoog gaan, maar dat gaat niet door. Klever legt zich daar niet bij neer en wil in het voorjaar de discussie opnieuw aangaan.

Internationale afspraken

Sinds jaar en dag is het budget voor ontwikkelingshulp gekoppeld aan de economische groei. Volgens internationale afspraken, de zogenaamde OESO-norm, moeten landen 0,7 procent van hun bruto nationaal inkomen hieraan uitgeven. Vanwege de verwachte economische groei zou het ontwikkelingsbudget komende jaren met zo'n twee miljard euro omhoog gaan.

Prinsjesdagstukken: volgend jaar minder lastenverlichting dan beloofd
Lees ook

Prinsjesdagstukken: volgend jaar minder lastenverlichting dan beloofd

Voor 2025 gaat het om een bedrag van enkele honderden miljoenen euro's. Vanwege een aantal financiële tegenvallers is in het kabinet besloten hier een streep door te halen. Dat staat los van de voorgenomen bezuiniging zoals afgesproken in het hoofdlijnenakkoord. Klever heeft er in haar rol als portefeuillehouder Ontwikkelingssamenwerking wel op aangedrongen dat deze stijging van het budget doorgaat, maar heeft daar de handen niet voor op elkaar gekregen.

Publiekelijk geen voorstander

Elke euro die niet per sé hoeft te worden uitgegeven is hard nodig om gaten in de begroting te dichten. Bovendien werd de eis die Klever tijdens de begrotingsonderhandelingen op tafel legde als 'niet erg serieus' getaxeerd, aldus een ingewijde. Voordat ze minister werd heeft ze er immers nooit een geheim van gemaakt geen groot voorstander te zijn van ontwikkelingshulp. Haar partij, de PVV, pleit ook al jaren voor drastisch snijden in het budget.

Bij haar aantreden was Klever uitgesproken voorstander van het verlagen van de budgetten. "U heeft het akkoord toch ook gelezen? U weet toch ook wat daar instaat, dat er gesneden gaat worden?", zei Klever na afloop van haar gesprek bij premier Schoof. Ook gaf ze aan begrip te hebben voor ambtenaren die mogelijk twijfelden aan haar benoeming, vanwege haar eerdere uitlatingen over het belang van ontwikkelingshulp. "Ik snap heel goed dat zij daar bedenkingen bij hebben."

Formeel heeft het nieuwe kabinet de koppeling van het ontwikkelingsbudget aan de economische groei nog niet losgelaten. Klever geeft daarom nog niet op. In het voorjaar bij de onderhandelingen over de Voorjaarsnota wil ze opnieuw de discussie voeren over stijging van het ontwikkelingsbudget.

'Botsende belangen' 

"Dit pleidooi van de PVV-minister zorgde voor verbazing in het kabinet en in de coalitie, want die partij pleit al jaren voor nul ontwikkelingssamenwerking", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Je ziet dat de oppositie-standpunten van de PVV botsen met de belangen van het de PVV-ministers, nu de partij in het kabinet zit. Als minister zit je natuurlijk met bestaande afspraken en moet je opkomen voor je eigen ministerie, maar het is moeilijk te verenigen met het standpunt van de PVV. Meer PVV-ministers zie je andere standpunten innemen. Zo wilde Fleur Agema als Kamerlid private investeerders en winstuitkeringen in de zorg verbieden, als minister is ze tegen een verbod."

De PVV'er werkte voor de omroep Ongehoord Nederland en presenteerde daar het Zwarte Pieten-journaal.
Lees meer over
Reinette KleverMinisterie van Buitenlandse ZakenBegrotingRijksbegrotingOntwikkelingshulp