Burgemeester Lochem stopt ermee na 'criminele dreiging'
De burgemeester van de Gelderse gemeente Lochem, Sebastiaan van 't Erve, stopt aan het eind van zijn huidige termijn. Op de site van de gemeente schrijft hij dat de afgelopen jaren veel gevraagd hebben van hem en zijn gezin. In januari vertelde hij dat 'er sprake is van criminele dreiging'.
Van 't Erve (46) is nu bezig met zijn tweede termijn als burgemeester van Lochem. "De afgelopen jaren zijn bijzonder intensief geweest en hebben veel gevraagd van mij en mijn gezin", schrijft hij op de site van de gemeente.
Bedreigingen
Hij heeft het in zijn bericht niet over de bedreigingen, maar in januari vertelde hij aan de krant De Stentor dat vanwege de bedreigingen maatregelen werden getroffen die ook invloed hadden op zijn gezin. Wat die maatregelen waren, wilde hij niet vertellen.
Van 't Erve is burgemeester namens GroenLinks. Hij blijft tot het eind van zijn termijn, in januari 2026, aan als burgemeester van Lochem, maar wil zijn vertrek naar eigen zeggen nu al bekendmaken om de commissaris van de koning en de gemeenteraad de tijd te geven om een opvolger te zoeken.
Onderzoek Binnenlandse Zaken
Vorige maand kondigde het ministerie van Binnenlandse Zaken een onderzoek aan naar waarom het vinden van burgemeesters steeds moeilijker wordt. Toenmalig minister Hugo de Jonge zei in januari al zich zorgen te maken over de trend. Hij zei toen dat die mede veroorzaakt kon worden door 'zaken die te maken hebben met de aantrekkelijkheid van het ambt, zoals toename van agressie en intimidatie richting politieke ambtsdragers'.
Veel burgemeesters hebben te maken met bedreigingen. Twee weken geleden kondigede de burgemeester van Houten, Gilbert Isabella, zijn vertrek aan. Hij zei toen niets over de bedreigingen tegen hem, die waren geuit door iemand die tegen de opvang van asielzoekers in de gemeente was, maar zei wel dat het werk 'een groot beslag' had gelegd op zijn leven en dat van zijn dierbaren.
Gps-tracker onder auto
In juli werd een inwoner van het Overijsselse Albergen veroordeeld voor het bedreigen van de burgemeester van Tubbergen, waar zijn dorp onder valt. De man had een gps-tracker onder de auto van de burgemeester geplaatst. Hij was fel tegen het opvangen van asielzoekers in zijn dorp. De man kreeg vijf maanden gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk.
Een man uit het Gelderse dorp Boven-Leeuwen werd vorig jaar veroordeeld voor het bedreigen van de burgemeester van West Maas en Waal. Hij had gedreigd met een raketwerper op de woning van de burgemeester te schieten. De man kreeg zeven maanden gevangenisstraf, waarvan vier voorwaardelijk.