Eigenaar verontwaardigd

Strafrechtelijk onderzoek naar fatbikeverkoper La Souris

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Jeffrey GroenewegStrafrechtelijk onderzoek naar fatbikeverkoper La Souris
RTL

Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar fatbikeverkoper La Souris. Dat bevestigt het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM) na berichtgeving door het onlineprogramma BOOS. Volgens BOOS worden La Souris en eigenaar Armando Muis verdacht van de verkoop van illegale fatbikes.

La Souris zei eerder deze maand dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) 1100 fatbikes van de verkoper had ingenomen, onder meer van het merk QMWheels. Ook deed de verkoper zelf een terugroepactie van fatbikes van QMWheels, omdat die te makkelijk op te voeren zijn. De verkoper wilde met een beveiligingsupdate het opvoeren ongedaan maken.

RTL Nieuws deed eerder onderzoek naar hoe makkelijk fatbikes zoals deze kunnen worden opgevoerd. Dat zie je in deze video:

Het OM wil verder geen details kwijt over de zaak. Volgens het programma van Tim Hofman heeft La Souris de afgelopen jaren naar schatting tienduizenden illegale fatbikes met een te zware motor verkocht aan consumenten, terwijl zij daar niet altijd van op de hoogte waren.

Eigenaar Armando Muis is op de hoogte van het onderzoek en is verontwaardigd over de 1100 fatbikes die in beslag zijn genomen door de ILT. "Wij zijn van mening dat onze productiemethodes in orde zijn", laat Muis weten. Door het onderzoek wordt zijn bedrijf 'in een slecht daglicht gezet'.

Inspectie neemt 1100 fatbikes van La Souris in beslag
Lees ook

Inspectie neemt 1100 fatbikes van La Souris in beslag

Het onderzoek gaat er volgens de eigenaar over of La Souris fatbikes heeft verkocht aan consumenten als e-bikes, terwijl ze in de ogen van de ILT niet voldoen aan de eisen voor een fatbike. 

Zowel de ILT als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn volgens hem langs geweest voor onderzoek van de fatbikes. Muis heeft een groeiend vertrouwen in een goede uitkomst. "Ik sta achter de handelingen die wij getroffen hebben."

De ILT heeft sinds juli beslag gelegd op 16.500 fatbikes uit China, werd twee weken geleden bekend. Het gaat volgens de inspectie om illegale bromfietsen met het uiterlijk van een fatbike. De ILT vindt het van maatschappelijk belang dat de illegale bromfietsen 'zo snel mogelijk uit ons straatbeeld verdwijnen'.

Fatbikes zijn een groot punt van discussie, ook in de Nederlandse politiek. Een brede Kamermeerderheid wil een leeftijdsgrens van 14 jaar en een helmplicht voor de elektrische fietsen. Het aantal ernstige ongelukken met fatbikes is in het tweede kwartaal van dit jaar fors toegenomen, volgde eerder deze week uit cijfers van VeiligheidNL.

De fatbike heeft in rap tempo een slecht imago opgebouwd. Maar er zijn ook Nederlanders die niet meer zonder kunnen, vertellen ze in deze video:

De fatbike is niet meer weg te denken van de Nederlandse fietspaden.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Fatbike