Pijnlijke afwegingen maken

Veilige opvang slachtoffers huiselijk geweld in de knel, 'slapen in hotels en vakantieparken'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPVeilige opvang slachtoffers huiselijk geweld in de knel, 'slapen in hotels en vakantieparken'
RTL

Veel vrouwen die thuis zijn mishandeld door hun partner worden noodgedwongen ondergebracht in hotels of vakantieparken omdat er een gebrek is aan veilige opvang.

Dat bevestigt Eva Scholte, voorzitter van het Landelijk Netwerk Vrouwenopvang, aan RTL Nieuws na berichtgeving in De Telegraaf. 

"Wat de cijfers exact zijn, dat weet ik niet op een bed meer of minder", zegt Scholte. "Maar volgens het Verdrag van Istanbul moeten we er 1800 in Nederland hebben en het zijn er echt veel en veel minder. Of dat er nou 395 zijn of 500, het is gewoon echt te weinig."

Al twee jaar vol

Volgens Scholte zit de opvang al twee jaar vol. "We hebben daarom noodgedwongen de vrouwen in bijvoorbeeld hotels moeten opvangen en dat is absoluut niet veilig."

Politie neemt tientallen aangiftes huiselijk geweld niet op door gebrek aan bewijs
Lees ook

Politie neemt tientallen aangiftes huiselijk geweld niet op door gebrek aan bewijs

De hulpverlening is 'heel erg aan het knellen', zegt Scholte. "We moeten moeilijke afwegingen maken over wie we opvang bieden. Je moet kiezen tussen iemand die geslagen wordt thuis en iemand die al tien jaar het huis niet uit mag, want dat is ook mishandeling. Die keuze wil je natuurlijk helemaal niet maken."

Miljoenen euro's

Volgens Scholte gaat er veel te weinig geld naar de opvang. Die wordt, zowel voor vrouwen als voor mishandelde mannen, betaald via de rijksuitkering Doel Uitkering Vrouwenopvang (DuVo). Dat is een pot waar miljoenen euro's in zitten die weer worden verdeeld over gemeenten.

"Maar dat bedrag is te laag, vind ik"', zegt Scholte, "het wordt jaarlijks onvoldoende geïndexeerd en is veel te weinig. Het is al jaren op eenzelfde niveau, terwijl de bevolking groeit en dus ook het aantal mensen dat met huiselijk geweld te maken heeft." 

"Vijf à zes jaar geleden is er heel erg voor gepleit om mensen zoveel mogelijk thuis te houden", zegt Scholte. "Ze kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van een alarmknop en de focus was gericht op uithuisplaatsing van de pleger. Maar alleen ambulante hulp is niet genoeg. Er is een categorie volwassenen en kinderen die ook echt uit huis geplaatst moet worden. En dat aantal opvangplekken is dus stil blijven staan en niet meer uitgebreid."

Ook Anke van Dijke van Fier, het expertisecentrum rond geweld in afhankelijkheidsrelaties, benadrukt het gevaar voor bedreigde vrouwen als ze in een hotel of vakantiepark worden ondergebracht. "Er is daar geen bewaking of professionele hulp. Terwijl je vrouwen in dit soort omstandigheden tegen zichzelf moet beschermen, omdat ze vanuit radeloosheid en angst soms onverstandige dingen doen. Ze voelen zichzelf vaak extreem onveilig, zijn in paniek en bang om getraceerd te worden. In een opvang is er een hulpverlener die naast je zit, die je kan helpen uit de stress te komen." 

Van Dijke wil dat er wordt teruggegrepen op landelijke regie, zoals dat in het verleden het geval was. "In 2015 is het van landelijke naar regionale financiering gegaan. Er is toen een herverdeling van middelen geweest, gemeenten zijn toen gaan inzetten op preventie en voorlichting. Er zijn toen heel veel bedden afgebouwd. Maar het is nooit uitgezocht hoeveel dat er waren. We zijn het als Nederland verplicht om veiligheid en hulp te bieden aan vrouwen en kinderen die op de vlucht zijn voor geweld."

Lees meer over
VrouwHuiselijk geweldMishandeling