Bijna altijd behandeling

Aantal meldingen van mogelijke besmetting met hondsdolheid loopt op: dit jaar al 646

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPAantal meldingen van mogelijke besmetting met hondsdolheid loopt op: dit jaar al 646
RTL

Het aantal mensen dat melding doet van een mogelijke besmetting van rabiës stijgt. De ziekte wordt ook wel hondsdolheid genoemd. Dit jaar kwamen tot en met augustus al 646 meldingen binnen.

Vorig jaar waren dat er tot en met die maand nog 499 en een jaar eerder 263, meldt Alarmcentrale Eurocross, waar de meldingen binnenkomen. Waar de stijging door wordt veroorzaakt, is onduidelijk. Eurocross denkt wel dat er 'meer bewustwording is'.

Mensen zijn in contact geweest met een dier

Belangrijk om te weten is dat een melding niet hetzelfde is als een besmetting. Als je besmet raakt en je wacht met de behandeling tot je klachten krijgt, is het in alle gevallen dodelijk.

Jim verloor vader aan hondsdolheid: 'Wil niet dat mensen hetzelfde overkomt'
Lees ook

Jim verloor vader aan hondsdolheid: 'Wil niet dat mensen hetzelfde overkomt'

Dus worden veel van de mensen die een melding doen ook behandeld, zegt Angela Looyé van Eurocross. "Een groot deel van de meldingen komt van mensen die in contact zijn geweest met een dier. In ruim 95 procent van de gevallen is actie noodzakelijk."

De meldingen komen uit het buitenland, waar vaak ook medische hulp is. Toch gebeurde het dit jaar tien keer dat mensen werden teruggehaald naar Nederland, zegt Looyé. "Dit reizigers kwamen voornamelijk uit Latijns-Amerika, daar zijn de antistoffen vaak niet of nauwelijks verkrijgbaar."

50.000 doden per jaar

In Nederland sterven nauwelijks mensen aan de ziekte: in de laatste 40 jaar slechts 5. Maar wereldwijd ligt dat anders. Volgens het RIVM komen ieder jaar gemiddeld 50.000 mensen om door rabiës

Mogelijk komen er dus meer meldingen door de grotere bewustwording, maar ook de stijging van het aantal reizigers kan een verklaring zijn.

Naast het aantal meldingen is er ook een stijging van het aantal mensen dat gevaccineerd is. Van de mensen die mogelijk besmet zijn geraakt, was 40 procent vooraf gevaccineerd. "Vijf jaar geleden was dat 28,9 procent."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Dat laatste betekent overigens niet dat je geen behandeling nodig hebt als je gevaccineerd bent. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) schrijft daarover op haar website: "Ook als u gevaccineerd bent, is behandeling nodig bij een mogelijke besmetting. De behandeling is wel minder uitgebreid. U krijgt dan minder injecties en u heeft geen antistoffen meer nodig."

Wat te doen bij een beet?

  • Maak eerst de wond schoon
  • Neem direct contact op met een arts
  • De arts beoordeelt of er een behandeling nodig is

Bron: NVWA

Lees meer over
HondsdolheidNederland