Longfonds vindt stookverbod Amersfoort fantastisch: 'Voor iedereen goed'
Het Longfonds is tevreden met de maatregel die Amersfoort neemt tegen houtkachels. Als eerste grote stad voert Amersfoort vanaf vandaag 'stookbeperkingen' in. Als je vaker de regels negeert, kan je dat een boete van honderden euro's opleveren. "Maar het gaat ons om de bewustwording."
Houtkachels en openhaarden zorgen in Nederland voor bijna een kwart van alle fijnstofuitstoot. Dat is vier keer meer dan het wegverkeer, blijkt uit onderzoek. Er zijn meer dan een miljoen mensen met een longziekte, dus een grote groep, zegt het Longfonds. Uit jaarlijks onderzoek onder hen komt naar voren dat buiten stoken (met bijvoorbeeld een vuurkorf) voor de meeste overlast zorgt. Op twee staat de binnenstook met houtkachels.
Benauwd
Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht, TNO, RIVM en GGD Amsterdam komt naar voren dat mensen vaker benauwd zijn en verkoudheidsklachten ervaren op dagen met veel houtrook in de buitenlucht. Mensen met COPD of astma blijken meer medicatie nodig te hebben op die dagen. Van de 1,2 miljoen Nederlanders met een longziekte, geven 750.000 aan regelmatig benauwd te zijn door houtrook, schrijft het Longfonds. "Maar ook voor mensen die geen longklachten hebben, voor iedereen zijn de maatregelen goed", zegt een woordvoerder.
Eerder interviewde RTL Nieuws Anne, die zoveel last had van de houtkachels in haar buurt, dat ze moest verhuizen:
De gemeenschappelijke GGD's sloegen eerder dit jaar al alarm. Onderzoeksjournalistiek platform Pointer bevroeg 25 GGD's over houtrookoverlast. Daaruit kwam naar voren dat 96 procent houtrook zorgelijk tot zeer zorgelijk vindt voor de volksgezondheid. Zij vinden bijna unaniem dat overheden meer maatregelen moeten nemen.
Amersfoort is nu de eerste grote stad die daar gehoor aan geeft. Daar wordt het gebruik van de houtkachel vanaf vandaag aan banden gelegd om mensen die last hebben van de rook tegemoet te komen.
Code rood of oranje
In Amersfoort is stoken vanaf nu verboden als de stookwijzer code rood of oranje aangeeft. Dan is het risico op overlast door de rook het grootst, bijvoorbeeld omdat er weinig wind staat. Als er dan alsnog klachten binnenkomen van buren, dan kunnen de houtstokers een bezoekje van handhavers verwachten. Als de overtreder vaker wordt betrapt, dan kan er een boete worden uitgedeeld van 400 tot 800 euro. "Maar ons hoofddoel is mensen te wijzen op de overlast die mensen ervaren", zegt een woordvoerder van de gemeente tegen RTL Nieuws.
De verwachting is dat meer gemeentes het voorbeeld van Amersfoort gaan volgen. Veel plaatsen proberen dit al jaren, maar worstelen met de hoe ze dit kunnen doen. Milieu Centraal begint eind deze maand een campagne om mensen bewust te maken van de overlast die mensen ervaren door de rook van houtkachels.