Komeet vanaf half oktober zichtbaar bij helder weer: 'Prachtige staart'
Goed nieuws voor fanatieke sterrenkijkers: tussen 11 en 15 oktober is een komeet met het blote oog te zien - mits het weer helder is. Het gevaarte is intact en vliegt in die periode tussen de aarde en de zon door.
De komeet Tsuchinshan-ATLAS - een gevaarte van ijs, gas en stof - heeft een goed zichtbare staart. Die wordt veroorzaakt door ijsdeeltjes die verdampen wanneer de komeet in de buurt van de zon komt.
De komeet is dan dichter bij de aarde dan de planeet Venus. De beste kans om het gevaarte te zien is vanaf 11 oktober, ongeveer drie kwartier na zonsondergang. Liefhebbers moeten dan richting het westen kijken, net boven de horizon.
De dagen daarna zal Tsuchinshan-ATLAS steeds hoger aan de hemel staan en steeds langer te zien zijn. Tegelijkertijd draait de komeet ook verder van de aarde, waardoor het steeds moeilijker zal worden om de komeet te spotten.
Mocht de zichtbaarheid toch tegenvallen en een verrekijker geen uitkomst bieden, dan kun je de komeet waarschijnlijk nog vangen door met een goede camera een foto te maken.
Rond 15 oktober is de komeet waarschijnlijk niet meer te zien.
Komeet, meteoor, meteoriet?
Kometen bestaan uit ijs, gas en stof. Vaak zweven ze in een elliptische of cirkelvormige baan rond een ster, soms gaan ze ook in een min of meer rechte lijn door de ruimte. Wanneer een komeet in de buurt van een ster komt, warmt het oppervlak op. Dat zorgt voor een lichtgevende witte staart, waardoor ze zichtbaarder worden.
Meteoren zijn stukken ruimtepuin die in feite rotsen zijn. Deze zijn minder goed zichtbaar, omdat ze geen licht afgeven. Wanneer een meteoor op de aarde inslaat, noemen we het een meteoriet. Die is wel zichtbaar wanneer hij door de atmosfeer van de aarde dringt. We spreken dan ook wel over vallende sterren.