Op dit tijdstip kun je het beste komeet Tsuchinshan-ATLAS zien
Goed nieuws voor enthousiaste sterrenkijkers: de komeet Tsuchinshan-ATLAS is nu al met een verrekijker te zien. Wie de bijzondere komeet met het blote oog wil zien kan dat het beste doen op 12 oktober tussen 19.25 en 19.45. "Dan is hij het dichtst bij de aarde", zegt meteoroloog Magdel Erasmus van Buienradar.
Komende nacht is de meest heldere nacht van het weekend om de komeet Tsuchinshan-ATLAS, een gevaarte van ijs, gas en stof te kunnen bekijken. Je hebt waarschijnlijk wel een verrekijker of telescoop nodig om de komeet waar te nemen.
Het beste moment is eigenlijk zaterdagavond: "Volgens de laatste voorspellingen is de komeet net na zonsondergang op 12 oktober tussen 19.25 en 19.45 uur het beste te zien. Dan is hij het dichtst bij de aarde", zegt Erasmus.
Alleen bewolking kan roet in het eten gooien. Zaterdagavond neemt namelijk vanuit het westen de bewolking toe en daarmee de kans op buien. "Landinwaarts heb je daarom grotere kans dat het helder is tussen 19.25 en 19.45 uur." Volgens Erasmus is dat ook de koudste nacht. Het kan afkoelen tot een gemiddelde temperatuur van drie graden. "Trotseer je de kou om de komeet niet te missen, dan is het verstandig je warm te kleden", zegt Erasmus.
Door buien lastig te zien
De dagen erna zal Tsuchinshan-ATLAS steeds hoger aan de hemel gaan staan en 's avonds steeds langer te zien zijn. "De komeet is namelijk ook nog de komende weken aan de hemel te zien." Hoe goed de komeet te zien zal zijn is moeilijk te voorspellen. Het kan daarom volgens Erasmus ook tegenvallen. "Het is voor het eerst dat deze komeet rond de zon gaat. Het is daarom moeilijk te voorspellen wat hij precies gaat doen en bijvoorbeeld hoe helder deze komeet wordt. Daarom adviseer ik om een verrekijker mee te nemen om het moment toch niet te missen."
Voor de mensen die de komeet hopen te spotten heeft Erasmus een tip: "De kans dat je de komeet in de stad ziet is heel klein. Mijn advies is om naar het platteland te trekken, op een open veld te gaan staan of op het strand of misschien zelfs bovenop een duin of heuveltje. Zorg ervoor dat je met je rug naar eventuele straatverlichting gaat staan en er geen kunstlicht in je ogen weerkaatst. Kijk dan in westelijke richting, daar waar de zon ondergaat. Als het goed is zou je hem dan kunnen zien."
Lange lichtstaart
De komeet heeft twee zichtbare lange staarten. De ene staart bestaat uit stof en ijs en de andere uit ionische gasdelen. Deze laatste delen zijn minder goed te zien. De stofstaart is volgens Erasmus helderder. "Hoe dichter hij de zon nadert, hoe meer het oppervlak opwarmt, en hoe langer en feller de lichtgevende staart kan worden. Hoe verder weg, hoe korter de staart en eindelijk ook hoe minder zichtbaar de komeet wordt."