Probleem onderschat

Italiaanse misdaadbestrijder: 'Maffia wast geld wit via pizzeria's in Nederland'

Door Maarten Veeger en Koen Voskuil··Aangepast:
© iStockItaliaanse misdaadbestrijder: 'Maffia wast geld wit via pizzeria's in Nederland'
RTL

De Italiaanse maffia komt niet alleen naar Nederland voor de drugshandel, maar ook om geld wit te wassen. Dat gebeurt - klassiek genoeg – regelmatig via Italiaanse restaurants, zegt de invloedrijke Italiaanse maffiabestrijder Nicola Gratteri in een interview met RTL Nieuws.

In Nederland investeert de maffia haar misdaadgeld graag in Italiaanse restaurants en hotels, zegt Gratteri. "Sommige eigenaren hebben officiële horecaopleidingen gedaan en hebben alle papieren. Maar in werkelijkheid zijn ze witwasser. Ik wil Italiaanse restaurants niet criminaliseren, want er zijn veel hardwerkende ondernemers die niets met misdaad te maken hebben. Maar er zitten ook leden tussen van de 'Ndrangheta (Zuid-Italiaanse maffia)."

Oprukkende Albanese maffia plaag voor Nederlandse recherche
Lees ook

Oprukkende Albanese maffia plaag voor Nederlandse recherche

Gratteri is sinds vorig jaar hoofdofficier van justitie in Napels. Daarvoor was hij meer dan twintig jaar in Zuid-Italië actief. De gevaren van de georganiseerde misdaad ervaart hij aan den lijve. Na verschillende mislukte aanslagen op zijn leven verplaatst hij zich in kogel- en bomwerende auto's. Overal waar hij komt, wordt hij omringd door bodyguards. 

Voor het justitiegebouw in Napels, waar het interview plaatsvindt, staan zwaarbewapende militairen. 

De Napolitaanse hoofdofficier van justitie Nicola Gratteri pleit voor hogere celstraffen voor drugscriminelen in Nederland.© RTL Nieuws
De Napolitaanse hoofdofficier van justitie Nicola Gratteri pleit voor hogere celstraffen voor drugscriminelen in Nederland.

Al sinds de jaren 90 probeert Nicola Gratteri Nederland te overtuigen van het gevaar van de Italiaanse maffia. Lange tijd vond hij dat zijn adviezen in de wind werden geslagen. "Ik zei tegen rechters en officieren: luister, de 'Ndrangheta is actief in Nederland. Maar de politiek zag het probleem niet. Daarom ontbrak het aan instrumenten om de maffia te bestrijden."

De afgelopen jaren bespeurt Gratteri meer urgentie bij zijn collega's in Nederland. "Ze zijn erachter gekomen dat de situatie niet meer onder controle is na de moord op familie van een kroongetuige, een advocaat en een journalist. Vorig jaar is de toenmalige Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid (Dilan Yeşilgöz, red.) in Italië geweest om van ons te leren en stukjes te kopiëren uit Italiaanse wetgeving. Ik hoop dat de Nederlandse politiek in beweging komt en een systeem schept dat past bij de criminele realiteit van nu."

Maffiadoden

Waar in Nederland in de afgelopen jaren sprake was van veel geweld, gaat de maffia in Italië juist steeds geruislozer te werk. "De maffia pleegt bijna geen moorden meer. Er worden vandaag de dag meer vrouwen thuis gedood door hun man, dan dat er maffiadoden vallen. De maffia hoeft niet meer te schieten. Alleen al de wetenschap dat iemand bij de maffia hoort, is intimiderend."

Maar die stilte maakt de organisatie niet minder gevaarlijk, waarschuwt Gratteri. "Vergeet niet dat maffia meer doet dan coke verkopen. Veel politici spannen samen met de maffia in ruil voor stemmen, geld, gunsten. Er is geen noodzaak meer om mensen te bedreigen door geweld te plegen, te schieten op rolluiken en auto's in de fik te steken. Daardoor ziet het publiek het gevaar niet. Mensen onderschatten het probleem."

Karakteristieke flatgebouwen in de wijk Scampia in Napels, waar de plaatselijke maffia Camorra zich jarenlang ophield.© RTL Nieuws
Karakteristieke flatgebouwen in de wijk Scampia in Napels, waar de plaatselijke maffia Camorra zich jarenlang ophield.

Gratteri vindt dat landen als Nederland meer werk moeten maken van de misdaadbestrijding. "Iedereen zegt ongerust te zijn, en al zegt iedereen geen maffia te willen in Europa. Maar in werkelijkheid hebben ze de kracht of de wil niet om serieuze en harde wetten te maken zodat misdaad niet meer loont."

Wat tekortschiet in Nederland, is de wetgeving, zegt hij. "Eerst moet je de straffen verhogen. Want als je in Nederland 10 kilo cocaïne bij je hebt, kom je er van af met 2 à 3 jaar cel. Dat maakt het risico heel laag. In Italië is de celstraf voor drugshandel tussen de 20 en 30 jaar. Dan heb je een heel ander perspectief."

Ook wijst Gratteri op de ruimere mogelijkheden om in Italië geld en goederen af te pakken. "Als je bepaald bezit niet kunt verklaren, op wettige wijze, dan neem ik het in beslag. Dat kan een Ferrari zijn, een gouden horloge, een boot. Daarmee stel je dus ook preventieve maatregelen in. Dit zijn de eerste twee zaken waar ik dan aan denk."

Opinie beïnvloeden

De doorgewinterde maffiabestrijder hoopt dat de Nederlandse politiek meer stappen gaat zetten om de georganiseerde misdaad effectief aan te pakken. "Als we zo doorgaan, zal de aanwezigheid van de maffia in Europa steeds groter worden. Dan zal de maffia steeds verder doordringen, met controle over grotere delen van de economie. En zo komt het vieze misdaadgeld de legale economie in. En kun je in de toekomst ook tv-stations en kranten opkopen, die de publieke opinie beïnvloeden. Dat is zo gegaan in Italië en dat kan ook in Europa gebeuren."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
CriminaliteitMaffia