Oprukkende Albanese maffia plaag voor Nederlandse recherche

Door RTL Nieuws Onderzoeksredactie··Aangepast:
© RTL NieuwsOprukkende Albanese maffia plaag voor Nederlandse recherche
Onderzoek

Albanese drugscriminelen winnen aan macht in Nederland. Daarvoor waarschuwen de invloedrijke Italiaanse maffiabestrijder Nicola Gratteri en de Nederlandse politie. De recherche staat voor een uitdaging, want de Albanese criminelen laten zich lastig bestrijden.

De Albanese drugsmaffia is 'autonoom en krachtig geworden', zegt hoofdofficier van Napels Nicola Gratteri, de bekendste misdaadbestrijder van Italië, in een interview met RTL Nieuws. "Die is in staat duizenden kilo's cocaïne van Zuid-Amerika naar Europa te vervoeren. Ook naar Nederland."

Ook de landelijke recherche signaleert die tendens. "Wij zien inderdaad een toename van Albanese georganiseerde criminele netwerken. Zij werken vaak samen met Italiaanse netwerken. Wij zijn alert op de problematiek, zoals benoemd door de heer Gratteri." Het is voor het eerst dat de politie zich uitspreekt over een opmars van Albanese drugscriminelen. 

Hoe Limburg de krachten bundelde tegen Albanese bendes: 'Was dweilen met de kraan open'
Lees ook

Hoe Limburg de krachten bundelde tegen Albanese bendes: 'Was dweilen met de kraan open'

'Lastig te bestrijden'

Albanese criminele bendes houden zich in Nederland vooral bezig met cocaïnesmokkel en hennepteelt. Ze zijn een plaag voor de politie, zegt misdaadjournalist Koen Voskuil van RTL Nieuws. "Ze werken in gesloten clan-structuren, goochelen met valse identiteiten en schieten regelmatig de grens over. Dat maakt ze lastig te bestrijden."

"Ze zetten het zelf op de boot en doen ook zelfs de straathandel in Europese landen."

Waar Albanese criminelen voorheen bekendstonden als loopjongens en uithalers van criminele bendes, opereren ze nu volledig zelfstandig. "Daarbij valt het op dat ze de hele keten van drugssmokkel in eigen hand houden. Albanezen zijn actief in Zuid-Amerika, om cocaïne direct bij de bron te kopen", zegt Voskuil. "Ze zetten het zelf op de boot richting Nederlandse havens, en doen ook zelfs de straathandel in Europese landen."

Dure onderwaterscooters

Een goed voorbeeld is de veroordeling van zeven Albanezen dit jaar, die drie jaar celstraf kregen wegens smokkel van cocaïne. Zij werden in 2022 betrapt op parkeerplaats De Kaloot, pal naast de haven van Vlissingen. Achterin een geparkeerde Hyundai vond de politie twee professionele duiksets, dure onderwaterscooters met afgeplakte lampen, messen en een moersleutel. 

In Vlissingen vond de politie professionele duikuitrustingen, onderwaterscooters, messen en steeksleutels. Het plan was om 150 kilo cocaïne onder een boot vandaan te halen.© RTL Nieuws
In Vlissingen vond de politie professionele duikuitrustingen, onderwaterscooters, messen en steeksleutels. Het plan was om 150 kilo cocaïne onder een boot vandaan te halen.

De Albanezen stonden volgens Jan Hoekman van de Zeehavenpolitie Zeeland-West Brabant op het punt cocaïne onder een uit Brazilië afkomstig vrachtschip weg te halen. "We vonden de naam van dat schip in één van hun telefoons. De dag erop zijn duikers van de douane ingeschakeld. Zij haalden zes pakketten onder de boot vandaan. De inhoud was bijna 150 kilo cocaïne, met een straatwaarde van 11 miljoen euro."

Getrainde militair

Hoekman spreekt van een 'professionele operatie'. Opmerkelijk is dat één van de duikers een lid was van een speciaal getrainde eenheid van het Albanese leger. "Hij was opgeleid om onder moeilijke omstandigheden te duiken", meldt het vonnis van de rechtbank Middelburg. De militair had aan zijn commandant vrij gevraagd om 'twee keer wat werk te doen'.

In Limburg stuitte de politie de afgelopen jaren op een grote groep henneptelers van Albanese afkomst. Na een serie invallen in 2019 kreeg de politie zo'n tachtig wietpanden in beeld waar Albanezen bij betrokken waren. Ze bleken bijzonder goed op de hoogte van zwakke plekken in de Nederlandse wet- en regelgeving. Zo maakten ze misbruik van tijdelijke BSN-nummers, eendagskentekens en valse identiteiten. Lees hier meer over de aanpak van Limburg tegen dit misbruik.

Opmars in Europa

Hoewel media in 2018 en 2019 al melding maakten van een opmars van Albanese drugscriminelen, zag de Nederlandse politie twee jaar geleden die dominante rol nog niet terug in de cijfers, blijkt uit het rapport De Narcostaat van Nederland. "In 2019 had 2 procent van de verdachten de Albanese of Kosovaarse nationaliteit en in 2020 was dat 1 procent." 

Onduidelijk was toen of de Albanese dominantie op de drugsmarkt wel meeviel, of dat sprake was van een blinde vlek. De politie laat nu dus een ander geluid horen.

"Albanië wordt ook wel de enige narcostaat van Europa genoemd."

De opmars van Albanese criminelen wordt in meer Europese landen gezien. Zowel Europol als de drugsorganisatie van de Verenigde Naties noemden dit jaar Albanese netwerken belangrijke spelers in de Europese drugsmarkt. In België waarschuwde politiebaas François Farcy dat de Albanese maffia tegenwoordig 'op gelijke voet' staat met Marokkaanse of Belgisch-Nederlandse netwerken. In het Verenigd Koninkrijk zijn gangs zoals de Hellbanianz grote spelers op de drugsmarkt geworden.

Albanië is geen lid van de Europese Unie. Het land kent een zwakke economie, die in hoge mate afhankelijk is van crimineel geld. Het zuidoost-Europese land wordt ook wel de enige narcostaat van Europa genoemd.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Koen VoskuilJeroen WetzelsNationale PolitieRIECDouaneVlissingenLimburgGemeente Sittard-Geleen