Doorrijder liet Susanne en haar hondje achter, gelukkig was haar zoon alert
De Eindhovense Susanne is nog aan het bijkomen. Ze werd gistermiddag met haar fietskar met hondje Saar erin aangereden. De automobilist reed in eerste instantie door. Het komt volgens Bert Sonneveld van het Waarborgfonds Motorverkeer steeds vaker voor. Maar de automobilist kwam er dit keer niet mee weg.
De auto sloeg opeens linksaf, en daar fietsten Susanne met haar zoon van zeventien. De fietskar met hondje Saar werd geraakt en de wielen waren ontwricht. In shock van wat zich had afgespeeld, zag ze de automobilist uitstappen.
"Toen ze zag dat ze zelf geen schade had, reed de automobilist weer gewoon door", vertelt Susanne aan RTL Nieuws. "Ik bleef ontdaan achter. Mijn zoon had gelukkig de helderheid van geest om zijn telefoon erbij te pakken en een foto te maken van het kenteken van de auto."
8 doorrijders per uur
Volgens de laatste cijfers van het Waarborgfonds rijden er in Nederland gemiddeld elk uur acht mensen door na het veroorzaken van een ongeval. Dat zijn jaarlijks rond de 74.000 mensen. "Wij zien al drie jaar een groeiende trend. De cijfers voor 2024 zijn nog niet bekend, maar we zien een duidelijke toename van het aantal schades dat bij ons wordt gemeld en het aantal schade-uitkeringen", zegt Bert Sonneveld van het Waarborgfonds Motorverkeer.
Dit fonds is in 1965 opgericht en is er voor mensen die door een motorvoertuig zoals een brommer, auto of tractor schade hebben geleden en met die schade niet terecht kunnen bij de verzekeraar. "Doordat de veroorzaker bijvoorbeeld is doorgereden of niet verzekerd is. Ook schade die is veroorzaakt met een gestolen motorvoertuig kan vergoed worden", legt Sonneveld uit.
Huftergedrag en kortere lontjes
De verklaring van Sonneveld voor de toename is duidelijk: huftergedrag, kortere lontjes en meer drukte in het verkeer. "Vroeger lieten mensen nog weleens een briefje achter. We zien vooral een stijging in het aantal letselschades."
Volgens Sonneveld hadden ze deze groeiende trend niet verwacht. "Met alle technische snufjes die in auto's worden gebouwd, hadden wij verwacht dat de ongelukken in het verkeer juist af zouden nemen."
Susanne had het geluk dat haar zoon een foto maakte van het kenteken. "Met die informatie belde ik de politie. Die gaf aan dat ik moest blijven staan waar ik was, terwijl zij via het kenteken probeerden te achterhalen wie de eigenaar van de auto was. Na twee telefoontjes hadden ze haar te pakken en werd haar dringend gevraagd zich weer bij mij te melden met een schadeformulier."
Bij komen van de schrik
Dat deed de automobilist uiteindelijk. "Ik heb daar toch echt wel een tijd gestaan. Van de schrik stond ik nog lang te wankelen op mijn benen. Gelukkig waren omwonenden zo aardig om mij en de hond water aan te bieden."
"Ik heb amper kunnen slapen. Ik ben echt niet paniekerig of zo, maar je schrikt zo, gelukkig was er niets met Saar." De schade is bijzaak voor haar. De veroorzaker van het ongeluk heeft zich vandaag gemeld bij Susanne met excuses. "Ze was gisteren zo in shock, dat ze vanuit paniek handelde."
Hans van Maanen van de Vereniging Verkeersslachtoffers werd een aantal jaar geleden zelf aangereden in het verkeer. Hij zet zich nu in voor andere verkeersslachtoffers. "Ik roep het al jaren, doorrijden loont! Als je doorrijdt, kun je namelijk ontkennen dat je onder invloed was. Als je meteen betrapt wordt, word je op alcohol of drugsgebruik getest. Wanneer je je later meldt, kun je nog zeggen dat je van de schrik hebt gedronken. En als je niet gepakt wordt, ontloop je de financiële gevolgen."
Slachtoffers hebben het nakijken
Van Maanen heeft het gevoel dat het alleen maar erger wordt. "Als slachtoffer heb je het nakijken, jij mag aantonen dat je er niets aan kon doen of dat je die schade daadwerkelijk hebt opgelopen."
Voor een schadeuitkering vraagt het Waarborgfonds van je om inderdaad te bewijzen dat de schade door een doorrijder veroorzaakt is. "Dat kun je doen door een foto of video te maken. Probeer altijd het kenteken vast te leggen, dan kan de politie de eigenaar achterhalen. Als je er niet bij bent als het gebeurt, leg dan vast hoe je je auto of fiets aantreft. Vooral de scherven op de grond op de parkeerplaats zijn duidelijk bewijs."
Is het strafbaar als ik doorrijd na een aanrijding?
Volgens informatie van politie.nl is het niet in alle gevallen strafbaar om door te rijden. Als je je maar binnen 12 uur meldt bij de politie. "Maar als je iemand achterlaat die door toedoen van de aanrijding acute medische hulp nodig heeft, dan is het wel strafbaar. In artikel 7 van de Wegenverkeerswet staat dat het verboden is de plaats van het ongeval te verlaten als je schade of letsel hebt veroorzaakt, zonder dat je je gegevens hebt achtergelaten. Als je geschrokken bent of iets dergelijks en bent doorgereden, dan kun je je nog binnen 12 uur melden bij de politie (artikel 184 WVW). Deze uitzondering is niet van toepassing als je iemand achterlaat die acute medische hulp nodig heeft", aldus de politie.
Het is niet meer nodig om een ouderwets schadeformulier in te vullen. Je kunt schade namelijk melden via de mobielschademelden.nl dat is een app voor op je smartphone. Je kunt dan gewoon een foto van de schade en de (verkeers)situatie als bijlage toevoegen.