Gastregisseur Nationale Opera in opspraak: 'Seksscènes en intimidatie'
De Oekraïense operaregisseur Andriy Zholdak heeft zich als gastregisseur van de Nationale Opera schuldig gemaakt aan 'onacceptabel grensoverschrijdend gedrag'. Dat erkent de Opera na een uitgebreide reconstructie over het wangedrag in Het Parool.
Zholdak, die in Duitsland woont en eerder directeur was van het Taras Shevtchenko Theater in de Oekraïense stad Charkiv, was aangetrokken om Fidelio te regisseren, de enige opera van Beethoven. De repetities vonden zeven weken lang plaats in april, mei en juni 2024.
Uit het stuk van Het Parool wordt duidelijk dat de regisseur zich 'autoritair en onvoorspelbaar' gedroeg. Ook week hij geregeld af van het script om zelfbedachte scènes toe te voegen. "Wat hij bedenkt, heeft vaak een seksueel karakter, zonder dat hij de bedoeling daarvan uitlegt", schrijft de krant.
'Jij bent mijn hond'
Ook moesten acteurs met ontbloot bovenlijf of alleen in beha het podium op, zonder duidelijke reden. Ook mensen die auditie deden, moesten lichaamsdelen ontbloten. Een actrice moest uitbeelden dat ze iemand oraal bevredigde, een scène die ze vervolgens vijftien keer moest overdoen. De regisseur nam bij deze scène bovendien zelf de plaats in van de acteur die haar tegenspeler was. Hij legde daarbij zijn hand ook op haar bil.
In een reactie laat de Nationale Opera weten altijd 'zorgvuldig vooronderzoek' te doen, maar de regisseur 'niet gegoogeld' te hebben. Dat zou de ellende gemakkelijk hebben kunnen voorkomen: van Zholdak was al bekend dat hij in 2016 over zijn werkwijze zei: "Tijdens de repetitie wil ik dat je mijn hond bent. En als je mijn hond bent, moet je naar mijn commando's luisteren: mentale commando's, fysieke commando's, emotionele commando's, seksuele commando's, alles, jij bent mijn hond. Ik ben een nazi. Concentratiekamp."
In 2017 zou hij een actrice hebben geslagen in Hongarije omdat hij ontevreden was over haar optreden. Toen hij vorig jaar genomineerd werd voor een prijs, tekenden 1400 acteurs en regisseurs een petitie tegen dat voornemen. "Dit wisten we allemaal niet", reageert de Opera desondanks.
In Amsterdam stelde hij zich dwingend op tegenover de muzikanten en zangers. Zo moesten zij verplicht alle repetities bijwonen, ook op dagen dat ze helemaal niets te oefenen hadden.
Komt niet terug
De regisseur 'zal niet bij ons terugkeren voor nieuwe samenwerkingen', laat de Opera weten.
De organisatie sprak meerdere keren met de regisseur over zijn gedrag na klachten, maar de samenwerking werd telkens voortgezet. Ook nadat hij een figurante ongevraagd 'op haar bil/heup' had aangeraakt en zij daarover geklaagd had. Later besloot de figurante uit de productie te stappen. De regisseur bood zijn excuses aan voor het incident.