Ziekenhuizen tellen in een week tijd bijna 100 ongelukken met fatbikes
Artsen maken zich al lange tijd zorgen om het aantal ernstige ongelukken met fatbikes onder jongeren. Om deze zorgen in cijfers uit te kunnen drukken, registreerden artsen op 82 spoedeisendehulpafdelingen door het hele land gedurende een week het aantal fatbike-ongelukken. De resultaten zijn verontrustend.
In de eerste week van oktober belandden 1291 mensen op de spoedeisende hulp (SEH) door een fietsongeval; 96 van hen waren bestuurders of passagiers van een fatbike. 480 van hen bestuurden een elektrische fiets en het overige aantal slachtoffers, 715 ongevallen, zat op een fiets zonder trapondersteuning. En maar liefst 31 personen werden aangereden door een fatbike.
Sinds de opkomst van de fatbike zien ziekenhuizen een toename van het aantal jongeren met ernstig letsel, zegt de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie. Artsen hadden zelf voorgesteld het letsel een week bij te houden. Uit de resultaten blijkt dat de fatbike-problematiek groter is dan eerder gedacht.
Aanzienlijk meer dan vorig jaar
"Bij de aanname dat deze week een gemiddelde week was, is de grove schatting dat er jaarlijks 5000 fatbikers op de SEH worden behandeld", zegt de woordvoerder van VeiligheidNL. Dat is aanzienlijk meer dan de geregistreerde 75 personen die vorig jaar op de spoedeisende hulp terechtkwamen.
Eerder gaf VeiligheidNL al aan te denken dat het aantal slachtoffers vele malen hoger is. Omdat niet alle ziekenhuizen vorig jaar cijfers hadden aangeleverd en omdat niet bij alle fietsongelukken genoteerd werd, welk soort fiets erbij betrokken was.
De meeste ongevallen met fatbikes vonden plaats in de Randstad, vooral in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. In vergelijking met andere fietsers moesten fatbikers vaker opgenomen worden in het ziekenhuis, zo'n 22 procent in vergelijking tot andere fietsers. Zestien procent van de e-bikers werd opgenomen en zo'n dertien procent van de 'normale' fietsers.
Weinig helmen
Slechts drie procent van alle fatbikers droeg ten tijde van het ongeval een helm. Bijna de helft van de fatbike-slachtoffers was tussen de 12 en 15 jaar oud. Volgens VeiligheidNL benadrukken de resultaten de noodzaak van maatregelen om deze trend van ongevallen tegen te gaan, vooral onder jongeren.
"We zien wederom bevestigd dat er veel jonge fatbikers en e-bikers op de spoedeisende hulp belandden. Dat men amper een helm draagt helpt ook niet mee", aldus Jochem Hoogendoorn, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie.
Eind vorige maand ging de gehele Tweede Kamer akkoord met nieuwe en strengere regels voor fatbikebestuurders. Zo komt er een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht. Minister Madlener van Verkeer heeft tot aan kerst de tijd gekregen om de plannen concreet te maken.
Een fatbike is makkelijk op te voeren. Dat bewijst de onderstaande video: