'Dubbele maat'

Moskeeën 'betreuren' geweld Amsterdam, wijzen ook op 'provocaties' Maccabi-fans

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Anadolu / Mouneb TaimMoskeeën 'betreuren' geweld Amsterdam, wijzen ook op 'provocaties' Maccabi-fans
RTL

De uitbarsting van geweld in Amsterdam in de nacht van donderdag op vrijdag is volgens de K7, het samenwerkingsverband van regionale moskeekoepels, 'betreurenswaardig'. Dat schrijft de koepel in een verklaring. De organisatie wijst tegelijk op provocaties door Israëlische fans van Maccabi Tel Aviv en noemt de houding van politiek en media 'selectief'.

Na de wedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv van donderdagavond waren er verspreid in Amsterdam meerdere vechtpartijen. Op sociale media gingen snel daarna filmpjes rond van Joodse mensen die opgejaagd en mishandeld werden. Het geweld lijkt verband te houden met de oorlog in Gaza; veel aanvallers op de filmpjes dragen Palestijnse vlaggen mee en spreken de Israëliërs aan op hun Joodse achtergrond.

Er zijn ook veel berichten over provocaties door de Israëlische Maccabi-aanhang. Zo schreef RTL Nieuws eerder al over misdragingen door Maccabi-fans op woensdagavond in Amsterdam. Zij trokken toen Palestijnse vlaggen van gevels af en mishandelden een Amsterdamse taxichauffeur. De ME moest toen ingrijpen om een vechtpartij tussen een groep taxichauffeurs en de Israëliërs te voorkomen.

'Geen scholen in Gaza, olé, olé'

Volgens de moskeeënkoepel zet de agressie van beide kanten aan tot verdere polarisatie. De K7 wijst erop dat de ongeregeldheden niet los kunnen worden gezien van een reeks incidenten die hieraan voorafgingen. "Zo waren er meldingen van Israëlische supporters die provocerende uitlatingen deden zoals 'Laat de IDF winnen, fuck de Arabieren, fuck Palestina'. En in de metro zongen supporters 'Er zijn geen scholen meer in Gaza, alle kinderen zijn dood. Olé, olé, olé'. Ook werden er onder luid gejuich Palestijnse vlaggen van gevels gerukt en in brand gestoken", stelt de organisatie.

Gisteren vertelde fotograaf Annet de Graaf, die ooggetuige was van de aanloop naar het geweld, tegen RTL Nieuws: "Ik had het gevoel dat ze op zoek waren naar een confrontatie", zei ze toen over de Israëlische fans. Korte tijd later filmde ze de eerste confrontatie:

Ooggetuige over rellen Amsterdam: 'Ze zochten de confrontatie'
Lees ook

Ooggetuige over rellen Amsterdam: 'Ze zochten de confrontatie'

De koepel benoemt ook de mishandeling van de taxichauffeur. "Ook werden banners getoond die soldaten verheerlijken die betrokken waren bij recente militaire acties in Gaza. Een minuut stilte voor de slachtoffers van de overstroming in Spanje (dat kritisch is op Israël) werd tot slot verstoord door gefluit en geroep van de aanhangers van Maccabi Tel Aviv."

Dubbele maat in politiek en media

De K7 vindt verder dat de komst van de voetbalclub uit Tel Aviv 'per definitie politiek is' omdat de club voorstander zou zijn van de oorlog tegen de Palestijnen in Gaza. "Velen ervaren hierdoor opnieuw de dubbele maat in politiek en media. Vanwege de oorlog in Oekraïne is Russische deelname aan het Songfestival immers geschrapt en zijn Russische voetbalclubs uitgesloten van Europees voetbal."

De koepel vraagt om 'kalmte en evenwichtige berichtgeving'. Volgens de verklaring is het aan de politiek 'om de veiligheid van alle groepen in onze samenleving te waarborgen'.

Beelden van het geweld zie je hier:

Lees meer over
RellenAntisemitismeVoetbalsupporterOorlog tussen Hamas en IsraëlAmsterdam