Gijs doet grote opoffering om leven van zijn man te redden: 'Ultieme liefde'
Het verhaal van Richard en Gijs is dramatisch, maar ook ontroerend. Richard is ernstig ziek en zijn echtgenoot Gijs kan hem helpen door een nier aan hem af te staan. Een ultiem gebaar van liefde, maar het stel moest er nog een grote opoffering voor doen. Ze verkochten de lunchroom in Baarn, afgelopen zaterdag gingen de laatste broodjes over de toonbank.
Gijs (47) vertelt aan RTL Nieuws dat hij vijf jaar geleden de lunchroom 'Thuis @ Baarn' opende, samen met Richard (49) met wie hij sinds 2004 is getrouwd. "We wilden een lunchroom die meer was dan gewoon een broodjeszaak. Het moest een sociale plek worden waar mensen elkaar ontmoeten. Waar eenzame mensen terecht zouden kunnen voor een praatje."
Het werd een doorslaand succes. De lunchroom bouwde een grote groep aan vaste klanten op. "Iedereen was welkom, arm en rijk, we veroordelen niemand. We stopten onze eigen normen en waarden in de zaak." Sommige klanten kwamen er elke dag wel een paar keer. Richard en Gijs werkten 70 uur per week, maar dat hadden ze ervoor over. "We dachten er zelfs over om een tweede zaak te openen."
Maar zo'n drie jaar geleden veranderde alles. Richard had veel buikpijn en was misselijk. "We zijn echt niet kleinzerig, maar toen hij bloed moest overgeven, zijn we naar de huisarts gegaan", vertelt Gijs. Die stuurde hen gelijk door naar het ziekenhuis. Daar werd geconstateerd dat Richards nieren niet meer goed werkten. Hij had niet veel later moeten komen.
Niertransplantatie
Uit onderzoeken bleek dat de nieren nog maar voor 16 procent functioneerden. Een niertransplantatie was noodzakelijk om zijn leven te redden. Want nierdialyse, daar wilde hij absoluut niet zijn hele leven van afhankelijk zijn. Gijs twijfelde geen moment en gaf gelijk aan dat hij een van zijn nieren aan Richard wilde geven. "We kregen toen te horen dat de kans dat mijn nier door zijn lichaam geaccepteerd zou worden erg klein was."
De blijdschap was dan ook enorm toen ze hoorden dat er een 100 procent match was. Gijs was een geschikte donor. "Ik heb er geen seconde over getwijfeld om dit te doen. En dat het kan… dat was een wonder. We wisten al dat we voor elkaar waren gemaakt, maar nu helemaal. Het is een cadeau dat ik kán geven. Dan doe je dat toch voor de liefde van je leven?"
Richard en Gijs worden vermoedelijk in januari of februari geopereerd. Met één goed functionerende nier kun je goed leven. Het is wel de vraag hoe lang het herstel gaat duren. Dat kan weken of maanden duren. "Je kunt er prima oud mee worden. Het kan wel zijn dat je wat sneller moe wordt."
Zaak openhouden
Het openhouden van de succesvolle lunchroom, zou gezien het medische traject lastig zijn. Toch probeerden ze mensen te vinden die de zaak precies konden runnen zoals zij, met dezelfde normen en waarden en oog voor het sociale aspect. "Dat is toch moeilijker dan we dachten."
Ze namen het dramatische besluit om de zaak te verkopen. "Het is alsof je je kindje verliest."
"Wie dan leeft, wie dan zorgt."
Ze wilden het niet aan de eerste de beste koper kwijt. "Dat er een shoarmatent in komt of zo. Onze klanten moeten er binnen kunnen blijven komen voor een praatje. Dat vinden wij heel belangrijk."
Ze vonden onder hun eigen klanten een echtpaar uit Baarn dat de zaak wilde overnemen. "Hoeveel pijn het ook doet, ons kindje is in goede handen", zegt Gijs.
Uitzwaaifeest
Afgelopen weekend gaven ze een groot uitzwaaifeest voor hun klanten. Dat was een emotionele toestand. "Bijna iedereen huilde. En er stond urenlang een rij voor de winkel met mensen die afscheid wilden nemen van ons. Dat doet ons erg goed."
Gijs wil niet te veel nadenken over de toekomst. "Wie dan leeft, wie dan zorgt." Wel weet hij dat hij er altijd voor Richard zal zijn. En straks zit er zelfs letterlijk een stukje van hemzelf in zijn man. "Dat is erg bijzonder. Het is ultieme liefde."