Inpakken en weggeven

'Je mag je schoen zetten', zegt Sint, en bij sommige ouders breekt het zweet uit

Door Reenike Yanik··Aangepast:
© Julia Odenkirchen'Je mag je schoen zetten', zegt Sint, en bij sommige ouders breekt het zweet uit
RTL

Waar het ene kind bedolven wordt met sinterklaascadeaus, blijft de schoen van een ander leeg. En niet omdat het kind stout is geweest, maar omdat de financiële situatie of andere omstandigheden binnen het gezin het niet toelaten. Voor deze mensen springt de Secret Sint te hulp.

Meer dan twee miljoen kinderen hebben het afgelopen weekend naar het Sinterklaasjournaal gekeken en gehoord dat ze sinds zaterdag weer hun schoen mogen zetten. "Die opmerking van het Sinterklaasjournaal zorgt er elk jaar weer voor dat het zweet bij sommige ouders uitbreekt. Als je met een gezin van vier rondkomt met 85 euro per week, dan weet je niet waar je geld vandaan moet halen voor een schoencadeautje. Laat staan voor pakjesavond", vertelt Liesbeth Goedhart.

Liesbeth, moeder van vijf kinderen en een pleegzorgkindje, deelt al jaren in een blog haar pleegzorgverhalen. "Ik hoor de meest schrijnende verhalen. Het zat me dwars dat er zoveel leed was en dat ik daar zo weinig aan kon doen." 

Partner verloren

Er zijn ook verhalen bij van moeders die net hun partners hadden verloren. "Die hadden daardoor geen ruimte in hun hoofd om iets te regelen voor pakjesavond."

Ze deelt haar wens om iets te kunnen betekenen voor anderen met een collegablogger, Jeanine Boerendans. "Jeanine schrijft over haar gezin en zoon met downsyndroom en ook zij hoorde de meest verdrietige verhalen. Samen hebben we toen nagedacht hoe we al die gezinnen toch nog een fijne sinterklaas konden bezorgen."

Angelie zamelde duizenden sinterklaascadeaus in, maar niemand meldt zich aan
Lees ook

Angelie zamelde duizenden sinterklaascadeaus in, maar niemand meldt zich aan

De twee moeders bedachten daarom het project Secret Sint. Een gezin dat zelf geen pakjesavond kan betalen of verzorgen, wordt gematcht aan een 'Secret Sint' die dat wél kan en wil. "Inpakken en weer weggeven", is het idee. 

Begin november 2022 kwamen we op dit idee en met die pakjesavond wisten we 350 gezinnen te verrassen met een pakket", vertelt Liesbeth. "Door keihard te werken, hebben we binnen twee weken een hele mooie actie op kunnen zetten. Dat was het begin van heel veel moois. Er werd een goed systeem bedacht en er kwam een betere website, waardoor we vorig jaar 2385 kinderen blij konden maken." 

1050 gezinnen geholpen 

Dit jaar helpt het project 1050 gezinnen. "De aanvragen blijven binnenstromen, maar we moesten dit jaar echt een grens trekken. We hebben de aanvragen na twaalf dagen stop moeten zetten. We willen graag kunnen garanderen dat alle aanvragers een pakket krijgen, en dat we zelf ook nog kunnen slapen de week voor 5 december." 

Vorig jaar moesten er last minute nog zeker 50 matches gemaakt worden, omdat of de mails door de sint niet waren gelezen of doordat de pakketdiensten door Black Friday roet in het eten gooiden.

Sommige sints pakken groots uit. © Eigen beeld Liesbeth Goedhart
Sommige sints pakken groots uit.

Een gezin dat zich opgeeft, wordt gevraagd een vragenlijst in te vullen en z'n verhaal te delen. "Het is voor ons best een emotioneel proces om al die verhalen te lezen. Instinctief bepalen Jeanine en ik dan of we dit gezin gaan matchen met een sint." 

Ook geeft het gezin zijn wensenlijst door en wat de hobby's zijn, zodat de Secret Sint zoveel mogelijk informatie heeft om een leuk cadeau te kunnen kopen. De cadeaus bevatten minimaal iets leuks, iets nuttigs en iets lekkers. "De Secret Sint maakt hier een volledig pakket van zodat pakjesavond meteen kan beginnen. De meeste sints pakken flink uit." 

Schrijnende verhalen

De dankbaarheidsberichten die ze na pakjesavond ontvangen, zijn overweldigend. "Tranen met tuiten heb ik vorig jaar gelaten, om al het leed dat we met deze simpele actie even hebben kunnen verzachten."

Zo deelt een van de ontvangers op Instagram: "Ik had zeker schaamte vorig jaar om ons op te geven voor Secret Sint. Het gevoel dat je niet zelf cadeaus voor je kinderen kan kopen is zo naar. Je durft ook niets te vragen. Toen dit op mijn pad kwam heb ik even getwijfeld. Maar uiteindelijk ben ik de schaamte voorbij gegaan, want ik wilde graag dat mijn zoontje sinterklaas kon vieren. En dat is de beste keuze geweest, want door Secret Sint heeft hij een geweldige pakjesavond gehad. Dit jaar zit ik helaas nog in dezelfde situatie en doe graag weer mee. Deze keer zonder schaamte."

Angelina van Sas is Secret Sint. © Eigen beeld Angelinan van Sas
Angelina van Sas is Secret Sint.

Angelina van Sas heeft zich dit jaar opgegeven als Secret Sint, ze vindt het een geweldige actie. "Als alleenstaande heb ik er nooit over nagedacht hoe dit voor ouders kan zijn, maar toen ik hiervan hoorde besloot ik mezelf meteen op te geven. Vooral in deze tijd waarin we leven en alles duurder is. Ik kan het missen, hoe mooi is het dan als je iets voor een ander kan betekenen? Het gaat niet om veel. Volgens mij is het meer het gebaar dat een ander aan je denkt dat er toe doet."

Dankbaarheid door ontvanger en gever

De doos met cadeaus voor een alleenstaande moeder met twee kinderen heeft Angelina vorige week op de post gedaan. "Ik heb al een berichtje gehad dat het ontvangen is en dat ze uitkijken naar 5 december. Nou, blijer kun je mij niet maken. Volgend jaar geef ik mezelf weer op als Secret Sint, maar dan pak ik het veel professioneler aan. Dan stuur ik een tikkie naar mijn collega's in de hoop echt meer te kunnen doen", vertelt Angelina enthousiast.

Volgens Liesbeth is niet alleen de ontvanger heel dankbaar, het doet ook veel met de gever. "We hadden dit jaar 1750 aanmeldingen voor Secret Sint. We hebben dus 700 sints moeten afwijzen. Dat vinden veel mensen jammer. Ons advies is daarom ook, kijk om je heen en kijk wat je daar kunt doen. Ga het gesprek met elkaar aan. Het zit niet altijd in de cadeaus, soms is het een vriendelijke lach, een arm om je schouder of ander gebaar."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Uitgaven sinterklaasfeest

Gemiddeld geven we per gezin zo’n 116 euro uit aan het sinterklaasfeest. Voor kinderen uit arme gezinnen is dit echter niet vanzelfsprekend. Een op de tien kinderen uit een gezin dat leeft onder de armoedegrens, viert helemaal geen sinterklaas. 

Bron: PwC en Stichting Sintvoorieder1

Lees meer over
SinterklaasHet SinterklaasjournaalArmoedeLink in bioNederland