Angelie zamelde duizenden sinterklaascadeaus in, maar niemand meldt zich aan
Poppen, knuffelberen, spellen, puzzels, chocoladeletters: Angelie heeft 5000 sinterklaascadeaus verzameld voor arme gezinnen in Hoeksche Waard. Ze weet alleen nog niet wat ze ermee gaat doen, want ze heeft nog maar acht aanmeldingen gekregen. "Mensen willen niet dat anderen weten dat ze het financieel niet breed hebben."
In Nederland zijn er 220.000 kinderen die leven onder de armoedegrens. Dat betekent dat er in hun gezinnen niet genoeg geld is voor bijvoorbeeld eten en drinken, speelgoed en kleding. Dat blijkt uit gegevens van het Armoedefonds en CPB.
Ongelijkheid
Dan zijn er vast veel ouders die geen sinterklaascadeaus voor hun kind kunnen kopen, dacht Angelie uit Hoeksche Waard. "Ik ving op dat dorpsgenoten niet genoeg geld hadden om een leuk sinterklaasfeest te vieren. Er staan hier ook heel mooie huizen met zwembaden, en daarin kinderen die dure cadeaus krijgen. Het raakte mij dat niet ieder kind dat kan krijgen."
Uitgaven sinterklaasfeest
Gemiddeld geven we per gezin zo’n 116 euro uit aan het sinterklaasfeest. Voor kinderen uit arme gezinnen is dit echter niet vanzelfsprekend. Een op de tien kinderen uit een gezin dat leeft onder de armoedegrens, viert helemaal geen sinterklaas.
Bron: PwC en Stichting Sintvoorieder1
Sponsors
Angelie, die opereert onder de naam Stichting AN, zamelde zelf cadeaus in om minimagezinnen in Oud-Beijerland tegemoet te komen. "Ik heb van bakkers banketletters, speculaas en chocoladeletters gekregen. En van andere sponsors kreeg ik limonade en cadeaus." Ook heeft ze pietenteams die bij de kinderen thuis langs kunnen gaan.
Het loopt alleen nog niet storm met de aanmeldingen: Angelie heeft er tot nu toe slechts acht. "Dat komt door schaamte", zegt ze. "Mensen willen niet dat andere mensen weten dat ze het financieel niet breed hebben. Ze zijn bang dat er een piet komt die ze kent."
Daarom heeft ze een oplossing bedacht: "Ik stuur van tevoren een foto en naam door van de piet die komt. Ik heb vijf groepen met pieten, dus genoeg keuze. Ik kan ook zelf langskomen, als ik weet dat het gezin me niet kent."
Ondanks het gebrek aan aanmeldingen weet Angelie zeker dat het goedkomt. "Ik ga me in het project vastbijten en wil samenwerken met scholen en de gemeente om mensen te bereiken."
Niet elk initiatief effectief
Door het hele land zijn er initiatieven rondom de sinterklaasperiode, vertelt Irene Boersma van Nationaal Fonds Kinderhulp. "Ieder initiatief is supermooi, en ik denk ook dat het welkom is."
Toch is het de vraag of de actie van Angelie het effectiefst is. "Het is lastig uit te leggen aan kinderen dat ze iets anders krijgen dan op hun verlanglijstje, en wat misschien al gebruikt is. Een tweedehands knuffel bijvoorbeeld. Wij merken dat het fijn is als de ouder zelf iets kan uitkiezen", zegt Boersma.
Wil je zelf in actie komen maar weet je niet hoe? "Als je gezinnen in de buurt kent en je regelt een zak cadeaus, is dat supermooi. Maar als je niet weet wie je kunt helpen, dan kun je ook doneren aan Actie Pepernoot van het Nationaal Fonds Kinderhulp. Daarvan kopen wij bonnen voor de ouders. Want zij weten het best wat het kind wil hebben."