Recyclesint

Zo schaf je goedkoop (of zelfs gratis) sinterklaascadeaus aan

Door Anneloes Prins··Aangepast:
© Recycle SintZo schaf je goedkoop (of zelfs gratis) sinterklaascadeaus aan
RTL

Schoencadeautjes, presentjes voor pakjesavond, kerstcadeaus... Heel leuk, al die feestdagen, maar goedkoop zijn ze niet. Gelukkig zijn er manieren om leuke sinterklaascadeaus voor kinderen aan te schaffen zonder dat de kosten uit de klauw gieren.

Een manier om voordelig speelgoed op de kop te tikken, zijn speelgoedruilmarkten. Op zeker 123 plekken in Nederland worden dit jaar zulke ruilbeurzen georganiseerd. Daar kan je je speelgoed inleveren, mits het compleet en in goede staat is. "Daar wordt streng op toegezien", vertelt initiatiefnemer Elif Algu van Recycle Sint.

Puntensysteem

De ingeleverde spullen worden op waarde geschat op basis van wat ze nieuw waard zouden zijn geweest. Alles tussen de 0 en 10 euro levert je 1 punt op, alles tussen de 10 en 20 euro 2 punten, enzovoort.

Met een speciaal puntensysteem kan je cadeaus ruilen.

Met die punten kun je vervolgens speelgoed aanschaffen op de beurs. Heb je niets in te leveren, maar wil je wel de ruilmarkt op, dan kun je punten kopen. Al het geld en speelgoed dat over is, gaat naar een goed doel.

Niet alleen is het goed voor je portemonnee, ook het milieu is blij met je, zegt Algu. "Er wordt heel veel loos speelgoed gekocht, waar veel plastic in zit, waar je kind maar eventjes mee speelt en dat vervolgens op de vuilnisbelt belandt. Op deze manier kun je toch een bijdrage leveren."

10 dingen die je altijd al van Sinterklaas wilde weten: 'Ik kan eigenlijk niet paardrijden'
Lees ook

10 dingen die je altijd al van Sinterklaas wilde weten: 'Ik kan eigenlijk niet paardrijden'

Ga je niet naar een ruilmarkt, maar koop je je cadeaus in de winkel? Dan is van tevoren een budget afspreken heel belangrijk, vertelt Michelle van der Wal van het Geldloket. Ze geeft advies aan inwoners van Amersfoort en Leusden op het gebied van financiën.

Daarnaast kan plannen financieel veel schelen. "Het is nu al november, maar ik raad aan om het hele jaar door al cadeautjes te kopen. Dan verdeel je de kosten over het hele jaar, in plaats van het in één keer te moeten missen. Als je vóór het sinterklaasfeest koopt, betaal je de hoofdprijs." Bijkomend voordeel: het scheelt ook nog eens een hoop stress.

Black Friday

Een andere tip? Black Friday, op vrijdag 29 november. "Mits je wat duurdere cadeaus wilt aanschaffen. Maar kijk goed of het in je budget past."

Tips voor een goedkope sinterklaas:

  • Stel vooraf je budget vast
  • Verdeel de kosten over het jaar
  • Geef volgens de vier-cadeautjes-regel: een cadeau dat je kind graag wil, een cadeau dat je kind nodig heeft (bijvoorbeeld voor school), een cadeau dat ze kunnen dragen en iets om te lezen
  • Oudere kinderen? Speel het sinterklaasspel en koop niet alleen nieuwe cadeaus om mee te nemen, maar ook iets dat je al hebt en waar je van af wilt
  • Laat sinterklaas vooral draaien om gezelligheid met elkaar (bron: Het Geldloket)

En wat als je kind toch vragen heeft, omdat hij alleen wat taaitaai in zijn schoen kreeg, maar een klasgenootje de nieuwste spelcomputer? Het helpt om als ouders de juiste verwachtingen te scheppen. "De waarde van een cadeau doet er vaak niet eens zoveel toe." En spreek af dat je kind de sint niet mag overvragen.

Leukste dingen zijn gratis

Bij jonge kinderen helpt het ook om bijvoorbeeld zakjes pepernoten als extraatje in te pakken: dan lijkt het alsof ze veel meer cadeaus krijgen. "En koop dingen die ze toch wel nodig hebben, zoals sokken, en maak daar een cadeautje van."

"De leukste dingen van Sinterklaas zijn gratis", besluit Van der Wal. "De intocht, spelletjes spelen, gedichten maken en geven... Op die manier laat je sinterklaas draaien om gezelligheid, in plaats van om cadeaus."

Speelgoed ruilen

Elif Algu is de initiatiefnemer van Recycle Sint, dat ruilbeurzen voor speelgoed door het hele land helpt faciliteren. Ze bedacht het door haar 'irritatie' over het constant moeten kopen van nieuw speelgoed.  

elif algun

"Ik stapte een paar jaar geleden met twee winkeltassen vol speelgoed voor sinterklaas mijn huis binnen", vertelt Algu. "Daar struikelde ik nog net niet over ons eigen speelgoed, dat we al hadden. Ik bleek ook nog eens bijna identieke spellen te hebben gekocht."

'Groene gekkies'

Ze had een 'freeze- en uitzoommoment zoals in Hollywoodfilms', vertelt ze. "Ik dacht: waar ben ik nu eigenlijk mee bezig?'Niemand wordt hier gelukkig van." In 2013 organiseerde ze een ruilbeurs op de school van haar kinderen, dit jaar helpt ze bijna 150 beurzen met de organisatie.

"In het begin zat de ruilbeurs in het hoekje van de hippies, groene gekkies en mensen die het minder hadden. Inmiddels worden de beurzen bezocht door mensen uit alle lagen van de bevolking. Zelfs in rijke gemeentes als Wassenaar en Aerdenhout worden beurzen georganiseerd."

Logisch ook, zegt ze. "Want waarom zouden we zinloos bergen nieuw speelgoed kopen voor kinderen, als we het ook kunnen uitwisselen met elkaar?"

Lees meer over
SinterklaasKerstmis