Defensie gaat privébeveiligers inhuren om de Noordzee te beveiligen
Het ministerie van Defensie wil materieel en personeel van privébedrijven inzetten om de Noordzee beter te beschermen. Eerder bleek uit onderzoek dat Russische schepen systematisch spioneren op de Noordzee, met als mogelijk doel sabotage.
Het onderzoek werd in september gepubliceerd door onder andere journalisten van het Nederlandse programma Pointer.
Volgens Rusland-correspondent Olaf Koens is de dreiging uit Russische hoek al langere tijd groot en is het des te belangrijker dat het gebied goed beschermd wordt: "De Noordzee is cruciaal voor zowel de energievoorziening als de communicatie-infrastructuur van Europa. Dit is een strategisch gebied dat we niet in gevaar kunnen laten brengen."
Uit het onderzoek van Pointer bleek dat Russische schepen met geavanceerde apparatuur militaire infrastructuur, communicatiekabels, gaspijpleidingen en windparken in kaart brengen. Waarbij ook Nederland doelwit is van spionage.
Taak ligt niet bij privébeveiligers
Het kabinet maakte in juni al bekend ruim 41 miljoen euro te gaan investeren om de veiligheid op de Noordzee te vergroten.
Dat private bedrijven daar nu een rol in gaan spelen, is volgens Koens opmerkelijk. "Het is beschamend dat we privébeveiligers moeten inhuren, terwijl het de verantwoordelijkheid van de overheid is om de veiligheid te waarborgen", zegt hij.
"Dit is geen winkelcentrum waarvoor je een privébedrijf inschakelt – de Noordzee is van ons allemaal. De bescherming zou in handen moeten zijn van de Koninklijke Marine en de Nederlandse Kustwacht."
Tijdelijke oplossing
Het is nog onduidelijk met welk bedrijf Defensie in zee gaat en welke bevoegdheden het ingehuurde personeel krijgt. De inhuur van private bedrijven moet een tijdelijke oplossing zijn, totdat Defensie zelf over nieuwe schepen beschikt.
Het ministerie van Defensie liet vorig jaar weten dat het twee extra schepen aanschaft om de Noordzee te bewaken. Deze schepen kunnen pas vanaf 2026 of 2027 ingezet worden.
Volgens Koens is het ook een beschamend signaal richting Rusland dat Defensie tot die tijd niet over voldoende middelen beschikt om de regio adequaat te bewaken: "Dat je een privébedrijf moet inschakelen, omdat je het zelf niet kunt, is een zwak signaal."
Geweld gebruiken
Het onderzoek van Pointer toonde aan dat Russische schepen niet alleen hydrografisch onderzoek uitvoeren of reddingsoperaties onder het zeeoppervlak verrichten, maar ook gewapende militairen aan boord hebben.
Wat de privébeveiliging straks wel en niet mag, hangt onder andere af van de locatie op zee. Ingehuurde privébeveiligers mogen zelf geen geweld gebruiken op zee. Terwijl de marine binnen twaalf mijl van de kust de bevoegdheden heeft om in te grijpen.
Volgens Koens is het belangrijk om te weten welk bedrijf er wordt ingeschakeld door Defensie: "Het gaat niet om roeiboten die in de sloot liggen. Het gaat erom dat je een bedrijf kunt vertrouwen, ze moeten onze infrastructuur gaan beschermen."