Geen oplossing

Ter Apel teleurgesteld over hoger beroep COA om dwangsom

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPTer Apel teleurgesteld over hoger beroep COA om dwangsom
RTL

Gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, is teleurgesteld dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in hoger beroep gaat tegen de uitspraak over de asielopvang in Ter Apel. De rechter oordeelde dat asielzoekers die zich aanmelden in Ter Apel verdeeld moeten worden over het land.

In een kort geding oordeelde de rechter op 30 oktober dat het COA meer moet doen om de drukte in Ter Apel te verminderen. Elke keer dat het aanmeldcentrum te vol zit (meer dan 2000 asielzoekers) moet het orgaan een boete van 50.000 euro betalen.

Volgens de gemeente Westerwolde vormt de uitspraak een 'erkenning' dat andere gemeenten aan de oplossing van de overvolle Ter Apel kunnen bijdragen. De rechter stelde dat de dagelijkse bezetting in Ter Apel 120 tot 140 procent is. Om de last te verminderen moeten andere keuzes worden gemaakt: asielzoekers moeten worden verdeeld aan andere opvanglocaties waar de bezetting 100 procent is.

Probleem niet opgelost

Het COA is het daar niet mee eens. Volgens de organisatie legt de rechter met uitspraak eisen op waar het COA niet aan kan voldoen. Het verdelen van asielzoekers aan andere opvanglocaties waar de bezetting 100 procent is, zou de afspraken met de betreffende gemeenten schenden, vindt het COA. Daarom gaat het in hoger beroep. 

Het orgaan vindt dat het zijn best doet om de drukte te verminderen. Tijdens de procedure zou de rechter ook de onderbouwing van het COA niet goed in overweging hebben genomen.

Inzet extra noodnachtopvang COA zorgt voor zeer hoge kosten en werkdruk
Lees ook

Inzet extra noodnachtopvang COA zorgt voor zeer hoge kosten en werkdruk

Het COA hoopt dat de dwangsom van tafel gaat. De organisatie vindt dat de dwangsom het probleem van het overvolle aanmeldcentrum niet oplost. "Het drijft het COA op onnodige kosten. Dat geld is nodig om opvang en begeleiding te bieden voor iedereen die asiel aanvraagt", zegt het COA.

Geen opvang

Al weken verblijven minder dan 2000 asielzoekers op het terrein van Ter Apel. In de nacht van maandag op dinsdag verbleven ongeveer 1800 mensen in Ter Apel.

Ook inwoners van Ter Apel zijn niet tevreden over de overvolle opvanglocatie in Ter Apel. Minister Marjolein Faber (migratie) wil het strengste asielbeleid ooit voeren. Maar de inwoners van Ter Apel merken er niks van: 

Verslaggever Jaïr Ferwerda ging naar Ter Apel om te zien of de inwoners al iets merken van het strengste asielbeleid ooit van dit kabinet.
Lees meer over
COATer Apel