Meer mensen doneren aan goed doel

Anouk (24) werd vrijwilliger bij Stichting Ambulance Wens: 'Doe het voor die lach'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Eigen beeldAnouk (24) werd vrijwilliger bij Stichting Ambulance Wens: 'Doe het voor die lach'
RTL

Het aantal mensen dat geld of goederen aan goede doelen doneert, is de afgelopen jaren toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Een van de gulle gevers is Jochem, die tien procent van zijn inkomen weggeeft. Maar er zijn ook andere manieren om een steentje bij te dragen. Zo heeft Stichting Ambulance Wens, die laatste wensen voor terminale patiënten vervult, het afgelopen jaar zo'n 50 nieuwe vrijwilligers mogen verwelkomen.

Eén van die nieuwe vrijwilligers is de 24-jarige Anouk Cornet uit Zoetermeer. Zij begon afgelopen september bij de stichting als vrijwillig verpleegkundige. "Ik vind het mooi dat je op deze manier iets voor iemand kan betekenen en een laatste wens van iemand kan vervullen", vertelt de Zoetermeerse.

Eén à twee keer per maand

Ze had haar vrije tijd ook kunnen besteden aan series of films kijken op de bank. "Maar ik vind dit veel waardevoller", zegt ze. "Als je vrije tijd over hebt, is het heel mooi als je dat aan de mensen kan besteden die het iets minder goed of makkelijk hebben."

Ze doet het vrijwilligerswerk niet dagelijks, maar ongeveer één tot twee keer per maand. In het dagelijks leven is ze aan het werk als verpleegkundige in een ziekenhuis op de kraamafdeling.

Limburgers het minst, in Zeeland het vaakst: meer giften aan goede doelen
Lees ook

Limburgers het minst, in Zeeland het vaakst: meer giften aan goede doelen

Haar ervaring als verpleegkundige komt goed van pas bij haar vrijwilligerswerk. Ze rijdt namelijk mee met de wensambulance en draagt zorg voor de patiënten.

Met de ambulance naar bruiloft

De eerste 'laatste wens' waar ze bij heeft mogen helpen was een patiënt die graag naar haar eigen bruiloft wilde. "Dat was heel bijzonder", vertelt Anouk. "Het was mooi om te zien dat we haar gedurende de dag steeds meer gerust konden stellen over haar gezondheid. Tijdens de trouwerij was ze emotioneel, natuurlijk. Het is ook niet niks."

Na afloop van de bruiloft merkte Anouk vooral hoe dankbaar iedereen was, zowel de patiënt als haar familie. "Dat je hiermee toch iemands dag kan maken… Daar doe je het voor, die lach op het gezicht."

Tien procent weggeven

Ondernemer Jochem Wieringa pakt het iets anders aan. Hij is onderdeel van de Tien Procent Club, een groep mensen die een tiende van hun inkomen weggeeft aan goede doelen. Jochem geeft zijn geld aan klimaatinstanties, armoedebestrijding en corruptiebestrijding. "Veel mensen in Nederland kunnen prima 10 procent van hun inkomen missen zonder dat ze er minder gelukkig van worden."

Jochem Wieringa.© Eigen foto
Jochem Wieringa.

Doordat tien procent een vrij groot bedrag is, denkt hij langer na over de goede doelen die het beste bij hem passen. "Wat kleingeld in een collectebus doe je achteloos, een groot bedrag is een serieuze uitgave. Daarom bekijk ik charity evaluators, zoals doneereffectief.nl. Die zoeken per thema uit wat de beste en meest effectieve goede doelen zijn. Dus hoeveel levens worden er per euro gered en hoeveel CO2 wordt er daadwerkelijk uit de lucht gehaald?"

Effectief doneren

De Tien Procent Club is ontstaan uit een vriendengroep. In 2021 kwamen enkele vrienden bij elkaar om te bespreken hoe ze doneren zo normaal, effectief en leuk mogelijk konden maken. "We wisselden informatie uit en bespraken wat nou de beste goede doelen waren. Veel mensen praten niet over waar ze hun geld aan doneren, er rust toch een beetje een taboe op. Mensen zijn bang dat het opschepperig klinkt."

Maar de bijeenkomsten van de vriendengroep worden steeds populairder. "Na de eerste ontmoeting met twintig mensen was er veel enthousiasme. Drie maanden later zaten er zestig mensen in een zaaltje. Nu driehonderd. Het is een beetje uit de hand gelopen, maar ik ben blij dat we elkaar inspireren en kennis delen over effectief doneren. En dat steeds meer mensen dit willen doen."

Lees meer over
Stichting Ambulance WensGoede doelenVrijwilliger