Nederlanders veel guller bij collecte met QR-code: 'Drie keer zoveel'
Het excuus dat je geen contant geld in huis hebt is niet meer te gebruiken. Goede doelen komen sinds een paar jaar met een collectebus én een QR-code langs de deur. En als we alleen de QR-code voor onze neus krijgen? Dan geven we meer.
Voor KWF Kankerbestrijding was de collecteweek in september de tweede keer dat ze langs de deur gingen met alleen een 'collectebord' waar een QR-code op stond. Sinds 2022 kunnen gevers tijdens de collecteweek digitaal doneren door de code te scannen.
"De andere collecterende 25 goede doelen bieden momenteel naast de mogelijkheid tot cashgeld allemaal ook de mogelijkheid om via een QR-code te doneren", vertelt Margreet Plug, directeur van brancheorganisatie Goede Doelen Nederland.
Hogere opbrengst per donatie
De betaallink van een QR-code staat bij verschillende goede doelen standaard op 5 euro. Gevers kunnen dat zelf aanpassen naar een minimum van 1 euro. Bij KWF is het gemiddelde individuele gift gestegen vergeleken met de jaren dat ze ook nog een collectebus hadden. "Deze ligt nu ruim 3 keer zo hoog, van 1,50 naar 5 euro", zegt een woordvoerder van KWF.
De totale opbrengst van de collecteweek van KWF is omlaag gegaan, dat was in 2021 nog 5,8 miljoen en viel dit jaar uit op 3,9 miljoen euro. Volgens Goede Doelen Nederland was er de laatste jaren sprake van een lichte daling in de collectieopbrengst van collecteweken. Doordat mensen steeds minder cash in huis hebben en doordat het lastiger is om vrijwilligers te vinden. Daardoor gaan er nu in totaal minder mensen langs de deuren dan voorheen.
In 2022 zag Goede Doelen Nederland overigens een stijging van de collecteopbrengsten omdat er gemiddeld per gift meer gegeven werd, zowel cash als via de QR-code.
Collectebus én QR
ReumaNederland gaat sinds 2019 langs de deuren met een collectebus met QR-code. Wanneer de QR-code op de collectebus zit, levert dit gemiddeld 4,26 euro op per individuele gift, met alleen een QR-bord is dit 5,01 euro. Het gemiddelde cashbedrag weet de stichting niet, maar ze horen van collectanten dat de QR-gift vaak hoger is, vertelt een woordvoerder. Longfonds deelt ook geen exacte bedragen, maar ook zij zien dat als mensen doneren via een QR-code het bedrag van de gift gemiddeld hoger ligt.
Bij ReumaNederland merken ze tevens dat wanneer een collectant gebruikmaakt van een vorm van QR (op de collectebus of met een bord), de totale opbrengst van de collectant dan meer is dan zonder gebruik van QR.
Alzheimer Nederland richt hun collecteweek op eenzelfde manier in. Het gebruik van QR-codes blijkt voor hen soms ook gewoon praktischer te zijn. Als er bijvoorbeeld niet genoeg vrijwilligers zijn om in een wijk een collecte te organiseren en de collectebussen uit te delen, dan stuurt de stichting QR-borden naar individuele mensen.
Sinds 2021 zijn er daardoor bij Alzheimer Nederland ook mensen die alleen met een QR-bord langs de deur gaan. Het verschil in opbrengst tussen contant geld en QR-codes is niet exact bekend. Wel is duidelijk dat de combinatie van een traditionele collectebus en een QR-code het meeste oplevert, vertelt een woordvoerder.
Waarom QR-codes?
Mensen hebben minder contant geld in huis en goede doelen willen het de gever zo makkelijk mogelijk maken door ook QR-codes aan te bieden, zeggen verschillende goede doelen met een collecteweek tegen RTL Nieuws. "Feit is dat onze samenleving steeds meer digitaliseert en mensen gewend raken aan het doen van online betalingen", vertelt Plug.
Longfonds noemt daarnaast als belangrijke reden de veiligheid voor collectanten. Door de QR-code hoeven collectanten niet meer (vaak in het donker) over straat met contant geld, vertelt een woordvoerder.
KWF noemt ook de kosten voor het verwerken van contant geld. "Het afstorten is duurder en ingewikkelder geworden" zegt een woordvoerder. De QR-code biedt daar een oplossing voor. Bij ReumaNederland merken ze ook dat de QR-code in coronatijd bekender is geworden, zelfs onder mensen die voor die tijd minder digitale oplossingen in hun dagelijkse leven gebruikten.
En uiteindelijk is het ook fijn voor de mensen die zich inzetten om langs de deuren te gaan. "Door de QR-code erbij krijgt de collectant minder vaak nee te horen", legt een woordvoerder van Alzheimer Nederland uit.
Cashvrij collecteren in de toekomst
KWF is de eerste stichting die een cashvrije collecteweek organiseert, hoeveel goede doelen gaan er volgen? Goede Doelen Nederland denkt niet dat alle collecteweken in de nabije toekomst cashvrij gaan zijn. "Zolang er nog cash geld in omloop is willen mensen graag de mogelijkheid hebben om ook contant geld in een collectebus te kunnen doen", aldus Plug.
Alzheimer Nederland en ReumaNederland willen allebei nog opties bieden voor mensen die contant willen geven. Collecteweken zonder collectebussen staan nu dan ook niet op de planning. Bij Longfonds gaan ze ook niet zomaar overstappen op een collecteweek met 100 procent QR-codes. Maar ze denken er zeker over na. "Vroeg of laat zal iedereen over gaan", vertelt een woordvoerder.
Volgens Goede Doelen Nederland wordt ongeveer 75 procent van de collecteopbrengst opgehaald via cashgeld, tegenover 25 procent dat wordt gedoneerd door middel van QR-code. Een kleine kanttekening: "Er zal ongetwijfeld een verdere verschuiving plaatsvinden in de verhouding tussen cash doneren en via de QR-code doneren", zegt Plug.
Digitaal doneren
QR-codes zijn niet de enige manier om digitaal geld te doneren. Veel goede doelen bieden ook manieren aan om mensen digitaal een 'collectebus' te laten starten. Deze kunnen mensen delen via Whatsapp en sociale media als Instagram en Facebook, legt Plug uit.
Alzheimer Nederland heeft daar bijvoorbeeld een app voor (Collecte App). En ook ReumaNederland, KWF en Longfonds bieden vormen van online collecteren aan.