Kinderen onder 16 vaker op eerste hulp door vuurwerk: 'De vellen hingen aan Pablo's hand'

1162 mensen werden rond afgelopen jaarwisseling slachtoffer van vuurwerk. Op de eerste hulp was het aantal slachtoffers even hoog als vorig jaar, maar er komen wel steeds meer kinderen onder de 16 terecht. Moeder Corrina maakte het dit jaar mee met de 12-jarige Pablo. "Het was echt vreselijk."
Het grootste deel van de vuurwerkslachtoffers gaat naar de huisartsenpost, dit jaar 795 mensen. Dat deel daalde dit jaar met 4 procent, blijkt uit een rapport van VeiligheidNL. Op de eerste hulp was het aantal met 367 stabiel ten opzichte van vorig jaar. 37 procent van die slachtoffers op de spoedeisende eerste hulp waren dit jaar jonger dan 16. Vorig jaar was dat nog 31 procent.
Pablo werd slachtoffer
Ook de 12-jarige Pablo werd slachtoffer van vuurwerk. Hij was op nieuwjaarsdag bij een vriendje, toen ze een nitraatbom afstaken. Zijn moeder Corrina: "De moeder van dat vriendje belde mij op. Dat ik niet moest schrikken. 'Z'n hand zit er nog aan. Maar kom maar snel deze kant op', zei ze. Nou het was echt vreselijk."
In onderstaande video hoor je het hele verhaal:
Het gaat vaak over de cobra als het om illegaal vuurwerk gaat, maar het waren volgens Veiligheid NL vooral mortierbommen die slachtoffers maakten. Bijna 1 op de 10 vuurwerkletsels kwamen door dat soort vuurwerk.
De verdeling tussen afstekers en omstanders die gewond raakten, bleef nagenoeg gelijk. 55 procent van de afstekers werd slachtoffers, 45 procent was omstander.
Minder mensen werden opgenomen
De cijfers laten ook een dalende trend zien. Het totale aantal slachtoffers nam af. Vorig jaar lag het aantal iets boven de 1200, nu op 1162, én er hoefden minder mensen worden opgenomen in het ziekenhuis. Vorig jaar 17 procent, nu 10 procent.

De politie meldde eind vorig jaar al dat ze veel roekeloos gedrag zagen bij jongeren tot 17. "Dat gebeurt met vuurwerk waarmee ze vaak anderen ernstig in gevaar brengen", aldus Tolga Koklu, landelijk verantwoordelijk voor de aanpak tegen zwaar en voor consumenten verboden vuurwerk.
Aan vuurwerk komen is niet moeilijk
De politie stelt dat bij ongeveer 70 procent van de vuurwerkincidenten een jongere van onder de 25 is betrokken. "Het overgrote deel van deze jongeren is zelfs tussen de 12 en 17 jaar."
Volgens de politie kunnen jongeren eenvoudig aan het vuurwerk komen. En duur is het ook niet. " 'Meestal hebben ouders daar geen zicht op. Ook niet op waar het ingeslagen explosieve materiaal wordt opgeslagen. Wanneer een partij cobra’s op een slaapkamer, onder een bed wordt bewaard, levert dat een levensgevaarlijke situatie op voor alle bewoners en omwonenden van het betreffende huis."
Pablo werd behandeld in het ziekenhuis. "De vellen hingen aan zijn hand", vertelt Corrina. Hij zal wellicht voor altijd de gevolgen merken van deze ontploffing.

Niet zelden loopt het ook slechter af, denk bijvoorbeeld aan Jack, de 14-jarige jongen in Rotterdam die overleed. Ook een 46-jarige man in Tiel overleed door de gevolgen van vuurwerk.
De politie zegt onverminderd in te zetten op de opsporing van consumenten die illegaal vuurwerk bezitten. "Het is van groot belang dat jongeren zich bewust zijn van de enorme risico’s die bezit en gebruik van zwaar explosief vuurwerk met zich meebrengen."