OM: advocaat Weski wisselde ruim 8000 berichten met zoon van Taghi

Advocaat Inez Weski zou berichten van haar voormalige cliënt Ridouan Tagih vanuit de EBI hebben doorgespeeld aan onder anderen zijn zoon Faissel. Het zou gaan om meer dan 8000 berichten waarin wordt besproken hoe Faissel de criminele organisatie van Taghi moest voortzetten.
Het OM verdenkt Weski onderdeel te zijn van de criminele organisatie van Taghi. Volgens het OM is daar uitgebreid bewijs voor aanwezig. Onderdeel daarvan zijn de berichten die zijn uitgewisseld terwijl Taghi vastzat in de EBI (Extra Beveiligde Inrichting in Vught). Die blijken uit een dataset te komen die Faissel bewaarde in een digitale kluis.
Dat zei een officier van justitie tijdens de eerste openbare zitting over de verdenkingen tegen Weski. 'Om persoonlijke redenen' is zij er zelf niet bij in de rechtbank in Rotterdam.
Volgens het OM wordt in de berichten 'zelfs de boekhouding' van de criminele organisatie van Taghi gedeeld en besproken. Het OM stelt dat daardoor de 'verwijtbare rol van Weski op pijnlijk duidelijke wijze' naar voren is gekomen.
'Onzorgvuldig'
Voormalig advocaat Inez Weski noemt de uitlatingen van het Openbaar Ministerie over de strafzaak tegen haar 'onzorgvuldig, onrustzaaiend en schadelijk'. Volgens haar heeft het OM in aanloop naar de strafzaak, waarvan vandaag dus de eerste openbare zitting is, onjuiste dingen gezegd in de media.
Boek
Inez Weski bracht vorig jaar een boek uit over haar tijd in detentie. Daarin schreef ze ervan overtuigd te zijn dat haar 'vervolgers', zoals ze die noemt, 'kennelijk het risico incalculeerden en misschien zelfs de hoop (hadden) dat ik de arrestatie, detentie en behandeling geestelijk of lichamelijk niet zou overleven'.
Tijdens de zitting vandaag reageerde de officier van justitie daarop. Hij noemde het 'een botte suggestie' dat het OM de dood van Weski tot doel zou hebben. "De suggestie is te bizar voor woorden. Het doet geen recht aan alle inspanningen die het OM maar ook de politie heeft gedaan om de veiligheid en gezondheid van Weski te garanderen."
Ook vindt hij de zittingszaal de enige plek voor de waarheid. "In een boek is geen ruimte voor hoor en wederhoor."
'Ondergrondse atoombunker'
Weski's verweer wordt gedaan door haar advocaten, het echtpaar Knoops. Geert-Jan Knoops zei in zijn verweer dat Weski gevangen werd gehouden in een 'ondergrondse atoombunker'. Hij is niet te spreken over hoe ze daar is behandeld. "We hebben een uitvoerig deskundig rapport waaruit blijkt dat het niet louter een botte suggestie is."