'Alsof ik niet bestond'

Justitie hield Weski gevangen in ondergrondse bunker: 'Meerdere bijna-doodervaringen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPJustitie hield Weski gevangen in ondergrondse bunker: 'Meerdere bijna-doodervaringen'
RTL

Inez Weski zegt dat justitie haar gevangenzette in een 'ondergrondse atoombunker'. Ze zou daar meerdere bijna-doodervaringen hebben gehad. Dat zei een van haar advocaten, Carry Knoops, in een verklaring namens Weski in de rechtbank in Rotterdam. Uiteindelijk wilde de bewaking niet meer verantwoordelijk zijn voor haar leven in de bunker en is ze naar een gewone gevangenis verplaatst.

Weski zegt via de advocaat dat ze in de 'bunker' onvoldoende toegang kreeg tot frisse lucht en dat haar niet werd verteld hoelang ze daar zou zitten. Ook de reden van haar gevangenschap was volgens Weski niet bekend. "Het was alsof ik niet bestond." 

In de bunker zou sprake zijn van technische storingen waardoor de intercom niet altijd werkte. "Er was een groot gevaar dat ik in geval van nood niemand kon bereiken."

41 dagen vast

Het OM verdenkt Weski van deelname aan de criminele organisatie van Ridouan Taghi, die zich toelegt op internationale drugshandel en witwassen, en het schenden van geheimen. De ex-advocaat zou informatie van haar cliënt Taghi vanuit de extra beveiligde inrichting (ebi) in Vught met zijn contacten in de buitenwereld hebben gedeeld. Weski werd hiervoor in april 2023 opgepakt en zat 41 dagen vast. 

In Rotterdam is vandaag de eerste openbare zitting van de rechtszaak tegen Weski. Zij kan daar zelf om persoonlijke, medische redenen niet bij zijn.

De verklaring schetst een beeld van een volgens de verdediging onmenselijke gevangenschap. Weski zegt geïsoleerd te hebben geleefd. Ze zou zijn bewaakt door 'meer dan vijftig anonieme bewakers' van wie ze de naam niet mocht weten.

'Vrijheidsbeneming in de bunker'

Volgens haar is de 'gevangenschap gebagatelliseerd'. Er zou zijn geweigerd onderzoek te doen naar haar 'vrijheidsbeneming in de bunker'. Weski publiceerde vorig jaar een boek over de detentie, genaamd 'Het geluid van de stilte'. Daarin beschrijft ze de tijd die zij in detentie heeft doorgebracht. Ze deelt de 'traumatische maar soms ook absurde gebeurtenissen' die volgden op haar arrestatie. Ze zegt dat het doel was dat ze de detentie 'geestelijk en lichamelijk' niet zou overleven.

OM: advocaat Weski wisselde ruim 8000 berichten met zoon van Taghi
Lees ook

OM: advocaat Weski wisselde ruim 8000 berichten met zoon van Taghi

In april 2024 liet Rinus Otte, de hoogste baas van het OM, zich uit over Weski's beweringen. "Het lijkt mij quatsch, echt totale onzin", zei hij in een uitzending van WNL op Zondag. Volgens Weski zou Otte toen haar boek niet hebben gelezen. Hij zou hebben gezegd dat hij dat ook niet van plan was, en ook dat hij geen onderzoek wilde doen naar haar gevangenschap.

Kamp Zeist

Het zou gaan om de ondergrondse bunker op Kamp Zeist. Twee Libiërs die worden verdacht van de aanslag in 1988 op het PanAm-toestel boven het Schotse Lockerbie zijn daar eerder naartoe gebracht. Op Kamp Zeist stond het tweetal terecht voor een Schots gerechtshof.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS