Voor het eerst sinds maart

Hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn: griepepidemie in Nederland lijkt begonnen

·Aangepast:
© Editorial / ANPHoge koorts, hoofdpijn, spierpijn: griepepidemie in Nederland lijkt begonnen
RTL

Het aantal griepgevallen in Nederland is verder toegenomen. De afgelopen week gingen er 58 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepklachten. Daarmee lijkt de griepepidemie nu begonnen, meldt onderzoeksinstituut Nivel.

Daarvoor moet het aantal griepgevallen eigenlijk twee weken hoger zijn dan 53 op de 100.000. Dit is pas de eerste week, maar omdat het aantal dermate snel is gestegen, spreekt het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg toch van een epidemie.

Ook vorig jaar steeg het aantal besmettingen rond deze tijd van het jaar. Eind januari was toen sprake van een epidemie, die tot eind maart duurde.

Meerdere virussen

In de ziekenhuizen leidt het griepvirus tot zorgen over kwetsbare senioren. De ouderenafdelingen - de geriatrie - liggen door heel Nederland vol, zegt geriater Judith Wilmer van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG).

Niet alleen het griepvirus waart rond, ook het coronavirus, RS-virus en norovirus zorgen voor zieken. Het is die zeer ongewenste combinatie van ziektes die voor problemen zorgt, zegt Wilmer. Vooral onder kwetsbare ouderen.

In deze video vertelt geriater Judith Wilmer over de problemen onder vooral kwetsbare ouderen:

In ziekenhuizen zijn er zorgen over het griepvirus onder kwetsbare senioren.

De ziekenhuizen kunnen de huidige situatie nog aan, maar de druk op de zorg is hoog. Grieppatiënten die naar de eerste hulp komen in de verwachting dat ze worden opgenomen, krijgen soms te horen dat ze toch naar huis moeten. Zij moeten een beroep doen op mantelzorgers.

"We kunnen niet iedereen opnemen die we een paar jaar geleden nog wel hadden opgenomen", zegt een woordvoerder van de ouderenafdelingen. "We verwachten niet dat het zo spannend wordt als in de spannendste coronaperiode, maar dit is geen houdbare situatie voor de zorg. Dit soort scenario's zullen de komende jaren vaker voorkomen."

Het maken van de griepprik is niet eenvoudig. Omdat het virus steeds verandert, is ook het vaccin elke keer weer anders. Het duurt een half jaar om het te maken. Hoe dat in zijn werk gaat, zie je hier.
Ouderenafdelingen ziekenhuizen vol door griep, epidemie in zicht
Lees ook

Ouderenafdelingen ziekenhuizen vol door griep, epidemie in zicht

Lees meer over
GriepLink in bio