Maatregelen om mond- en klauwzeer afgeschaald

De maatregelen die in Nederland werden ingesteld na een uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ) in Duitsland, worden afgeschaald. "De afgelopen weken zijn voor de sector – en ook voor mij - erg spannend geweest", zegt minister Femke Wiersma erover.
Uit testuitslagen blijkt dat er geen dieren in Nederland zijn gevonden met de besmettelijke ziekte, zegt de Landbouwminister in een brief aan de Tweede Kamer.
Duitsland besloot vorige week de maatregelen om de verspreiding van MKZ tegen te gaan, op te heffen. Een week eerder werd voor het eerst in jaren weer MKZ aangetroffen in Duitsland. Een aantal dode waterbuffels in Brandenburg bleek het gevaarlijke virus te hebben opgelopen.
Noodverordening
Daarop werd direct een noodverordening afgekondigd. Het was bijvoorbeeld verboden om koeien, varkens en schapen te vervoeren. Dat verbod wordt nu opgeheven.
Nog een beperkt aantal van de monsters wordt voor de zekerheid hertest. De 12 bedrijven waar het om gaat, worden nog individueel door de NVWA geblokkeerd. Zodra deze testuitslagen bekend en gunstig zijn, wordt de blokkade ook voor deze bedrijven opgeheven. De verwachting is dat begin volgende week alle uitslagen bekend zijn
Wiersma: "Ik hoop van harte dat we volgende week de situatie definitief onder controle hebben en we kunnen concluderen dat we een zeer uitgebreide praktijkoefening hebben gehad, die alle betrokkenen op scherp heeft gezet."
Het ministerie blijft de ontwikkelingen in Duitsland in de gaten houden.
In 2001 moesten in Nederland bijna 300.000 dieren worden afgemaakt vanwege een mond-en-klauwzeer-epidemie. Dit is wat je moet weten over mond-en-klauwzeer: