Schoolcijfers afgeschermd

Proef met stoppen Magister-app geslaagd, maar veel ouders zijn toch niet enthousiast

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPProef met stoppen Magister-app geslaagd, maar veel ouders zijn toch niet enthousiast
RTL

Een middelbare school in Zeist is tevreden over de proef waarbij cijfers van leerlingen niet meer zichtbaar zijn voor hun ouders via de app Magister. De proef krijgt op de school een vervolg, maar landelijk zijn veel ouders niet enthousiast over het idee om niet meer te kunnen meekijken met de prestaties van hun kinderen. Dat blijkt uit een peiling onder het RTL Nieuwspanel.

Via Magister of vergelijkbare leerlingvolgsystemen (LVS) als Somtoday kunnen ouders de schoolprestaties van hun kinderen nauwgezet volgen. Waar leerlingen vroeger een paar keer per jaar met een rapport thuiskwamen, kunnen ouders nu elke dag de laatste cijfers inzien.

Volgens Stijn Uittenbogaard, docent economie aan het Jordan Montessori Lyceum in Zeist en initiatiefnemer van de proef, zorgt dat voor veel extra prestatiedruk bij leerlingen. "We zien dat leerlingen het fijn vinden om zelf een moment te kiezen waarop ze vertellen wat voor cijfer ze voor een toets hebben gehaald", zegt hij. "Sommige leerlingen vertellen pas na een herkansing dat ze een eerste proefwerk niet hebben gehaald. Ze leren dan heel hard voor een herkansing, en vertellen daarna pas dat ze aanvankelijk een onvoldoende hadden."

Reacties positief

Ouders van leerlingen op de school in Zeist kunnen de cijfers nu alleen nog samen met hun kinderen inzien, en de reacties zijn positief. "Maar 10 procent van de ouders is er negatief over", zegt Uittenbogaard. "Zij vinden het moeilijk om de controle uit handen te geven."

School in Zeist stopt met school-app Magister vanwege prestatiedruk: ‘Symptoom van bemoeizucht’
Lees ook

School in Zeist stopt met school-app Magister vanwege prestatiedruk: ‘Symptoom van bemoeizucht’

Vrijwel alle middelbare scholen in Nederland gebruiken een digitaal LVS. In die systemen worden naast cijfers ook absentie, roosters en huiswerk bijgehouden. En de systemen worden intensief gebruikt, blijkt uit een enquête onder deelnemers aan het RTL Nieuwspanel. Van de ouders van middelbare scholieren die een LVS gebruiken, zegt 68 procent wekelijks of vaker te kijken. Slechts 13 procent van hen kijkt maar een paar keer per jaar of nog minder vaak.

Meeste ouders willen meekijken

De meeste ouders vinden het geen goed idee om te stoppen met het gebruik van systemen als Magister of Somtoday. 55 procent van de ondervraagde ouders zegt dat geen goed plan te vinden, 38 procent vindt dat wel goed. Al met al zegt 76 procent dat een LVS meer voordelen dan nadelen heeft.

"Je wilt als ouder juist betrokken zijn, en goed kunnen bijsturen", zegt een van de ondervraagde voorstanders van het gebruik van de systemen. "Je wilt weten hoe je kind ervoor staat, en scholen informeren uit zichzelf vaak niet snel genoeg."

"Het idee dat het stressvol zou zijn voor je kind vind ik onzin", zegt een ander. "Het hangt er niet vanaf of ouders cijfers kunnen zien in een systeem, maar hoe ouders en kinderen daar samen mee omgaan."

Het kan daarbij helpen om afspraken met je kind te maken over hoe en wanneer de cijfers bekeken worden, maar toch zeggen maar weinig ouders zulke afspraken te hebben gemaakt. Van de ondervraagde ouders zegt 78 procent geen afspraken met hun kinderen te hebben gemaakt over het checken van de cijfers.

Zelfstandig

De scholierenvakbond LAKS is wel positief over het idee om de toegang tot de leerlingvolgsystemen voor ouders te beperken. "Het is een negatieve ontwikkeling dat ouders het gevoel hebben dat ze zo boven op hun kinderen moeten zitten", zegt LAKS-voorzitter Puk Donken. "Het moet wel een zelfstandige generatie worden, die ooit moet werken. Op je werk wordt ook je handje niet vastgehouden. Ouders moeten hun kinderen toch gaan loslaten, en leerlingen moeten leren omgaan met tegenslagen."

Volgens Donken ervaren leerlingen veel stress vanwege het hoge aantal toetsen dat zij moeten maken, en vergroot het feit dat ouders elke prestatie kunnen bijhouden die druk alleen maar. "Dat doet geen recht aan het leerproces", zegt ze.

Op het Jordan Montessori Lyceum in Zeist blijven de cijfers na de succesvolle pilot voortaan afgeschermd voor ouders, tot tevredenheid van initiatiefnemer Uittenbogaard: "De technologische vooruitgang gaat almaar door, maar we staan niet altijd genoeg stil bij de gevolgen. En ouders kunnen nog steeds meekijken, alleen niet meer achter de rug van hun kind om."

Eerder maakten we deze video over de proef met het afsluiten van Magister:

Sommige leerlingen zeggen dat het stress geeft dat hun ouders kunnen meekijken.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
MagisterOnderwijs