Afhankelijk van andere landen

Gebruikt in gsm's, bij defensie en ziekenhuizen: kabinet wil inventarisatie 'kritieke' grondstoffen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / AFPGebruikt in gsm's, bij defensie en ziekenhuizen: kabinet wil inventarisatie 'kritieke' grondstoffen
RTL

Het kabinet heeft een groep wetenschappers opdracht gegeven om uit te zoeken hoe Nederlandse bedrijven aan schaarse grondstoffen komen. Daar is nu te weinig zicht op, vindt het kabinet.

Het gaat bijvoorbeeld om schaarse grondstoffen als lithium en kobalt, of nikkel en koper. Zonder die stoffen kunnen problemen ontstaan bij het maken van spullen voor defensie, medische hulpmiddelen en de energietransitie. Ook gaat het om grondstoffen die nodig zijn voor je telefoon, batterijen of windmolens. 

'Grote risico's'

De lijst, die door Europa is samengesteld, bevat 34 'kritieke' grondstoffen. Van die grondstoffen zijn 17 als 'strategisch' aangemerkt. "Het zijn stoffen die we bijna niet vinden in Europa", zegt speciaal vertegenwoordiger grondstoffenstrategie Allard Castelein. "Grote landen als Canada en Australië hebben veel van die stoffen, maar ook veel Afrikaanse landen en Rusland."

"Maar belangrijker is dat al vele tientallen jaren landen als China bezig zijn de hele waardeketen – van mijn tot productieproces – onder controle te krijgen. Met de huidige geopolitieke spanningen kan het maar zo gebeuren dat de toegang tot die producten verminderd gaat worden."

"Als de aanvoer hiervan stokt, zijn de risico's het grootst", schrijft het ministerie van Economische Zaken. Castelein: "Dan kun je bijvoorbeeld geen telefoon meer kopen, of medicijnen."

Hoe de EU en jouw smartphone een rol spelen in het conflict in Congo
Lees ook

Hoe de EU en jouw smartphone een rol spelen in het conflict in Congo

Nederland heeft dan wel 'weinig kritieke grondstoffen in de bodem', zegt ook minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts. Maar we zijn wel een belangrijk in- en doorvoerland. 

'Niet snel genoeg handelen'

De groep wetenschappers van het Nederlands Materialen Observatorium (NMO) gaat nu onderzoek doen en waarschuwen als bepaalde grondstoffen bijna niet meer verkrijgbaar zijn. Ook laten ze van zich horen als we te afhankelijk zijn van één land. 

"Nu is ons beeld nog incompleet en kunnen we niet snel genoeg handelen wanneer het nodig is bij leveringsrisico’s", zegt Beljaarts. 

Met diepzeemijnbouw worden kostbare grondstoffen gewonnen.
Lees meer over
Ministerie van Economische Zaken en KlimaatEnergietransitieHandel