'Slachtpartij'

OM eist levenslang tegen Richard K. voor dubbele moord Weiteveen

Door Lene Makkink··Aangepast:
© ANPOM eist levenslang tegen Richard K. voor dubbele moord Weiteveen
RTL

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de 51-jarige Richard K. voor de moord op Ineke (44) en haar partner Sam (39). Zij werden op 16 januari vorig jaar op gewelddadige wijze omgebracht bij hun huis in Weiteveen. Een tijdelijke straf vond het OM daarom niet passend.

De gewelddadige wijze waarop de moorden zijn gepleegd, heeft het OM meegewogen in de strafeis. Hoeveel geweld er is gebruikt, was vandaag in de rechtszaal te zien op beelden die die dag zijn gemaakt, maar de lange opsomming van de verwondingen van beide slachtoffers heeft dat nog eens extra benadrukt. Zo bleef het bij Sam niet bij schotwonden, maar is hij ook vele malen met een mes gestoken en gesneden en heeft K. zijn hoofd ernstig beschadigd.

De laatste momenten van de slachtoffers zaten vol angst. Het laatste wat Ineke zag, was K. met getrokken wapen. Haar partner Sam heeft nog geprobeerd voor zijn moordenaar te vluchten. Beiden werden uiteindelijk door K. omgebracht. "Zo, afgelopen", concludeerde K. toen hij wegliep van zijn tweede slachtoffer. "Een slachtpartij", aldus het OM.

Impact op kinderen Sam en Ineke

Bij de zitting werd door middel van slachtofferverklaringen nog eens verduidelijkt wat de impact van de moorden is geweest op de twee kinderen van Ineke en Sam. De toen 12-jarige zoon - met wie het nu 'naar omstandigheden goed' gaat volgens zijn advocaat - was zelfs ooggetuige van de moord op zijn vader. Hoe dat voor hem was, heeft een hulpverlener van Slachtofferhulp Nederland vandaag namens de jongen verteld:

"Je bent gestoord, ga maar lekker terug naar je cel", zijn de woorden van de zoon van het stel (12), uitgesproken door iemand van Slachtofferhulp.

De videobeelden die tijdens de zitting werden getoond, laten van minuut tot minuut zien hoe Sam en Ineke met veel geweld om het leven werden gebracht. Dat er zoveel beeldmateriaal is, komt door de vele veiligheidscamera's die zowel K. als Ineke en Sam hadden geïnstalleerd.

Dat Richard K. uit Klazienaveen de moorden heeft gepleegd, daar was dan ook eigenlijk al geen twijfel meer over. Hij had de daden immers al bekend. Maar de beelden, die vandaag in de rechtszaal zijn getoond, hebben de laatste twijfel ook weggenomen.

Moorden Weiteveen: gruwelijke video's laten laatste momenten Ineke (44) en Sam (39) zien
Lees ook

Moorden Weiteveen: gruwelijke video's laten laatste momenten Ineke (44) en Sam (39) zien

K. heeft gisteren en vandaag uitvoerig verklaard over wat er vooraf is gegaan op 16 januari vorig jaar. Een jaar lang 'getreiter' en de angst dat zijn gezin iets zou worden aangedaan, hebben volgens hem tot zijn daden geleid

Hij 'kan het niet goedmaken', verklaarde hij vandaag. "Elke dag wil ik dat ik op 16 januari om ’s morgens naar m'n werk was gegaan of in bed was blijven liggen."

Moord of doodslag

Het Openbaar Ministerie is in deze zaak overtuigd van moord. Zo schakelde K. bijna al zijn veiligheidscamera's uit, was hij bewapend met meerdere vuurwapens en een mes, en was er volgens de officier van justitie sprake van een 'planmatige aanpak'. Na het klemrijden en doden van Ineke, moest hij de auto immers omkeren om terug naar de woning van het stel te rijden. Van bezinning leek daarom geen sprake.

Wat de verdediging van K. betreft, is er geen sprake van voorbedachten rade, ofwel moord. De advocaat refereert daarbij naar de neurologische afwijkingen die bij zijn cliënt zijn geconstateerd, maar ook naar het langdurige conflict dat aan de moorden vooraf ging. Hij spreekt van een emmer die overliep. K. zou zijn daden volgens de advocaat in een opwelling hebben uitgevoerd.

Toerekeningsvatbaar

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) hebben K. uitvoerig onderzocht. Zij konden - ondanks enkele neurologische stoornissen - geen link leggen met zijn daden. Wat de deskundigen betreft was hij dus toerekeningsvatbaar toen hij de moorden pleegde.

Toch blijft de verdediging van de 51-jarige uit Klazienaveen erbij dat het herseninfarct en de twee TIA's die hij eerder heeft gehad, van invloed waren. De vraag is of ze de rechtbank daarvan kunnen overtuigen, tegenover het advies van de deskundigen van het PBC.

Conflict

De politie heeft rond het conflict in een jaar tijd zo'n 80 meldingen over en weer ontvangen. De problemen begonnen nadat K. een huis had verkocht aan de twee latere slachtoffers. Het huis had namelijk verborgen gebreken en waar K. het naar eigen zeggen 'als mensen tegenover elkaar' wilde oplossen, zouden Ineke en Sam voor de juridische route hebben gekozen. Bij de zitting was de frustratie die daarbij kwam kijken nog steeds duidelijk.

De politie trok recent het boetekleed aan rond deze zaak. De politie had 'andere interventies' die ze had kunnen en in sommige gevallen had moeten doen.

Vlak na de moorden verschenen er twee video's online. Een was van K. zelf, die vertelt dat 'er iets ergs is gebeurd' vanwege 'getreiter'. Hij liet daarbij ook zijn bebloede handen zien. Ook zijn vrouw plaatste een video, waarin ze huilend vertelt dat haar man 'is doorgedraaid'. 

Lees meer over
Openbaar MinisterieMoordMoordzaakRechtszaakAssen