We zijn 'bizar afhankelijk van onze telefoon', beseft Jacqueline, nu die van haar op reis gejat is

Opeens geen geld meer en geen treinticket naar huis. Toen Jacqueline Kleijer deze week in Barcelona beroofd werd van haar telefoon, besefte ze ineens hoe 'bizar afhankelijk' we van dat ding zijn. Door schade en schande wijs geworden, deelt ze haar tips zodat de volgende die bestolen wordt het wat makkelijker heeft.
Natuurlijk had ze net die dag haar telefoon niet aan zo’n handige riem, maar los in haar zak. Toen ze een foto van twee mooie vogels wilde maken, op straat in Barcelona, greep ze mis: jawel, telefoon gejat.
Jacqueline is een ervaren reiziger, vertelt ze. Dus ze kent heus de basisregel dat je je waardevolle spullen verdeelt: je paspoort bewaar je niet op dezelfde plek als je geld, dan ben je in één keer alles kwijt. Maar in je telefoon zit tegenwoordig zoveel, dat die regel niet meer werkt.
Om het andere pechvogels op vakantie wat makkelijker te maken, deelde ze op LinkedIn haar ervaringen en tips.
De belangrijkste zijn vaak de simpelste, ook nu: maak (net als vroeger) printjes van je reisdocumenten, zodat je niet afhankelijk bent van je telefoon, en neem cash mee op reis.
Ook handig: schrijf de alarmnummers van je verzekering, telefoonprovider en bank ergens op. Jacqueline: "Telefoonnummers zijn steeds moeilijker vindbaar en organisaties zeggen vaak dat je in de app moet inloggen om te chatten. Maar dat kan je niet zonder telefoon..."
Oude telefoon mee
Haar redding was de tip die ze een tijdje terug van haar zoon kreeg: neem een extra (oude) telefoon mee op vakantie, daar kun je dingen op regelen. "Als je alleen je telefoon bij je hebt, ben je eigenlijk nergens meer..."
Jacqueline reisde naar Barcelona met de trein, met Interrail. "Al die QR-codes die je dan nodig hebt, stonden in een app op m'n telefoon. Gelukkig kon ik mijn Interrailpas via mijn laptop uit de cloud overzetten op een oude reservetelefoon."
Dat ging overigens niet zo makkelijk als dit nu klinkt, vertelt Jacqueline. "Ik ben slordig met wachtwoorden, die vult mijn computer altijd automatisch aan. De inlog van mijn Apple-account wist ik bijvoorbeeld niet."
Tips van de experts
RTL Nieuws heeft de ANWB, verzekeraar Interpolis en bank ABN Amro gevraagd naar wat slim is om te doen bij een gestolen of kwijtgeraakte telefoon in het buitenland. Ze konden niet vertellen hoe vaak dit Nederlanders nu overkomt, maar deelden wel hun tips.
Dit zijn de belangrijkste:
- Blokkeer je telefoon: gebruik 'Zoek mijn iPhone' (Apple) of 'Vind mijn apparaat' (Android) om je telefoon te vergrendelen en eventueel te wissen. Hoe je je telefoon op afstand kunt blokkeren of wissen, verschilt per toestel.
- Blokkeer mobiel bankieren: bel direct je bank (via het noodnummer) om de app voor mobiel bankieren te laten blokkeren. Vaak kan dit ook via internetbankieren op een andere telefoon of computer.
- Blokkeer Apple Pay of Google Pay: pin je met de bankpas op je mobiel? Dan moet je die functie ook blokkeren. Zo doe je dat.
- Doe aangifte bij de lokale politie, dat is belangrijk voor je reisverzekering, die je uiteraard wel moet afsluiten.
- Vraag een nieuwe simkaart aan: neem contact op met je provider om een nieuwe simkaart te regelen. Soms kan dit digitaal of via een lokaal verkooppunt.
- Kom je er niet uit? Bel de alarmcentrale van je reisverzekering.
Door het verlies van haar telefoon was de terugweg – in haar eentje met de trein, met een overnachting in Parijs – wel eentje die Jacqueline niet gauw zal vergeten.
Ze moest zuinig doen met haar cashgeld want ze had voor de zekerheid haar 'echte' bankpas laten blokkeren, omdat ze ook een digitale op haar telefoon had.
Maar er was ook een positieve bijkomstigheid: "In de trein heb ik zomaar een half boek gelezen zonder dat ik gestoord werd, zonder afleiding van mijn telefoon. Dat was de winst: ik weet weer hoe fijn het is op reis te zijn zonder gebeld te worden, gestoord te worden of heel erg bezig te zijn mijn vakantiefoto’s op Instagram te zetten."