Pro deo

Steeds minder sociale advocaten: 'Ik ben soort van last man standing'

Door Editie NL··Aangepast:
© Editie NLSteeds minder sociale advocaten: 'Ik ben soort van last man standing'
RTL

Wie wil er nog sociaal advocaat worden? Nou, lang niet iedereen. Dat blijkt uit een rapport van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). Vooral buiten de Randstad is er al een tekort aan advocaten, maar nergens is het tekort zo groot als in de sociale advocatuur.

In vergelijking met vijf jaar geleden is het aantal sociale advocaten met 13 procent gedaald. En dat terwijl ze cruciaal werk verrichten. Ze zorgen voor gesubsidieerde bijstand: mensen met een laag inkomen kunnen via de overheid een vergoeding krijgen voor juridische hulp. Pro deo, zoals het ook wel wordt genoemd. Sociale advocaten speelden bijvoorbeeld een sleutelrol in de toeslagenaffaire. Toch kiest de nieuwe generatie steeds minder vaak voor dit werk. Hoe komt dat?

Overheid moet schuld overnemen die toeslagenmoeder bij haar ouders heeft
Lees ook

Overheid moet schuld overnemen die toeslagenmoeder bij haar ouders heeft

Volgens Eric Trinthamer, woordvoerder van de NOvA, komt dat onder andere door de financiële kant van het vak. Sociaal advocaten worden door de overheid betaald, maar dat is minder dan commerciële advocaten. 

100 euro per uur i.p.v. 250 

Ze worden namelijk betaald via een puntensysteem. Voor kleinere zaken krijgen ze minder punten en dus minder salaris. "Een sociale advocaat verdient grofweg 100 tot 125 euro per uur, terwijl een commerciële advocaat minimaal 250 euro per uur krijgt. En dat verschil is groot."

Daarnaast wordt het steeds moeilijker om een praktijk te runnen. Veel sociaal advocaten werken alleen, waardoor ze geen stagiair kunnen aannemen of opleiden. "Een stagiair kost salaris en tijd, en dat moet allemaal uit eigen middelen komen. Dat geld is er vaak niet", zegt Trinthamer. Ook kantoren die wél stagiairs aannemen, verdwijnen steeds vaker. Het resultaat: steeds minder nieuwe sociale advocaten.

Dat merkt ook Floor van Bussel, stagiair bij Van Schie Advocaten. "Dit is iets wat we al langer merken. Ik begon met mijn opleiding en had advocaten van mijn eigen leeftijd om me heen. Maar als ik nu kijk naar mijn studiegenoten, is bijna niemand meer over in de sociale advocatuur. Ik ben soort van 'last man standing' in dit vakgebied. Het stomme is dat ik me daardoor nog steeds een van de jongsten voel."

'Onze verantwoordelijkheid'

Volgens Van Bussel is de grootste reden voor het tekort simpel: geld. "Sociale advocaten verdienen minder en het is lastiger om een plek te vinden. Er worden nauwelijks nieuwe mensen opgeleid, omdat er amper sociale kantoren zijn die dat kunnen doen." Ze beseft dat ze geluk heeft. "Wij vinden het als principe belangrijk om nieuwe sociale advocaten op te leiden. We zien dat als onze verantwoordelijkheid."

Lees meer over
Editie NL Link in bio