Minister wil opheldering

Kamervragen over iftar en gescheiden gebedsruimtes ramadan bij CAK

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP Kamervragen over iftar en gescheiden gebedsruimtes ramadan bij CAK
RTL

Een uitnodiging voor personeel van overheidsorganisatie CAK om deel te nemen aan een iftar, terwijl de kerstborrel er is afgeschaft, heeft geleid tot Kamervragen en kritiek. Eerst van de VVD, vervolgens van de PVV. Minister Agema heeft het CAK om opheldering gevraagd, maar PVV-partijgenoot René Claassen noemt Agema's reactie 'slap'.

Het CAK is een overheidsorganisatie die zich bezighoudt met bijvoorbeeld wanbetalers en onverzekerden en die onder de verantwoordelijkheid van zorgminister Agema (PVV) valt.

Gescheiden gebedsruimtes

De ophef ontstond na een artikel van HP/De Tijd naar aanleiding van een mededeling die op het intranet van het CAK staat. Daarin is te lezen dat er naast het eten van de maaltijd ook tijd is om te bidden in gescheiden gebedsruimtes. "Beleef een iftar op kantoor", is de oproep aan CAK-medewerkers. Ook niet-moslims worden uitgenodigd om mee te doen. De iftar is de maaltijd die tijdens de ramadan wordt gegeten na zonsondergang.

Volgens HP/De Tijd worden er in het gebouw van CAK in Den Haag gescheiden gebedsruimtes ingericht voor de avond: een voor mannen en een voor vrouwen. 

VVD-Kamerlid Bente Becker heeft als eerste Kamervragen gesteld en vindt het 'logisch' dat medewerkers boos zijn. "Met aandacht voor culturele feestdagen op de werkvloer is op zich niets mis", zegt Becker daarover. "Maar als je eerst kerst afschaft en vervolgens mannen en vrouwen gaat scheiden voor het iftarfeest? Dan ben je als CAK geen neutrale organisatie."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Na de kritiek van de VVD kwam ook de PVV met kritiek op Agema. 

PVV-Kamerlid René Claassen wil van zijn partijgenoot Agema wel wat meer actie dan de mededeling dat ze het CAK om opheldering zal vragen. "De reactie 'ik ga eens babbelen met het #CAK' is slap! Per nu stopzetten #Agema. Daarom ook een #interpellatiedebat aangevraagd! #iftar #knettergek," schrijft hij op X.

Agema laat daarop weten: "Bij het CAK worden door een deel van de medewerkers gezamenlijke maaltijden genuttigd op religieuze feestdagen zoals Kerst, Jom Kippoer, Divali en Iftar. Ik heb laten weten dat ik het gescheiden bidden door mannen en vrouwen bij mijn ministerie en zelfstandige bestuursorganen zoals het CAK niet accepteer."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Nieuw beleid

Het CAK vindt het 'belangrijk om een prettige werkomgeving te bieden', laat een woordvoerder aan RTL Nieuws weten. Er geldt sinds begin dit jaar nieuw beleid voor inclusie en diversiteit, waarbij aandacht en ruimte voor verschillen centraal staat.

Dit jaar worden meerdere 'feestdagen, mijlpalen of andere belangrijke momenten' gevierd. De iftar is daar een van. Een werkgroep heeft zich gebogen over de invulling van de avond, schrijft het CAK. De organisatie benadrukt dat kerst niet is afgeschaft. "Het afgelopen jaar konden medewerkers bijvoorbeeld meedoen aan een kerstontbijt of -lunch", schrijft de woordvoerder.

De vastenmaand ramadan begint vanavond en eindigt eind maart met de Eid al-Fitr.

Einde ramadan gevierd: waarom de naam Suikerfeest niet door moslims wordt gebruikt
Lees ook

Einde ramadan gevierd: waarom de naam Suikerfeest niet door moslims wordt gebruikt

Lees meer over
Fleur AgemaVVDRamadan