Eén brand, compleet vliegveld gesloten: hoe kan dat?

Heathrow Airport, een van de drukste vliegvelden in Europa, blijft de hele dag gesloten door een brand bij de elektriciteitsvoorziening. De brand heeft namelijk stroomuitval veroorzaakt. Het roept de vraag op waarom één brand ervoor kan zorgen dat een volledig vliegveld de deuren sluit. Luchtvaartexpert Joris Melkert legt het uit.
Vandaag zouden 290.000 passagiers arriveren op en vertrekken van de luchthaven, maar door de brand en daaropvolgende stroomuitval blijft Heathrow tot zeker middernacht gesloten.
De omliggende regio heeft ook veel last van de stroomuitval, zo zaten vanochtend meer dan 16.000 woningen zonder stroom, meldt Sky News. Inmiddels gaat het nog om zo'n 4900 huizen.
De brand op Heathrow in beeld:
Waardoor de brand is ontstaan, wordt door de brandweer en politie onderzocht. De Britse minister voor Energie heeft opzet uitgesloten. De brandweer heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat een transformator met daarin 25000 liter olie vlam vatte, wat zorgde voor een 'enorm gevaar', gezien de hoge stroomspanning en het letterlijke olie op het vuur.
Eens in de vijftig tot honderd jaar
Dat een brand zulke grote gevolgen heeft op een luchthaven, gebeurt volgens luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft eens in de vijftig tot honderd jaar. "Dit is echt heel zeldzaam. Ik heb dit nog nooit meegemaakt."
Hoewel elke luchthaven noodstroomvoorzieningen heeft, zoals aggregaten, zijn die niet voldoende om een grote storing zoals die op Heathrow op te vangen, stelt Melkert. Zo'n noodsysteem is namelijk nooit genoeg om het hele systeem te vervangen. "Een luchthaven is vergelijkbaar met een kleine stad", zegt de expert.
Aangezien de kans op een grote storing als deze zo klein is, is het het niet waard om een volledig 'parallel systeem' te hebben. "Dan slikken ze het liever, als het eens in de vijftig jaar voorkomt." Daarbij doelt hij op de hoge kosten die komen kijken bij het volledig afsluiten van de luchthaven voor een dag. De verwachting is dat de sluiting van vandaag vele tientallen miljoenen euro's zal kosten.
Logistieke 'nachtmerrie'
Bovendien zullen de problemen niet zo 1-2-3 opgelost zijn. "Ze zullen wel een aantal dagen tot meer dan een week bezig zijn met alles herstellen", zegt Melkert. "Dingen moeten gerepareerd worden. Dit is een logistieke nachtmerrie"
Meer dan 1350 vluchten zouden vandaag landen op of vertrekken van het vliegveld. "Vliegtuigen en bemanning staan op de verkeerde plekken", legt Melkert uit. "Om de uitval van één vliegtuig op te lossen, heb je gemiddeld vijf vliegtuigen nodig." Die passagiers moeten namelijk over andere vluchten in de dagen erna verdeeld worden, die vaak ook al voor meer dan 80 procent volgeboekt zijn.
Waar de brand en daaropvolgende stroomuitval bij Heathrow precies door zijn veroorzaakt, wordt nog onderzocht. Luchthaven Schiphol laat in een reactie aan RTL Nieuws weten altijd een stroom-backup te hebben, 'om de continuïteit van de dienstverlening te waarborgen'.