Tussen 2019 en 2023

Wielrenner (57) randde zeker 30 vrouwen aan: 'Kort moment van spanning'

Door Lene Makkink··Aangepast:
© ANPWielrenner (57) randde zeker 30 vrouwen aan: 'Kort moment van spanning'
RTL

Doodsangsten en schaamte. Dat hebben de zeker 30 vrouwen die door de 57-jarige P.V. zijn aangerand, gevoeld. V. zei vandaag in de rechtbank veel spijt te hebben van wat hij zijn vele slachtoffers - van wie enkelen ook in de rechtbank aanwezig waren - heeft aangedaan. "Ik hoop echt dat ze geen langdurige nadelen ervan ondervinden."

De aanrandingen, waaronder het aanraken van en soms knijpen in billen, borsten en het kruis van de slachtoffers, vonden tussen mei 2019 en augustus 2024 plaats. V. sloeg toe in verschillende steden in Zuid-Holland, waaronder Leiden, Zoetermeer en Rotterdam. Er werd ook aandacht aan de zaak besteed tijdens een uitzending van Team West, een regionaal opsporingsprogramma. V. meldde zich naar aanleiding van de uitzending bij de politie.

Een van de slachtoffers was een minderjarig meisje. V. greep de vrouwen tijdens het wielrennen. Hij fietste de vrouwen voorbij en betastte ze nog voor ze konden beseffen wat er gebeurde. De rondjes die de man fietste, plaatste hij op sportapp Strava, wat de politie uiteindelijk heeft geholpen bij het linken van sommige van de aanrandingen.

Het OM heeft 36 maanden gevangenisstraf tegen hem geëist, waarvan de helft voorwaardelijk.

Spanning

De grote vraag van de rechter was vandaag: waarom? Wat maakte dat V., die zelf een gezin heeft, gedurende vier jaar zeker 30 vrouwen ongewild heeft betast?

Hij leidde het vandaag zelf terug naar een negatief zelfbeeld. Door dat negatieve zelfbeeld zou hij geneigd zijn om negatieve gevoelens opzij te schuiven, zo ook de gevoelens die hij had rond de ongewenste aanrakingen. Hij dacht er naar eigen zeggen weinig over na. 

Oproep politie Rotterdam aan vrouwen na toename aanrandingen: 'Wees extra alert'
Lees ook

Oproep politie Rotterdam aan vrouwen na toename aanrandingen: 'Wees extra alert'

Hetgeen waar hij op uit was, wanneer hij aan een fietsrondje begon, was 'een kort moment van spanning', voor 'een soort opwinding'. "Het was een manier om afleiding te vinden voor die negatieve gedachtes die ik had", verklaarde V.

'Bom ontploft'

De confrontatie met zijn daden begon volgens V. zo'n 19 maanden geleden, zo rond de uitzending van Team West. Er was een appje in een groepsapp gestuurd over de aanrandingen. "Toen is er een bom ontploft in mijn hoofd", verklaarde de man vandaag in de rechtbank. Sindsdien is hij er naar eigen zeggen 24 uur per dag mee bezig.

"Het schuldgevoel is direct gigantisch ingedaald", verklaarde hij. Hij benadrukte daarbij meermaals hoeveel last hij naar eigen zeggen heeft gehad van wat hij de vrouwen heeft aangedaan. 

Kort na zijn verklaring volgden de woorden van vier van zijn slachtoffers. Woorden die duidelijk maakten wat de daden van V. hebben aangericht. "Ik was doodsbang", zei een van de vrouwen. "Sinds de aanranding voel ik me angstig wanneer ik alleen op de fiets stap."

Diezelfde angst werd benoemd door de andere slachtoffers, die zeiden sinds de aanranding bang te zijn voor tegemoetkomende wielrenners. "Je hebt mij beroofd van een stukje veiligheid", sprak een van de vrouwen. V. hoorde de verklaringen met gebogen hoofd en handen voor zijn ogen aan.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Deskundigen hebben V., die in 2009 al eens is veroordeeld voor een vergelijkbaar incident, onderzocht. Zij hebben twee stoornissen bij hem vastgesteld, waaronder hyperseksualiteit. Bij hyperseksualiteit is iemand intens gefocust op seksuele fantasieën, en vindt hij of zij het moeilijk om bijbehorend gedrag te beheersen. De deskundigen hebben hem daarom verminderd toerekeningsvatbaar verklaard, wat betekent dat hij niet de volledige verantwoordelijk kan worden gehouden voor de daden.

Hij heeft de afgelopen maanden al intensief meegewerkt aan een behandeling in de Waag, een centrum voor forensische geestelijke gezondheidszorg, en heeft aangegeven erg gemotiveerd te zijn om de behandeling voort te zetten. Hij zit op dit moment ook niet vast, maar heeft eerder wel 64 dagen vastgezeten.

Maatschappelijke impact

De reden dat de officier van justitie toch een gevangenisstraf van 36 maanden heeft geëist heeft te maken met de (maatschappelijke) impact van de daden van V. Zo gaat het in deze zaak om een grote hoeveelheid slachtoffers, onder wie een destijds 14-jarig meisje. Dat V. naar eigen zeggen niet wist dat het meisje minderjarig was, betekent volgens de officier niet dat hij dat risico niet bewust heeft genomen. "Als je vrouwen van achteren benadert, kan je niet zien of je met een kind te maken hebt."

"Verdachte heeft gedurende een lange periode gebieden die bedoeld zijn om lekker te recreëren, voor vrouwen onveilig gemaakt", sprak de officier. "Maatschappelijk gezien zorgen dit soort daden ook voor een gevoel van angst en onveiligheid. Dit is waarom vrouwen soms denken: ik ga niet alleen een boswandeling maken of de duinen in. Verdachte heeft daar gedurende een lange periode een steentje aan bijgedragen."

De advocaat van de verdachte heeft de rechtbank verzocht om het te houden bij een onvoorwaardelijke taakstraf en indien nodig een lange voorwaardelijke gevangenisstraf. Bij een voorwaardelijke gevangenisstraf hoeft een veroordeelde niet de gevangenis in, tenzij de voorwaarden waar hij of zij zich aan dient te houden worden overtreden. Wat de advocaat betreft is het van belang dat de man zo snel mogelijk zijn behandeling bij de Waag kan afronden.

De rechtbank doet over twee weken, op 9 april om 13.00 uur uitspraak. 

Sinds februari dit jaar wordt in Rotterdam naar een andere vermeende serie-aanrander gezocht. Rond die zaak zijn beelden gedeeld. Die zie je hier:

Sinds november hebben zes vrouwen melding gemaakt van aanranding.

Op nadrukkelijk verzoek van de familie van de verdachte publiceert RTL Nieuws enkel de initialen van de verdachte, waar normaal de voornaam voluit wordt geschreven. Dit in verband met de herleidbaarheid naar het gezin van de verdachte.

Lees meer over
Rechtbank Den HaagAanrandingSeksueel grensoverschrijdend gedragFietsenZoetermeer