Filevorming bij uitgiftepunt

50 euro omkleedvergoeding voor ziekenhuispersoneel: 'Soms halfuur in de rij'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© NU'9150 euro omkleedvergoeding voor ziekenhuispersoneel: 'Soms halfuur in de rij'
RTL

In de nieuwe cao voor medewerkers van niet-academische ziekenhuizen is een 'omkleedvergoeding' vastgelegd. 50 euro per maand om je om te kleden, dat klinkt in eerste instantie misschien wat vreemd. Maar zo gek is die vergoeding volgens medewerkers en bonden helemaal niet. "Ik ben altijd 25 minuten voor mijn dienst begint al op mijn werk."

Even na middernacht maakten de vakbonden bekend dat er een cao-akkoord is gesloten voor werknemers in de ziekenhuizen. De 225.000 medewerkers krijgen er in de komende anderhalf jaar onder meer 8 procent salaris bij.

Veel medewerkers van ziekenhuizen moeten speciale kleding aan tijdens het werk. Denk bijvoorbeeld aan verpleegkundigen die vaak een witte broek, wit overhemd en klompen dragen. Al die kleding moet goed schoon zijn. Dat betekent dat medewerkers bij elke dienst een nieuwe outfit aanmoeten. 

De setjes kleding kun je voor je dienst ophalen bij een uitgiftepunt en na je dienst ook weer terugbrengen om te laten wassen. En daar gaat soms flink wat tijd inzitten. 

'Kan niet erger'

"Het kan niet erger dan hoe het bij ons is", vertelt Ingrid. Ze is verpleegkundige in een ziekenhuis in Zuid-Holland en staat regelmatig in de rij voor haar kleding. "Ik zorg dat ik zo'n 25 minuten voordat mijn dienst begint op het werk ben, anders red ik het niet. Vooral 's ochtends duurt het lang. Dan komen veel mensen tegelijkertijd binnen. Dan sta je soms in een rij die helemaal de hoek omgaat."

Landelijke staking ziekenhuizen van de baan door cao-akkoord
Lees ook

Landelijke staking ziekenhuizen van de baan door cao-akkoord

De uitgiftepunten zijn geautomatiseerd. Medewerkers houden hun pasje voor een scanner, kiezen de juiste maat en een robot 'rolt' vervolgens het kledingsetje hun kant op. "Als je geluk hebt, komt je setje in één keer aan. Maar soms duurt het best even, of valt het setje van de band af en mag je gaan bukken."

Ook weer inleveren

En ook na haar dienst kan ze niet gelijk naar huis. "Bij ons zijn er maar twee inleverpunten. Ook daar moet je weer scannen, dat gaat via een soort button in je pak. Maar soms kan het even duren voordat de machine de button heeft gevonden. En vaak vindt hij hem helemaal niet, en geeft hij je kleding weer terug."

"Je kunt je voorstellen als je net met zes verpleegkundigen hebt gewerkt en er tegelijkertijd ook een andere afdeling aankomt, het best wel weer even kan duren." Helemaal terecht dus, die 50 euro, vindt Ingrid. Want naast het ophalen en inleveren van de kleding komt ook het omkleden zelf erbij. Allemaal voor en na werktijd.

Verpleegkundigen dragen vaak een witte broek, wit overhemd en klompen.© ANP
Verpleegkundigen dragen vaak een witte broek, wit overhemd en klompen.

"Er ontstaat een soort filevorming", zegt ook Hubert Vankan van vakbond NU'91. "In extreme gevallen duurt het twee keer een halfuur om je kleding op te halen en in te leveren."

Volgens Vankan moeten medewerkers ook vaak ver lopen van het uitgiftepunt naar hun afdeling. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een uitgiftepunt in de kelder is, maar de medewerker op de twaalfde verdieping werkt. "Maar het kan bijvoorbeeld ook ver lopen zijn van het parkeerterrein naar het uitgiftepunt."

Onderzoek

Hoewel de bonden blij zijn met de 50 euro bruto per maand voor alle tijd die het gedoe rond de werkkleding kost, is het volgens Vankan vermoedelijk niet voor iedereen genoeg. "Er wordt binnenkort een onderzoek naar gestart. De feiten zullen uitwijzen dat die 50 euro bij veel mensen niet toereikend is. Maar voor nu is het een heel mooie stap."

Na lang actievoeren is de cao voor ziekenhuispersoneel tot stand gekomen. Jolanda was een van de medewerkers die in actie kwam:

Lees meer over
FNVCaoLink in bio