Gehoorbeschadiging

Oordoppen voor medewerkers kinderopvang: 'Risico op gehoorschade door krijsende baby's'

Door Reenike Yanik··Aangepast:
© Eigen fotoOordoppen voor medewerkers kinderopvang: 'Risico op gehoorschade door krijsende baby's'
RTL

Babilou, één van de grootste kinderopvangorganisaties van het land, gaat medewerkers gehoorbescherming aanbieden. Medewerkers lopen door hun werk met kinderen risico op gehoorschade. Het gaat in eerste instantie om een proef waarbij ook twee andere maatregelen worden getest.

Een krijsende baby of schreeuwende peuter, elke ouder weet hoe hard dat geluid kan binnenkomen. Pedagogische medewerkers worden dagelijks, vaak langer dan acht uur lang, blootgesteld aan geluiden die vaak schommelen rond de 80 decibel. Ter vergelijking: een stofzuiger produceert ongeveer 70 decibel aan geluid en een föhn 83 decibel. 

Harde geluiden

Remko Berkel is directeur van kinderopvangorganisatie Babilou Family Nederland. Hij hoorde steeds vaker van medewerkers dat ze zich zorgen maken over hun gehoor. "Kinderen kunnen veel lawaai produceren. Daarom hebben we overlegd hoe we gehoor kunnen geven aan de zorgen van onze medewerkers", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Babilou, bekend van onder andere BLOS kinderopvang, is met ruim 300 kinderopvanglocaties één van de grootste aanbieders van Nederland. Eind april start de organisatie een proef op drie locaties. Op één locatie wordt gewerkt met wandpanelen die de akoestiek moeten bevorderen, op een andere locatie worden de activiteiten anders ingedeeld zodat de rust- en spelmomenten worden afgewisseld en kinderen buiten kunnen uitrazen, en op de derde locatie wordt dus gehoorbescherming getest. Berkel verzekert dat de proef geen 1 aprilgrap is.

Tinnitus aanpakken met digitaal vogeltje: 'Zo hou je je hersenen voor de gek'
Lees ook

Tinnitus aanpakken met digitaal vogeltje: 'Zo hou je je hersenen voor de gek'

Meerdere opties

"We willen alles in kaart brengen. Ook welk type gehoorbescherming zich hiervoor leent. Wat voelt prettig en welk geluid wordt er precies weggefilterd? En horen de medewerkers nog wat ze moeten horen? Het gehoor van de medewerkers is belangrijk, maar het moet niet zo zijn dat een kind dat huilt niet wordt gehoord", legt Berkel uit. 

BK, de brancheorganisatie voor kinderopvang, steunt de proef die onderzoekt op welke manieren geluidsoverlast te verminderen is. "Ik denk dat andere kinderopvangorganisaties hier ook veel aan kunnen hebben." Een woordvoerder wijst erop dat niet alle kinderopvanglocaties even lawaaiig zijn. "Het ligt heel erg aan de staat van het gebouw, maar ook aan de samenstelling en de grootte van de groep kinderen."

"Wij zijn in principe tegen oordopjes, want er zijn kinderen die zacht praten en die mis je dan volkomen", reageert Gjalt Jellesma. Hij is de voorzitter en woordvoerder van BOinK. Dat is een belangenvereniging die ouders vertegenwoordigt in de kinderopvangbranche. "Een gezonde kinderopvang is een locatie die akoestisch in orde is, voor medewerkers en kinderen. Als er dus op dat gebied iets aan de opvanglocatie schort, moet je dat aanpakken. Dat doe je bijvoorbeeld met wandpanelen of gordijnen. Een rustige locatie is ook positief voor de kinderen."

Ook leraren lopen het risico op gehoorschade, dat zie je in de onderstaande video:

Gehoorschade

Heel verstandig, vindt KNO-arts Veronique van den Heuvel de stap van Babilou. "Zodra je boven de 65 decibel komt, is het zaak om te handelen. De veilige grens voor geluid ligt op 80 decibel bij een blootstelling van maximaal acht uur per dag. Zit je daar structureel boven, dan loop je risico op gehoorschade. In de kinderopvang kan het geluidsniveau door krijsende baby's en spelende kinderen makkelijk oplopen tot boven die grens."

Gehoorbescherming in de kinderopvang is volgens haar dan ook iets dat genormaliseerd moet worden. "Ik hoor vaak dat mensen wel graag gehoorbescherming willen dragen maar zich schamen of bang zijn dat anderen denken dat ze het gesprek niet meer goed kunnen volgen. Maar dat hoeft niet. Als zo'n bedrijf als Babilou daarmee start, geloof ik dat anderen zullen volgen en het straks heel normaal is."

Want schade aan het gehoor is onomkeerbaar, zegt Van den Heuvel. "Wat kapot is, komt niet meer terug. Het is dus belangrijk om je oren goed te beschermen, wat niet altijd mogelijk is als je met kinderen werkt. Soms heb je een baby op de arm als die opeens begint te krijsen, kan dat al gehoorschade opleveren."

Bang dat kinderen gehoorschade oplopen van hun eigen geluid hoeven we volgens de KNO-arts niet te zijn. "Je eigen geluid komt op een andere manier binnen. Daarnaast is het voor kinderen anders, zij worden niet zo lang blootgesteld aan dezelfde geluiden dag in, dag uit."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Brancheorganisatie Kinderopvang